Цукровий діабет другого типу – таблиця продуктів для правильної дієти

Щоб не виникало захворювань, все системи організму людини повинні працювати правильно. При певних умовах відбуваються збої, які ведуть до погіршення стану. Цукровий діабет 2-го типу відноситься до захворювань ендокринної системи, що провокує постійне підвищення глюкози. Це пов’язано з порушенням сприйнятливості тканин.

Діабет 2 типу – що це таке

Підшлункова залоза виробляє інсулін і в разі прояву хвороби 1 типу відбувається його абсолютне зниження (не продукує зовсім). Коли розвивається цукровий діабет другого типу, формується відносна нестача гормону. Спочатку кількість інсуліну може бути підвищено або в нормі, а потім різко знижується. Сприйнятливість клітин до цукру знижується, вбирання не відбувається в повному обсязі через що зайві обсяги залишаються в плазмі.
Надлишок глюкози не виводиться з організму і відбувається кристалізація білкові структури (нервова тканина, внутрішні оболонки судин), що знижує їх функціонування. Цей процес називається гликирование, він стає головною причиною розвитку подальших ускладнень при цукровому діабеті 2 типу. Спостерігається частіше у тканин порушена чутливість до інсуліну при генетичних дефектах, ожирінні.

Основний фактор ризику – це вік. У групі ризику перебувають особистості, яким виповнилося 30 і більше років.
Далі відбувається поступове функціональне виснаження підшлункової. На цьому етапі розвивається інсулінопотребний підтип, при якому знизити кількість глюкози вдається тільки за допомогою введення інсуліну шприцом як ліки. Виділяють такі фактори ризику, які можуть викликати розвиток захворювання:

  1. Пасивний спосіб життя.
  2. Надмірна вага по вісцеральному типу.
  3. Високий тиск.
  4. Велика кількість в харчуванні рафінованих вуглеводів (випічка, шоколад, цукерки, вафлі), малий вміст рослинної їжі (злаків, овочів, фруктів).
  5. Етнічна приналежність.
  6. Генетична схильність (наявність у родичів цукрового діабету 2 типу).

Що відбувається при діабеті?

Після того, як був прийом їжі, в крові підвищується рівень цукру, а підшлункова залоза не може виробляти інсулін, що має місце на тлі підвищеного рівня глюкози.

Як наслідок – знижується чутливість клітинної оболонки, що відповідає за розпізнавання гормону. В цей же час, навіть в тому випадку, якщо гормон проникає всередину клітини, природного ефекту не відбувається. Ось цей стан і отримало назву інсулінорезистентності, коли клітина стійка до впливу інсуліну.

Симптоми цукрового діабету 2 типу

Симптоматика цукрового діабету 2 типу неспецифічні. Їх поява, як правило, не помічається, тому що людина не зазнає суттєвого дискомфорту в самопочутті.

Однак знаючи їх, можна своєчасно звернутися до лікаря і визначити глюкозні концентрацію в крові.Ето буде запорукою успішної компенсації діабету та зниження ризик ускладнень.

Основними проявами даної патології є:

  1. Збільшення кількості сечі, яка змушує людину відвідувати туалет навіть вночі.
  2. Бажання постійно пити багато води.
  3. Сухість в роті.
  4. Відчуття сверблячки слизових (піхву, уретра).
  5. Підвищений апетит, пов’язаний з порушенням синтезу лептину.

Погана Ранозаживляющая здатність, фурункульоз (гнійники на шкірі), грибкові інфекції, імпотенція – це часті і важливі показники наявності діабету. Захворювання також вперше може бути виявлено тільки при попаданні в стаціонар з приводу інфаркту або інсульту. Це свідчить про розвиток важких ускладнень.

Класичні симптоми з’являються тільки при збільшенні рівня глюкози вище ниркового порогу (10 ммоль / л), тобто при цьому рівні цукор з’являється в сечі. Перевищення глюкозою нормативних значень, але менш 10ммоль / л крові, як правло, людиною не відчувається.

Тому випадкове діагностування цукрового діабету 2 типу – явище дуже поширене.

При цьому слід врахувати, що гликирование білків, починається відразу ж при рівні глюкози, що перевищує норму. Тому раннє виявлення діабету дозволить уникнути важких ускладнень, пов’язаних з відкладенням глікірованний білків в судинній стінці.

