Салати при гастриті зі зниженою і підвищеною кислотністю

Гастрит являє собою хвороба шлунка, яка супроводжується запальними процесами, що протікають на його слизовій оболонці. Терапія недуги вимагає відповідального підходу не тільки до лікарських засобів. Не менш важливо дотримуватися спеціальної дієти. Особливо важливо її підтримувати під час загострень, однак і на стадії ремісії не слід залишати без уваги. Потрібно розуміти, що найменше відхилення від рекомендацій в харчуванні здатне спровокувати напад. Які салати при гастриті дозволені до вживання?

дозволені продукти

Салат складається з суміші різних продуктів. Щоб уникнути ускладнень при даному захворюванні допускається використання певних інгредієнтів.

Серед овочів рекомендується віддати перевагу:

  • капусті;
  • буряках;
  • морквині;
  • помідорів і іншим.

Важливо і те, що при зниженій кислотності потрібно вживати овочі в свіжому вигляді. Вони сприяють утворенню шлункового соку, що сприятливо позначається на травленні. Салати при гастриті з підвищеною кислотністю повинні складатися з овочів, які пройшли термічну обробку. Їх можна відварити або приготувати в пароварці.

Рецепти можуть містити ягоди і фрукти, але бажано, щоб вони не були кислими. Особливо ця рекомендація актуальна для тих, у кого кислотність підвищена.

Таким чином, потрібно вибрати:

  • груші;
  • абрикоси;
  • черешні;
  • яблука солодких сортів та інше.

Допускається використання зелені, такої як петрушка і кріп. У вигляді заправки рекомендується віддати перевагу рослинні масла. Бажано, щоб вони були рафінованими. Масла, які не пройшли попередню обробку, здатні подразнювати слизову оболонку шлунка. Крім того, не забороняється використання сметани або натурального йогурту.

Що стосується м’яса, особлива перевага віддається кролятині, яловичині, телятині, індички.

Допускається вживання риби:

  • форелі;
  • хека;
  • минтая;
  • тріски.

Можна додати морепродукти, але виключно в відварному вигляді.

заборонені речовини

При цьому захворюванні фахівці не радять використовувати наступне:

  • копченості, включаючи м’ясо і рибу;
  • оцет – в рецептах часто зустрічається цей інгредієнт, який дратівливо впливає на слизову оболонку органу травлення;
  • майонез – містить шкідливі добавки і оцет;
  • напівфабрикати – включають в свій склад велику кількість смакових добавок;
  • кислі овочі;
  • маринади – діють аналогічно оцту;
  • гіркі овочі (редиска, часник, цибуля та інші);
  • гострі приправи.

Якщо обмежити вживання продуктів зі списку вище, можна уникнути частих загострень, що супроводжуються неприємними симптомами.

Правила приготування і харчування

При гастриті, крім використання дозволених продуктів, важливо дотримуватися правильного харчування, а також знати основні рекомендації:

  • вживаються порції повинні бути невеликих обсягів;
  • бажано трапезувати через рівні проміжки часу;
  • їжа повинна бути кімнатної температури, не допускається вживання надмірно холодної або гарячої їжі;
  • вживати потрібно свіжоприготовані страви;
  • важливо добре пережовувати їжу;
  • перед приготуванням з овочів і фруктів бажано знімати шкірку;
  • в якості заправки можна застосувати мед, сметану, вершки, рослинне рафіноване масло;
  • при загостреннях не варто пити свіжовичавлені соки і напої з газами;
  • на одну людину в день достатньо три порції овочевих салатів і половина склянки натурального соку.

Щоб контролювати кількість уживаних інгредієнтів, варто завести спеціальний щоденник для записів.

Як приготувати вінегрет: рецепт

При захворюванні шлунка можна приготувати вінегрет, але не за класичним рецептом. Варто відзначити, видозмінене блюдо не поступається звичному багатьом до смаку і залишається таким же корисним. Вінегрет при гастриті готують з використанням таких інгредієнтів:

  • картопля – 3 шт .;
  • буряк – 1 шт .;
  • морква – 1 шт .;
  • зелений консервований горошок – 1 банка;
  • кріп, масло рослинне, сіль.

Всі овочі необхідно заздалегідь відварити, остудити і позбавити від шкірки. Потім вони нарізаються невеликими кубиками. Що стосується буряка і моркви, деякі вважають за краще натерти їх на крупній тертці, припускаючи, що так смак страви поліпшується і стає ніжніше. Отримані інгредієнти змішуються в одній ємності. Пучок кропу потрібно ретельно промити і подрібнити, додати до інших компонентів. Посолити за смаком і додати масло, ще раз перемішати.

