Вогнищевий гастрит – що це таке, симптоми і лікування

Вогнищевий гастрит – це ураження слизових оболонок шлунка, яке характеризується виникненням запальних процесів, ерозії, що призводить до болів в шлунку, частим печіями і іншим неприємними симптомами. При даному виді гастриту виразки носять характер вогнищевих, тобто таких, які в різних місцях вражають всю порожнину шлунка. Поява даного захворювання властиво для людей старшого віку.

Причини виникнення

Існує безліч причин, що впливають на виникнення вогнищевого гастриту.

Незалежно від типу гастриту на його появу впливають такі чинники:

  • наявність в організмі бактерії Helicobacter pylori, яка протягом свого життєвого циклу виділяє токсичні речовини, що стають причиною виникнення запальних процесів, що призводять до виразки;
  • стрептококи, збудники грибкових інфекцій, кишкова паличка;
  • неправильний режим харчування, вживання надмірно гарячої, волокнистої, твердої, погано пережованої або гострої їжі, що викликає роздратування шлункових тканин;
  • куріння або інші способи споживання тютюну;
  • часте вживання кофеїновмісних, а також міцних алкогольних напоїв;
  • харчові отруєння;
  • порушений кровообіг;
  • тривалі курси прийому лікарських препаратів, що надають руйнівний вплив на стінки шлунково-кишкового тракту;
  • інші захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • хімічні опіки слизових тканин шлунка.

Симптоми вогнищевого гастриту

Хронічний вогнищевий гастрит має безліч проявів, які заважають нормальній життєдіяльності людини і є виснажливими для людського організму.

Найпоширеніші з них:

  • хворобливі відчуття і почуття тяжкості в шлунку і епігастрії;
  • поганий апетит;
  • вживання їжі супроводжується печією і кислої відрижкою;
  • неприємний смак у роті;
  • нудота, що супроводжується блювотою, часто з домішкою кров’яних, жовчних включень;
  • запор або діарея через нездатність шлунка перетравлювати їжу;
  • слабкість, втома, нездужання;
  • озноб, підвищення температури тіла.

діагностика гастриту

При наявності даних симптомів необхідно обов’язково звернутися в лікарню для отримання професійної медичної допомоги. Гастроентеролог повинен звернути увагу на ваші симптоми. Для осередкового гастриту характерний неприємний запах з рота, відкладення сіруватого нальоту на мові, сухість шкіри, болючий блідий вигляд. При обмацуванні області шлунка у пацієнта спостерігається больовий синдром. Якщо фахівець запідозрив наявність гастриту, він призначає подальші дослідження:

  1. Загальний аналіз крові і біохімія. Для гастриту характерне підвищення рівня еритроцитів і гемоглобіну при ураженні дна шлунка.
  2. аналіз калу. Даний аналіз допомагає виключити наявність інших хвороб шлунка і кишечника, а також визначити можливі кровотечі в шлунково-кишковому тракті пацієнта. Копрограма також показує наявність збудників захворювання.
  3. Для визначення кількості бактерії Helicobacter pylori, фахівці призначають проходження дихального тесту. Наявність даної бактерії також може визначатися імуноферментним реакційним аналізом.
  4. фиброгастродуоденоскопия – це основний аналіз при очаговом гастриті, при якому за допомогою ендоскопа визначають наявність набряку і ерозійних процесів в слизових оболонках шлунково-кишкового тракту. За допомогою цієї процедури можна також взяти зразки тканин для подальшого гістологічного аналізу і виключення наявності раку шлунка.
  5. Пацієнту також може бути показаний рентген органів черевної порожнини і комп’ютерна томографія шлунково-кишкового тракту.

Вогнищевий гастрит лікування

Щоб побороти вогнищевий гастрит, лікування якого вимагає обов’язкової присутності хворого в медичному закладі, необхідно не тільки приймати призначені лікарем медикаменти, а й дотримуватися дієти.

При очаговом гастриті заборонені такі продукти:

  • хліб і хлібобулочні вироби;
  • насичені супи, бульйони;
  • жирне м’ясо і риба;
  • молочна продукція, яйця;
  • кислі, солоні страви і продукти;
  • продукти харчування та напої з вмістом хімічних компонентів (барвники, емульгатори);
  • кава, алкогольні напої, а також міцні чаї.

Перша доба лікарі рекомендують дотримуватися лікувальне голодування, особливо при наявності безперервних блювотних позивів, що не приносять полегшення.

У наступні дні рекомендується вживати такі продукти:

  • худі сорти риби, дієтичне рубане м’ясо у вигляді парових котлет;
  • кисломолочні продукти (кефір, грецький йогурт без добавок);
  • каші, які легко розварюються і які можна вживати в практично рідкому вигляді (манна, рисова, гречана);
  • вівсяні або ягідні киселі, трав’яні чаї;
  • запіканки і муси з м’яких овочів (моркви, гарбуза, картоплі).

З медикаментів гастроентерологи найчастіше призначають:

  1. Антибіотичні ерадикаційної препарати для ліквідації бактерії Helicobacter pylori. Лікування може здійснювати в кілька етапів, якщо виявлено велику кількість бактерії в організмі пацієнта.
  2. Протиблювотні препарати допоможуть налагодити нормальний раціон харчування і дозволять організму засвоювати всі необхідні речовини.
  3. Знеболюючі препарати ліквідують хворобливі відчуття в шлунку людини.
  4. Фахівець також може призначити препарати, які зменшують прояви печії і кислотність шлунка, відновлюючи тканини стінок шлунка і ліквідуючи запальні процеси.
  5. При недостатній ферментативної функції підшлункової залози до застосування показані препарати, що покращують ферментацію.
  6. Як допоміжні засоби можуть бути показані трав’яні настойки із звіробою, ромашки, подорожника, гречаного борошна, кульбаби та інших трав. Вони допоможуть уникнути печії, заспокоїти запалення шлунково-кишкового тракту, а також позбутися від неприємних відчуттів.