Лікування захворювання: інсулін і фітотерапія

лікування інсуліном

Інсулін використовується для лікування цукрового діабету 2 типу, коли викид інсуліну шлункової залозою досить невеликий. Вибір інсуліну повинен здійснюватися в залежності від дієти і фізичних навантажень пацієнта.
Якщо призначена низкоуглеводная дієта, то крім прийому інсуліну, необхідно щодня перевіряти і підтримувати в нормі рівень цукру в крові протягом тижня.
Позитивні результати лікування за допомогою інсуліну:

  • Зниження вмісту цукру в складі крові натще і після прийому їжі;
  • Підвищення вироблення інсуліну в підшлунковій залозі у відповідь на підвищення глюкози або прийом їжі;
  • Зниження рівня глюконеогенезу;
  • Спостерігається вироблення глюкози печінкою;
  • Уповільнення секреції глюкагону після прийому їжі;
  • Позитивні зміни профілю ліпопротеїнів і ліпідів;
  • Зниження ступеня ліполізу після їжі;
  • Спостерігаються поліпшення в анаеробному і аеробному гліколізі;
  • Зниження рівня глікірованія ліпопротеїнів і білків.

Для діабетиків з 2 типом діабету, у яких є ожиріння, дозування встановлюється більше, ніж для інших. Кількість уколів і рівень дозування залежить від рівня цукру в крові, від стану хворого і від харчового раціону.

В основному призначають болюсну інсулінотерапію. Під час неї аналог інсуліну людини вводиться 2 рази на добу. Зазвичай застосовується два види інсуліну – з коротким і проміжним дією.

фітотерапія

Обов’язково потрібно застосовувати такі види трав:

  1. Рослини для підвищення роботи імунної системи – корінь женьшеню, насіння лимонника, кореневища елеутерококу, рожева радіола або золотий корінь, корінь аралії;
  2. Рослини для прискорення появи бета-клітин – коріння лопуха, лляні насіння, солодкового кореня, плоди і пагони чорниці, трава ГАЛЕГА, листя подорожника, листя волоського горіха;
  3. Трави для зниження рівня цукру в крові – коріння лопуха, кульбаби, топінамбура, цикорію, оману, горець пташиний або спориш, березові бруньки, шавлія, арніка, лавр, меліса, шавлія, женьшень, стулки квасолі і гороху;
  4. Рослини для зміцнення структури стінок судин – софора японська, зубчики часнику, м’якоть і цедра лимона, листя м’яти, плоди каштана, глід, трава буркуну, обліпиха, шипшина, горобина, брусниця, кульбаба;
  5. Рослини для поліпшення життєдіяльності шлунка і кишечника – корінь лопуха, кульбаба, насіння розторопші в перемеленої вигляді, у вигляді чаю або відвару. Також приймаються ферменти і вітаміни – біфідобактерії (вони можуть міститися в різних молочних продуктах, також у продажу є препарати з вмістом біфідобактерій), сорбенти (клітковина і пектин в фруктах і овочах), також можна приймати траву сіна, алое, пряну зелень;
  6. Рослини для запобігання діабетичних ускладнень – спориш, конюшина, солодка, ромашка, фіалка. Також обов’язково потрібно приймати вітаміни для зору – чорниця, журавлина, брусниця, обліпиха, малина, листя кропиви і споришу.

З трав можна приготувати відвар або настоянку. У відвар має входити не більше 10 найменувань рослин різного дії. Оптимальним варіантом вважається 5-6 видів трав.

Сухий збір слід заварити гарячою водою або приготувати з нього настойку. В день потрібно вживати 3-4 рази.

Дієта – що можна і що не можна їсти при захворюванні

Правильний раціон харчування і грамотно складене меню має величезне значення. Дієта при цукровому діабеті 2 типу дозволяє контролювати легкі форми захворювання і уникати прийому медикаментозних засобів. Хворому призначається лікувальна дієта №9, спрямована на відновлення обмінних процесів в організмі. Основні принципи дієти полягають в наступному:

  • З раціону виключаються легкозасвоювані вуглеводи (солодощі, борошняні та кондитерські вироби, солодкі фрукти і ягоди).
  • До 50% жирів тваринного походження замінюють рослинними оліями.
  • Рекомендується щоденне вживання свіжих овочів, що містять корисну клітковину.
  • Їжу приймають невеликими порціями 4-6 разів на день.
  • Стежать за тим, щоб харчування було збалансованим і задовольняло потреби організму в необхідних поживних речовинах, вітамінах та мікроелементах.

