Зефір при годуванні грудьми: чи можна при грудному вигодовуванні в перший місяць


Через те, що в грудне молоко можуть потрапляти шкідливі речовини з з’їденої жінкою їжі, в перші місяці після пологів молодій мамі не рекомендується вживати багато продуктів, в тому числі солодощі. Виснажений організм, який віддав багато сил на виношування і пологи, і продовжує ділитися з немовлям життєво важливими елементами, наполегливо починає вимагати смачненького і бажано з цукром. Однак одними дозволеними галетами ситий не будеш, тоді варто звернути увагу на кондитерські вироби з натуральних соків і фруктів, такі як мармелад, зефір, пастила. Якщо хочеться себе побалувати, чи можна зефір при грудному вигодовуванні? Розберемося в цьому питанні.

користь продукту

Обмеження в раціоні годуючої матері вводяться не дарма. Будь з’їдений продукт, потрапивши через молоко в організм крихти, може викликати алергічну реакцію або проблеми з животиком. Саме тому в перший місяць, поки новонароджений дуже слабкий, варто потерпіти і харчуватися тільки найбезпечнішими стравами, такими як безглютенові каші і овочі.

Трохи пізніше меню розширюється, головне правило – вводити продукти по одному і поступово, щоб вчасно помітити зміни в стані немовляти і якщо що, скасувати нововведення. Однак солодощі довгий час залишаються під забороною. Шоколаду, цукеркам, тістечком не місце на столі годуючої мами не тільки через небезпеку для малюка, але і шкоди для здоров’я і фігури самої мами. Що ж робити, адже жити зовсім без солодкого важко, а період грудного вигодовування при такому підході може перетворитися в справжню «в’язницю» для жінки.

Основа зефіру складається з фруктового пюре з цукром, яєчних білків, в які додані лимонна кислота і желатин. Таке поєднання інгредієнтів надає ласощів приємну пишну консистенцію, солодкий, але не нудотний смак і тонкий аромат. Що стосується впливу на організм дитини, зефір під час грудного вигодовування можна назвати відносно нешкідливим:

  • він складається з повністю натуральних інгредієнтів: зефірна маса робиться з збитою білково – фруктової суміші, яка желирующих загустителем тваринного (желатин) або рослинного (агар-агар) походження;
  • желюючий речовини корисні для всіх сполучних тканин: шкіри, суглобів, нігтів і волосся;
  • зефір НЕ запікається, але при приготуванні використовується гарячий сироп, який вбиває всі патогенні мікроорганізми, включаючи сальмонелу;
  • глюкоза живить мозок і дає прилив енергії;
  • зефір дуже легкий, тому калорійність однієї штучки навряд чи стане причиною зайвих кілограмів;
  • поїдання десерту не тільки тішить смакові рецептори, а й підвищує настрій за рахунок вироблення ендорфінів – гормонів радості;
  • солодкість покращує смак грудного молока, і малюк їсть охочіше, ніж зазвичай.

Смачно і корисно – практично ідеальний десерт!

шкода зефіру

Однак не все так райдужно. Зефір при годуванні груддю, не дивлячись на всі чудові якості, все ж несе в собі певні ризики:

  • будь-який компонент солодощі, будь то фрукт з якого приготовлено пюре, або курячий білок можуть стати причиною найсильнішої алергії і у мами, і у малюка;
  • магазинне ласощі доведеться ретельно перевіряти на шкідливі речовини: загусники, стабілізатори, барвники, консерванти, якщо вони хімічного, а не природного походження роблять зефір непридатним для харчування годуючої мами;
  • солодке в надмірній кількості веде до порушення мікрофлори. Для мами це може закінчитися молочницею – грибки, що мешкають в жіночих органах, із задоволенням харчуються цукрами, які надійшли в організм з їжею, і починають активно розмножуватися. Після пологів це просто небезпечно, адже матка поки ще не прийшла в норму і є орган з відкритою раною всередині. Малюкові ж доведеться помучитися здуттям і коліками, адже мікрофлора ще кишечника ще не сформована, і мамині десерти йому поки не на користь.

Але все може розвиватися і за іншим сценарієм:

  • коліки;
  • порушення стільця;
  • висип;
  • лущення;
  • почервоніння;
  • свербіж.

