Солодкий перець при грудному вигодовуванні: чи можна паприку при лактації

Відомо, що овочі жовтого, червоного і оранжевого кольору часто викликають алергію і не рекомендуються тим, хто схильний до негативних реакцій, а також маленьким дітям. Оскільки алергени можуть передаватися з материнським молоком дитині, такі продукти, як болгарський перець при грудному вигодовуванні слід вводити дуже обережно.

користь паприки

Болгарський перець, він же солодкий або паприка – різні назви одного й того ж овоча. Він має безліч найрізноманітніших сортів, що відрізняються за розміром, кольором і смаком, але незмінно вважається одним з найпопулярніших плодів в кухнях народів світу. Природно, якщо жінка звикла різати перчик в салат, додавати в гарячі страви і любить лечо, питання, чи можна все це є при грудному вигодовуванні для неї актуальне.

Крім того, що додавання перців надає їжі неповторний смак і аромат, це ще й унікальний за своїм складом продукт.

Він містить велику кількість вітамінів, мікроелементів і інших корисних речовин:

компонент зміст в 1 перці в% від денної норми
аскорбінова кислота 253
ретиноїди 75
вітамін К 7
групи В 4-17

Крім цього, в овочі багато води і клітковини, він дозволений для харчування діабетикам і худне. Поєднання вітаміну С і рутина тонізує судинні стінки, захищає від простудних захворювань і старіння. І все це при калорійності не більше 40 Ккал. Чи можна відмовитися від такого продукту? Відмовлятися і не треба, досить грамотно його ввести в харчування.

Введення солодкого перцю в раціон

І все-таки не можна забувати, що незважаючи на всі корисні якості, солодкий перець є сильним алергеном. Тому питання, чи можна його мамі, що годує, зовсім не пусте. Споживання цього продукту дозволено, але при дотриманні ряду умов:

  1. Не можна включати перець в меню протягом перших трьох місяців після пологів.
  2. Для початку варто зупинитися на термічно оброблених плодах. Це можуть бути відварені або тушковані овочі.
  3. Перці славляться різноманітністю відтінків, але найбільш безпечні з них з точки зору алергії – білий і зелений, потім – жовтий. Червоні пробуються останніми і тільки в тому випадку, якщо всі інші не дали алергічної реакції.
  4. Введення нового продукту завжди починається в ранковий час, що не натщесерце, годування немовляти триває як зазвичай.
  5. Протягом усього дня потрібно оглядати шкіру і слизові дитини, перевіряти характер його стільця, відзначати зміни в поведінці. Якщо нічого особливого не відбувається, можна вважати експеримент з введенням вдалим і збільшити порцію.
  6. При появі висипу, почервоніння, проносу, здуття животика у малюка, перець потрібно прибрати з харчування на декілька місяців.
  7. Якщо алергія у самої мами, а також проблеми зі шлунком, виразка в кишечнику, ішемія, епілепсія, то паприка входить в список заборонених продуктів.

Що стосується вибору перців для їжі, з приводу кольору ми вже з’ясували: чим неярче овоч, тим він більш безпечний для мами і малюка. Друге, на що слід звернути увагу – місце походження плодів. Краще брати ті, які ростуть у вашому регіоні. Так ви будете впевнені, що вони свіжі та не оброблені під час транспортування хімічними консервантами.

Якщо бачите непоказні зелені і жовті перчики – беріть. Вони хоч на вигляд і не дуже, зате вирощені без застосування хімікатів. Тільки дивіться, щоб не було гнилі, темних плям, тріщин. Чи можна купувати так звану «некондицію» – якщо не їсти сирими, а використовувати для приготування гарячих страв і заготовок, то це не заборонено.

Рецепт приготування

Одне з найбільш популярних і улюблених страв – фарширований перець. Але максимально корисним ці ласощі буде в тому випадку, якщо замість м’яса використовувати овочевий фарш.

Вам знадобляться:

  • 5 середніх перчинок;
  • морквина;
  • 2 цибулини;
  • стакан нежирної сметани;
  • сир за смаком;
  • 25 г рослинного масла.

Як приготувати:

  1. Помийте перець і акуратно вийміть внутрішні перегородки разом з насінням, щоб не пошкодити овоч.
  2. Наріжте продукти для начинки. Овочі обсмажте на сковороді.
  3. Змастіть деко олією.
  4. Начините перці овочевим фаршем, викладіть на деко.
  5. Зверху залийте сметаною, розведеною невеликою кількістю води.
  6. Присипте тертим сиром.
  7. Запікайте в духовці близько 40 хвилин.
  8. Готову страву можна посипати рубаною зеленню.

Інші види перців при ГВ

Що стосується інших видів перців, таких як пекучий, чилі і інші «термоядерні», при годуванні груддю їх їсти не треба. Так можна відвернути дитину від грудей, адже молочка придбає неприємний гіркий смак.

Часто жінкам після пологів рекомендують вживати водяний перець. Не треба плутати: це водний екстракт рослини горця перцевого, який показаний при маткових кровотечах, сильних менструаціях, геморої, атонічной матці. Зокрема, цей препарат сприяє активному скороченню матки в післяпологовий період. Чи можна його при ГВ – в анотації зазначено, що так, але в мінімальному дозуванні і з урахуванням протипоказань.

При грамотному підході раціон матері-годувальниці мами не буде складатися з одних обмежень. Якщо здоров’я малюка дозволяє, можна і потрібно розширювати меню за рахунок улюблених продуктів.