Пацієнту рекомендується строго дотримуватися режиму харчування, відмовитися від шкідливих звичок і не допускати порушення дієти. При підтримці низьковуглеводній дієти пацієнту слід розуміти, що вуглеводи бувають різні:

  1. Легкі. Це вуглеводи, які моментально всмоктуються в кишечнику і дуже швидко піднімають концентрацію цукру в крові до високих значень. До них відносяться глюкоза і фруктоза.
  2. Важкі. При попаданні в кишечник засвоюються набагато повільніше, відповідно і цукор піднімають незначно. До цієї групи вуглеводів відноситься клітковина і крохмаль. Ці вуглеводи можна вживати в обмеженій кількості.

Продукти, від яких слід відмовитися при цукровому діабеті 2 типу:

  • Цукор, солодощі (шоколад, цукерки, мед, варення та ін.);
  • Борошняні та кондитерські вироби (торти, тістечка, печиво);
  • Хлібобулочні вироби з білої муки;
  • Манна крупа;
  • макарони;
  • Солодкі фрукти (банани, груші, виноград).

Вони здатні різко підняти рівень цукру в крові і викликати діабетичну кому.

Продукти, вживати які можна в обмеженій кількості:

  • Картопля:
  • Чорний хліб;
  • Крупи (крім манної);
  • Бобові (квасоля, горох).

У них містяться тяжелоусвояемие вуглеводи (клітковина і крохмаль), які піднімають рівень глюкози поступово.

І нарешті, продукти, які при цукровому діабеті 2 типу можна вживати без обмежень:

  • Пісне м’ясо і риба;
  • Молоко і кисломолочні продукти (кефір, ряжанку, сир, сир);
  • яйця;
  • гриби;
  • Овочі (капусту, буряк, редис, огірки, томати, кабачки, баклажани, гарбуз і ін.);
  • Фрукти (яблука, сливи, груші);
  • зелень;
  • Лісові ягоди, черешню, вишню.

Багато пацієнтів знають, що солодкі ягоди заборонені до вживання. А як бути з найбільшою і солодкої ягодою і чи можна їсти кавун при цукровому діабеті 2 типу? Лікарі дозволяють вживання кавуна при інсуліннезалежному діабеті, але обмежують добову норму вживання цього продукту в 250 – 300 грам. Якщо пацієнт в кавуновий сезон збільшує цю норму, він повинен відмовитися від інших продуктів, що містять вуглеводи.

Кавун практично не містить калорій, але має досить високий глікемічний індекс. Дієта на основі цього продукту допомагає знижувати вагу, але стимулює апетит, за рахунок підвищення рівня глюкози в крові. Тому вводити кавун в меню слід поступово і невеликими порціями, тоді шкоди від нього не буде.

З приводу таких, здавалося б, корисних і натуральних продуктів, як мед і варення, думка фахівців однозначно – вживати їх не можна! Вони містять «швидкі» вуглеводи, які дуже швидко піднімають рівень глюкози в крові і можуть спровокувати небезпечні ускладнення.

Дієта при цукровому діабеті 2 типу таблиця

Типи продуктів 1 група (необмежена в споживанні) 2 група (можна, але обмежена) 3 група (не можна)
Хлібо- булочні вироби і крупи висівковий хліб Звичайний хліб, хлібо-булочні вироби, крупи, макарони Печиво, кондитерські вироби (торти, тістечка)
Овочі, коренеплоди, зелень Всі види капусти, щавель, свіжа зелень, помідори, огірки, кабачки, солодкий перець, баклажани, морква, ріпа, редиска, гриби, цибуля Картопля відварна, кукурудза і боби (НЕ консерви) Смажена картопля, білий рис або смажені на жирі овочі
Фрукти, ягоди Лимон, айва, журавлина Яблука, ягоди (смородина, малина, чорниця), вишня, персики, сливи, банани, кавун, апельсини, інжир
Приправи, спеції Перець, кориця, спеції, пряні трави, гірчиця Приправи для салатів, домашній нежирний майонез Жирний майонез, кетчуп, пережарку
бульйони Рибний (нежирний), овочевий Бульйони з додаванням круп жирні бульйони
Молочні продукти Нежирні види сиру, кефір Нежирне молоко, кисло-молочна продукція, бринза, натуральні йогурти Вершкове масло, сметана, вершки, згущене молоко, жирні сири
Риба та морепродукти Філе нежирної риби Риба середньої жирності, устриці, кальмари, креветки, раки і мідії Жирна риба, вугор, ікра, консерви в маслі, оселедець, скумбрія
М’ясо і вироби з нього Курка, кролятина, телятина, індичатина, пісна яловичина Качка, гусак, бекон, сосиски, жирне м’ясо і консерви з м’ясо
жири Оливкова, лляна, кукурудзяна або соняшникова олія Сало
Десерти Салати з фруктів Фруктове желе без цукру Морозиво, пудинги
випічка Кондитерські вироби, приготовані на ненасичених жирах і з цукрозамінники Тістечка, пироги, бісквіт
солодощі Тільки на сахарозаменителях Шоколад, цукерки, особливо з горіхами, мед
горіхи Фундук, мигдаль, волоські і кедрові горіхи, каштан, фісташки, насіння соняшника Кокос, арахіс
напої Несолодкі чай і кава без додавання вершків, мінералка, напої з цукрозамінники Спиртні напої