Салат з кальмарів

Щоб блюдо вийшло смачним і не завдало шкоди запаленого шлунку, необхідно ретельно відварити морепродукти. Знадобляться такі інгредієнти:

  • кальмари – 2 тушки;
  • морква – 1 шт .;
  • консервований горошок – 1/2 банки;
  • яйця курячі – 2 шт .;
  • сметана або натуральний йогурт в якості заправки, сіль.

Морква і яйця потрібно відварити, остудити і очистити. Кальмари також потрібно витримати в киплячій воді приблизно три хвилини, злегка її посоливши. Далі їх варто витягнути і порізати невеликими шматочками. Відварену моркву і яйця слід натерти на тертці. Інгредієнти викладаються в салатницю, заправляються нежирною сметаною або натуральним йогуртом, солятся і ретельно перемішуються.

Рецепт салату «Вітамінний»

Саме по собі назву вже каже про великий зміст вітамінів у страві. Щоб приготувати його, необхідно наступне:

  • буряк – 1 шт .;
  • солодке яблуко – 1 шт .;
  • морква – 1 шт .;
  • сметана або йогурт у вигляді заправки.

Спочатку слід відварити буряк і морква, остудити і очистити. Яблуко також бажано позбавити від шкірки. Яблуко і овочі слід подрібнити на тертці. В окремому посуді потрібно змішати всі складові, заправити і перемішати. Сіль використовувати в даному випадку не обов’язково, оскільки блюдо має характерний солодкуватий присмак, який досягається завдяки використанню яблука і буряка.

Олів’є при гастриті: рецепт

Виявляється, усіма улюблений Олів’є для хворих з порушенням роботи травної системи не є табу. Головне, приготувати його по правильному рецептом, дотримуючись основних рекомендацій і вимог.

Для приготування потрібні такі продукти:

  • картопля – 2 шт .;
  • яйця курячі – 2 шт .;
  • морква – 1 шт .;
  • м’ясо індички (філе) – 200 г;
  • огірок – 1 шт .;
  • консервований горошок 1 банку;
  • яблуко солодке – 1 шт .;
  • сметана або йогурт в якості заправки.

Картопля, морква, яйця і м’ясо індички необхідно відварити до готовності, а потім подрібнити кубиками. В даному випадку використовується обов’язково свіжий огірок, який нарізається кубиками. Якщо шкірка гірка і жорстка, від неї бажано позбутися. Всі продукти змішуються в одній ємності, заправляються сметаною або йогуртом, ретельно перемішуються.

Рецепт з буряком з чорносливом

Чорнослив є корисним продуктом, який входить в список заборонених при гастриті. Щоб приготувати салат, необхідно використовувати:

  • буряк – 2 шт .;
  • чорнослив – 50 г;
  • цукор, сіль, масло рослинне.

Спосіб приготування страви досить простий. Попередньо потрібно замочити чорнослив в воді, а коли він стане м’яким, злити її. М’якоть дрібно нарізають. Буряк вариться до готовності, потім остуджують і очищається. Вона треться на тертці, змішується з подрібненим чорносливом. Цукор і сіль додаються за смаком. Блюдо заправляється рослинним маслом, а потім всі інгредієнти перемішуються.

Салат зі свіжим огірком і яйцем

Свіжий огірок вдало поєднується з вареним яйцем, тому ці компоненти часто використовуються кулінарами. Мало того, цих продуктів досить, щоб приготувати повноцінне блюдо. Доведеться підготувати наступне:

  • свіжий огірок – 1 шт .;
  • яйце куряче – 1 шт .;
  • пучок петрушки, сметана в якості заправки.

Яйце слід відварити, остудити і очистити, потім нарізати або натерти на тертці. Огірок ретельно промити, очистити від шкірки, подрібнити в формі невеликих кубиків. Петрушка промивається під проточною водою, подрібнюється або рветься руками. Всі складові змішуються і заправляються сметаною.

Гастрит – це ще не вирок. Неприємних симптомів і періодів загострень можна уникнути, якщо дотримуватися певного режиму харчування. Варто зазначити, що вибір продуктів досить широкий, тому хворий не відчуватиме себе обмеженим. Головне, правильно їх приготувати.