Шлунок не перетравлює їжу, що робити? Причини чому не перетравлюється їжа

Основна функція шлунка – вміщення і перетравлення надійшли продуктів харчування. Їжа потрапляє в цей орган за допомогою стравоходу, потім слідує процес її розкладання на складові елементи – білки, жири, вуглеводи. При виниклому почутті голоду організм реагує відповідно, подаючи сигнал про необхідність посиленого виробництва соляної кислоти для подальшого розщеплення продуктів. Швидкість процесу може бути по-різному, але в середньому для переробки вуглеводів потрібно близько двох годин, а жири перетравлюються не менше п’яти. Однак бувають випадки, коли шлунок не перетравлює їжу – в цьому випадку мова йде про наявність диспепсії і виникає проблема того, що робити і як допомогти організму. Адже наслідки захворювання при ігноруванні лікування можуть бути плачевними.

Причини, що викликають погане перетравлення їжі

Коли їжа не перетравлюється в шлунку досить часто, причини можуть полягати в неправильно побудованому режимі харчування і підборі меню. Зазвичай диспепсія властива тим, хто їсть безконтрольно, переїду при цьому і приймаючи їжу безпосередньо перед відходом до сну. Активний спосіб життя також може викликати неприємні відчуття – кваплячись і ковтаючи їжу на ходу, людина сама ускладнює роботу своєму шлунку, адже переварити великі шматки значно складніше. Результатом такого харчування часто стає атонія, розвитку якої також сприяють захворювання порожнини рота, коли в травну систему йде активне надходження бактерій, шкідливі звички, постійне зловживання спиртовмісних напоями.

розвиток атонії – сигнал того, що погіршується м’язовий тонус органу, що веде до зупинки переміщення їжі. При її накопиченні посилюється тиск на шлункові стінки, що ще більше знижує тонус. У випадках, коли нема перешкод, що перешкоджають просуванню їжі по травній системі, атонію можна лікувати консервативно. Якщо розглядати інші причини чому не перетравлюється їжа в шлунку, можна вказати:

  • Недостатнє виробництво секрету під впливом гормональної перебудови або при порушеній роботі секреторною залози. В результаті може розвинутися непрохідність шлунка.
  • Скупчення шкідливих мікроорганізмів на шлунковому слизистом шарі стає можливим при атрофії. Ферменти, необхідні для якісного травлення, не виділяються з необхідною швидкістю, шлунок погано перетравлює їжу, відбувається ослаблення слизових оболонок, що створює для мікроорганізмів добре середовище.
  • Порушені обмінні процеси.
  • психологічні чинники також мають значення, до них схильні пацієнти, фізична підготовка яких залишає бажати кращого, люди, постійно переживають стреси. До цієї ж категорії можна віднести малюків, оскільки їхній емоційний стан не стабілізується і може змінюватися негативно під впливом безлічі факторів, від переїзду до скасування грудних годувань.

Як проявляється зупинка шлунка

Чи можна самостійно зрозуміти, що шлунок не працює належним чином? Цілком, якщо орієнтуватися на симптоми, які супроводжують проблему, до них відносять:

  • Відчуття того, що шлунок переповнений.
  • Почуття розпирання, роздутий живіт.
  • Ознаки виразкової патології – наявність нудоти, блювання, поява печії, відрижок і болю на голодний шлунок.
  • Після трапез з’являється печіння в грудній порожнині.
  • У верхніх розділах живота виникає біль і відчуття тяжкості, які жодним чином не пов’язані з надходженням їжі в організм.
  • У верхніх хребетних ділянках з’являються больові відчуття.
  • Порушений апетит, неперетравлені їжа викликає почуття швидкого насичення.

Тепер слід розглянути способи, які дозволять допомогти шлунку переварити їжу, поліпшити її засвоєння, причому робити це краще всього на початкових стадіях розвитку патології, щоб уникнути ускладнень надалі.

Терапевтичні заходи, що застосовуються, коли шлунок не працює

У випадках, коли шлунок не приймає їжу і після трапез виникають регулярні болі, в першу чергу слід переглянути режим харчування:

  • Їжу приймають дрібно, знижуючи обсяги порцій і збільшуючи їх кількість.
  • Істотно знижують прийом жирних, гострих і важких продуктів.
  • Останній прийом їжі виробляють не пізніше трьох годин до відходу до сну.
  • Налагодити питний режим і приймати рідину між прийомами їжі, оскільки рідина знижує концентрацію соку і розщеплення продуктів істотно ускладнюється.
  • Регулювати температуру страв – вони не повинні бути занадто холодними або гарячими.
  • Основні способи приготування – варіння, запікання.
  • Підніматися з-за столу необхідно з легким відчуттям голоду.
  • Два дня серед тижня слід включати в меню одні пісні страви, що дозволить відпочити і шлунку, і печінки з підшлунковою.

При повній відсутності перетравлення їжі нормалізувати стан можна за допомогою введення роздільного харчування, що дозволить спростити і полегшити травний процес. Також з’являється можливість визначитися з продуктами, що викликають проблему. При роздільному харчуванні не поєднують одночасно білки з вуглеводами, зате жири поєднуються з чим завгодно. Також враховується час засвоєння елементів, тривалість перетравлення їжі.

Нормалізувати стан при зупинці шлунка можна, скориставшись рецептами народної медицини. Фахівці рекомендують приймати настої полину, золототисячника – ці рослини допомагають нормалізувати функціональність шлунка. Серед ефективних народних коштів – кориця, яку в кількості десертній ложки заливають 200 мл закипілої води і тримають в киплячому стані на вогні ще п’ять хвилин. Потім відвар фільтрують і п’ють в кількості не більше 4 великих ложок за 30 хвилин до прийому їжі.

Ще один засіб поліпшити стан – невеликий легкий масаж в області живота протягом п’яти хвилин. М’які погладжування повинні змінюватися сильними надавливаниями.