Дієта 9 при цукровому діабеті 2 типу

Якщо поставлений такий діагноз, то без лікувальної дієти, яка має на увазі прийом мінімальної кількості продуктів, що містять вуглеводи і жири не обійтися, оскільки така їжа сприяє прогресуванню хвороби. Якщо була обрана ця дієта при цукровому діабеті другого типу, тоді дотримуйтеся вищевикладених правил харчування. Важливо повністю виключити смажену, гостру, копчену і консервовану їжу, а ще алкоголь. Цукор дозволяється замінити цукровмісних замінниками, наприклад, стевією. Розглянемо приклад меню дієти стіл №9:

  • вранці: вівсянка на нежирному молоці;
  • перекус: фруктовий салат;
  • обід: овочевий салат, суп з грибами і перловою крупою, шматочок відвареної риби і пюре з гарбуза, а ще яблуко;
  • перекус: тости і помідорами;
  • вечеря: шматочок м’яса, яке краще відварити, і гречана каша. Через час можна випити кефір.

Низкоуглеводная дієта при цукровому діабеті 2 типу

У діабетиків є свої причини для того, щоб складати меню на тиждень, і дієта складалася з певних продуктів.

Саме пацієнти з діабетом найчастіше страждають від надлишкової маси тіла, як правило, у них є інсулінорезистентність, а, значить, розвивається гиперинсулинизм. Саме надмірна кількість інсуліну викликає захворювання серця і судин, а також призводить до ожиріння.

Головна мета, яку переслідує така дієта у діабетиків – домогтися зниження концентрації інсуліну в крові. При зменшенні ваги тіла сприйнятливість тканин до інсуліну зменшується, загальна кількість цього гормону в крові падає, в результаті чого глюкоза в організмі починає утилізуватися нормально.

Механізм роботи низьковуглеводній дієти при діабеті 2 типу

Така дієта для діабетиків є найкращим способом боротьби з цукровим діабетом другого типу. При дотриманні раціону з низьким вмістом вуглеводів людина досягає відразу кількох цілей, але всі вони ведуть до одного кінцевого результату – поліпшення стану організму.

За рахунок того, що надходження вуглеводів з їжею істотно знижується, рівень глюкози в крові приходить в норму. Це викликає зменшення навантаження на підшлункову залозу, в результаті чого вона синтезує менше інсуліну, а загиблі клітини починають відновлюватися.

Коли відбувається зниження інсулінових піків, активізується процес спалювання жиру (ліполіз) і людина худне, це стосується і діабетиків.

Схуднення сприяє підвищенню чутливості клітин до глюкози і інсуліну, набагато поліпшується засвоєння цукру, в результаті чого його вміст в крові нормалізується.

Крім цього:

  1. відновлюється ліпідний спектр,
  2. зменшується інтенсивність запалення,
  3. знижуються проліферативні явища в клітинах судинної стінки,
  4. нівелюються наслідки діабету, виявлені на ранній стадії.

Природно, все це не може статися за один день і навіть місяць. Відновлення може зайняти кілька місяців до моменту прояву перших результатів, але зусилля себе виправдовують.

Меню на тиждень при низьковуглеводній дієті

При складанні свого індивідуального раціону потрібно обов’язково враховувати кількість вуглеводів в продуктах, а ось білки і жири підраховувати необов’язково.

Для розробки тижневого меню за основу можна взяти наступний шаблон:

  1. Сніданок повинен складатися з білкових продуктів (сиру, йогурту, яєць, м’яса), можна пити зелений чай без цукру, до речі, зелений чай при панкреатиті теж можна пити.
  2. В обід можна вживати рибні та м’ясні страви з салатом з овочів або невеликою кількістю повільно засвоюваних вуглеводів (хліб, крупи).
  3. На вечерю також рекомендується риба або м’ясо (найкраще їх відварювати або запікати). Овочевий салат або салат з морепродуктів, несолодкі фрукти.