Вівсяне печиво при лактації: чи можна при грудному вигодовуванні новонародженого

Під час годування крихти грудним молоком мами при виборі продуктів доводиться бути дуже вибірковою. Лактація – це час заборони улюблених ласощів і заміни їх продуктами з найбільшою користю, що не шкодять малюкові. Заборона поширюється на більшу частину солодких страв. Чи входить в їх число вівсяне печиво при грудному вигодовуванні, і належить розібратися.

Печиво з вівса – більше користі чи шкоди?

Тільки за допомогою тверезої оцінки потенційної шкоди і користі можливе складання думки про доцільність поповнення меню вівсяної випічкою.

Корисність печива з вівсяних пластівців

На захист даної випічки говорить те, що вона не є сильним алергеном, в зв’язку з чим допустимо її щоденне вживання. Печиво, що виготовляється з пластівців, містить в собі клітковину, яка запускає і налагоджувати діяльність кишечника. Харчування клітковиною – відмінний спосіб боротьби з запорами – неприємністю, знайомої мамам грудничка.

Вівсянка також багата на вміст вітамінів A, B, залізом, марганцем, селеном та іншими корисними речовинами. Наявність всіх цих компонентів благотворно впливає на організм матусі, відновлюючи його після завершення вагітності. Вони сприяють налагодженню обмінних процесів, надають підтримку імунній системі, стимулюють процеси життєдіяльності мозку.

Всі корисні речовини з їжею надходять в кров, а потім, що буря її потоком, досягають грудних залоз. Під час грудного вигодовування ці елементи потрапляють в молоко, що живить новонародженого.

Таким чином, користь від харчування вівсяним ласощами виявляється і мамі, і дитині.

Часто, паралельно з вівсяними пластівцями, випічка наповнена комплексом цільних злаків, насінням або іншими інгредієнтами. Цим корисність продукту ще більше збільшується, адже щоденне вживання рослинних жирів при годуванні груддю необхідно. Воно спрямоване на відновлення і збереження волосся і нігтьових пластин, стимулює омолодження шкірного покриву і підвищення його еластичності.

Шкідливість вівсяного печива

Небезпека для новонародженого може принести вживання мамою магазинних печенек. Протипоказано харчування цим продуктом через його насиченості E-добавками, трансжирами, підсилювачами смаку і ароматизаторами.

Крім того, для приготування печива, що потрапляє на прилавки, використовують в основному пшеничне борошно. Вона багата глютеном, вживання якого годують матусям протипоказано. Випадки непереносимості глютену немовлям досить рідкісні, проте виключати їх не варто.

До всього іншого, білу муку не рекомендується застосовувати через її здатності підвищувати кількість глюкози в крові.

Велика кількість міститься цукру збільшує калорійність магазинного печива, що небажано для новоспеченої матусі. Захоплення солодким обернеться зайвою вагою у мами, а новонародженого забезпечить коліками, здуттям живота і проявами діатезу.

Харчування вівсяним печивом мамі, що годує корисно, тільки якщо випічка домашнього приготування. Придбання готового магазинного продукту – ідея не найкраща.

Харчування вівсяним печивом при грудному вигодовуванні

Незважаючи на те що харчування вівсяним ласощами при лактації дозволяється, про дотримання запобіжних заходів забувати не слід. Навіть в стравах домашнього приготування рівень калорійності досить високий.

Також не варто захоплюватися солодощами, навіть приготованим самостійно, протягом першого місяця після народження крихітки. В цей час організм малюка ще недостатньо сильний, він тільки освоюється з новою їжею і місцем існування, тому краще поки скласти раціон з безпечних продуктів.

Для першого разу достатньо буде поласувати однією печивом (50-60 г). Найкраще для цього використовувати час до полудня, а пообідній час присвятити спостереження за реакцією дитини на з’їдений продукт, щоб потім не шукати відповіді на запитання, а чи можна харчуватися вівсяним печивом.

Якщо реакція малюка не висловилася в підозрілих висипаннях, появі кольок або чимось іншим, кількість можна збільшити до 5-6 штук на добу. Така кількість, що з’їдається до полудня, чи не обернеться для фігури зайвими кілограмами, зате додасть молодій мамі бадьорості та енергійності.