Реакція говорить про те, що або вводити ласощі ще рано, або йде алергія на один з компонентів. У будь-якому випадку експеримент доведеться відкласти хоча б на місяць і потім спробувати знову. І, звичайно, не варто їсти зефір в перший місяць немовля, поки його шлунково-кишкового тракту ще погано пристосований.

Як правильно вибрати

У будь-якому гіпермаркеті очі розбігаються від асортименту зефірних «хмар»: рожевий, ванільний, крем-брюле, в шоколадній глазурі, з фруктовими добавками і т. Д. Перш ніж купити ласощі, що годує мамі доведеться стати справжнім експертом по складам: уважно вивчити етикетку на предмет сторонніх включень. Виробники вводять в рецептуру такі інгредієнти, як:

  • барвники (додати потрібний відтінок);
  • ароматизатори і підсилювачі смаку (зробити зефір більш ароматним);
  • підсолоджувачі (цукор або щось замість нього);
  • загусники (для збереження «правильної» консистенції);
  • консерванти (для збільшення терміну придатності) і т. д.

Потрібно розуміти, що присутність у складі цих компонентів при промисловому виробництві необхідно, питання тільки в тому, наскільки шкідливі добавки поклали в конкретний продукт. Адже вони можуть бути як натуральними, так і замінниками, наприклад:

інгредієнт натуральний штучний
барвник яркоокрашенного сировину (пюре з чорної смородини), фруктові та овочеві соки (буряковий, морквяний, чорничний) синтетичний харчовий барвник
ароматизатор ваніль, лимонна цедра, леденцовая маса ванілін, d-лімонен, етілмальтол і інші
підсолоджувач цукровий сироп, фруктоза, стевія, ксиліт хімічні цукрозамінники (аспартам, сукразіт, сахарин, цикламат, тауматин)
загущувач желатин, пектин, агар-агар, камедь, карраген ефіри целюлози, модифікований крохмаль
консервант лимонна кислота сірчиста кислота, бензойна кислота

Більшість речовин з останньої колонки шкідливі для здоров’я, не дивлячись на те, що дозволені до застосування в харчовому виробництві. Немає гарантії, що безпечні дози точно дотримані, в будь-якому випадку вагітним і годуючим краще не ризикувати і купувати максимальної натуральний зефір. Звертайте увагу, що на упаковці інгредієнти йдуть в порядку убування, тобто на перших місцях у списку має стояти фруктове пюре.

Зефір в домашніх умовах

Зефір досить просто зробити вдома. Якщо жінка хоче їсти тільки натуральні продукти, то найкращим виходом буде самостійно приготувати десерт.

Візьміть:

  • півкіло зелених яблук;
  • білок одного курячого яйця;
  • склянка цукру;
  • пакетик желатину.

А тепер рецепт:

  1. Замочіть 25 г желатину в 50 мл охолодженої кип’яченої води до набухання.
  2. Ретельно помийте яблука, розріжте навпіл, очистіть від серцевини.
  3. Поставте фрукти запікатися в духовку.
  4. Запечені яблучка стають м’якими і легко збиваються в блендері – зробіть пюре.
  5. Поставте на слабкий вогонь миску з 70 мл, всипте цукор. У міру нагрівання повертайте миску, щоб пісок краще розчинявся, заважати ложкою не треба. Коли сироп закипить і стане однорідним, зніміть ємність з плити.
  6. Розчиніть желатин на водяній бані.
  7. Збийте в піну білок, змішайте з пюре і збийте все разом.
  8. Продовжуючи збивання, вливайте гарячий сироп, не вимикайте міксер 8 хвилин.
  9. Додайте желатин, ще хвилину збивайте.
  10. Помістіть миску в холодну воду, працюйте міксером до згущення маси.
  11. Постеліть пергаментний папір або силіконовий килимок, видавіть на нього з кондитерського мішка майбутні половинки зефіру, залиште сохнути на повітрі.
  12. Намагайтеся обійтися без холодильника, краще підсушувати зефір при кімнатній температурі. Чим спекотніше в квартирі, тим менше буде потрібно часу (годин 6 – 8). За пару годин до готовності присипте вироби зверху цукровою пудрою, щоб вони не прилипали до рук, візьміть 2 половинки і склейте їх між собою.

При бажанні рецептуру можна змінювати на свій смак. Наприклад, взяти за основу інші фрукти або ягоди, додати шматочки цукатів, мармеладу, горішки, але уникайте шоколадних добавок.