Чи можна молодій мамі харчуватися магазинним вівсяним печивом

Не у всіх матусь в розпорядженні є час для самостійного приготування вівсяного печива. Що ж тепер позбавляти себе улюбленого страви до завершення грудного вигодовування?

  • ласувати магазинним вівсяним печивом годуючим мамам дозволяється після досягнення їх малюком 5-6 місяців;
  • і навіть тоді краще продукти, зі складом, який вирізняється максимальною зрозумілістю і корисністю;
  • споживані шматочки повинні мати невеликі розміри, для зведення до мінімуму ризиків для немовляти;
  • на добу слід обмежитися 1-3 печивом, з’їдає до настання обіду;
  • в день, коли було з’їдено печиво, вживання інших солодощів, протипоказано;
  • збільшувати кількість ласощі слід поступово, спостерігаючи при цьому за реакцією немовляти.

Дотримання цих пунктів дозволить звести до мінімуму шкоду для малюка, а мамі можна буде ласувати улюбленою їжею без обмежень.

Правильні способи приготування вівсяного страви

Щоб ласощі при лактації було наділене максимальною користю, готувати його слід правильно. Для цього потрібно керуватися наступними принципами:

  1. Якість використовуваних заготовок повинно відрізнятися високим рівнем.
  2. Краще готувати з вівсяних пластівців, а не заміняти їх борошном.
  3. Корисно змішувати тісто з горіхами, цілісними злаками, додавати насіння.
  4. Замість цукру рекомендується скористатися сухофруктами або віддати перевагу бананам. Коли без цукрового піску не обійтися, додавати його слід по мінімуму.
  5. Не слід захоплюватися використанням жирів: їх кількість у продукті мінімально. Під час годування заборонено вживати жирну їжу, здатну обернутися запорами для мами і немовляти. Краще скористатися рецептом приготування фітнес-печива, де застосування жирів не потрібно.

Способи випічки вівсяного печива

Варіант 1

У цьому рецепті не буде потрібно користуватися ні маслом, ні борошном, тому про високу калорійність готового десерту можна не хвилюватися. Вживання такого ласощі можливо навіть матусям, які страждають від надлишку ваги.

  • пластівці вівса – 2 склянки;
  • сухофрукти (а також за бажанням родзинки, курага, чорнослив) – 100 г;
  • цукровий пескок – 2-3 ч. л .;
  • курячі яйця – 2 шт .;
  • ванілін – кілька кристаликів;
  • кориця – за бажанням.

процес готування

  1. Збиті яйця з’єднати з ваніліном.
  2. В окремому посуді зробити суміш з пластівців, нарізаних сухофруктів, цукру і кориці.
  3. Збиту яєчну масу перемішати з сухою сумішшю.
  4. Використовуючи столову ложку, заповнити тестом, у вигляді печива, дно дека.
  5. Випікати в духовці з температурою в 200 градусів протягом 15-20 хвилин.

Чи можна годуючим новонародженого мамам харчуватися випічкою, що містить яйця? Так, але не протягом першого місяця життя дитини. Такими стравами меню потрібно поповнювати поступово, починаючи з 2-3 місяців.

При схильності крихти до алергії мамі з вживанням печива доведеться почекати до виповнення дитині 5-6 місяців.

Варіант 2

Введення цього варіанту без вмісту яєць в меню можливо після закінчення першого місяця малюка, при відсутності у нього проявів алергічних реакцій, нормальному здоров’я і хорошому наборі ваги.

  • пластівці вівса – 20 ст. л .;
  • гаряча вода – 100 мл;
  • цукровий пісок – 3 ст. л .;
  • груша – 1 шт .;
  • розпушувач -? ч. л .;
  • в тісто можна доповнити горіхів, цукатів, родзинок, кураги і т. п.

процес готування

  1. Залиті окропом пластівці посипати цукром. Дати набрякнути.
  2. Нарізавши сухофрукти і змішавши їх з горіхами, з’єднати всі з пластівцями.
  3. Тісто доповнити натертої грушею.
  4. Усипавши розпушувач, зробити хороший заміс маси.
  5. Викладаючи тісто, оформити печиво.
  6. Тримати в нагрітій до 180-200 градусів духовці, до становлення верху випічки золотистої.

Почуття міри при ласощах вівсяним печивом і високу якість продукту – те, що потрібно, щоб не нашкодити солодким десертом ні дитині, ні його мамі!