Рецепти страв при гастриті: рекомендації як приготувати смачно

Якщо ви зіткнулися з гастритом шлунка, необхідно правильно розпланувати раціон харчування, який принесе користь шлунку і посприяє якнайшвидшому одужанню.

Нюанси приготування страв

  • Повністю виключаємо капусту, бобові культури, жирне м’ясо, соуси і прянощі, алкогольні напої, газовану воду.
  • При загостренні необхідно відмовитися від цільного молока.
  • Щоб продукти зберегли максимальну кількість корисних вітамінів і мікроелементів, краще готувати страви на пару.
  • Фрукти і овочі очищаємо від шкірки, з м’яса курей знімаємо шкірку.
  • Перед початком готування ретельно миємо фрукти, овочі і м’ясо теплою водою.
  • Супи на курячої основі готуємо на другому бульйоні, на яловичої основі – на третьому бульйоні.

Що можна приготувати при гастриті

Все таки найкориснішою їжею, особливо в періоди загострення є різні каші. Найефективніша в боротьбі з гастритом і іншими захворюваннями шлунка – вівсяна каша. Її унікальний склад обволікає шлунок і допомагає позбутися від болю. Також серед любителів вівсянки рідше спостерігаються проблеми з травленням.

каші. Приготування каші не складе особливих труднощів. Бажано вибирати саме крупу, а не пластівці. Не слід заливати кашу окропом і чекати поки вона настоїться. Найкраще повноцінно її відварити протягом 15 хвилин. Щоб зробити блюдо максимально корисним відмовтеся від солі або цукру, замініть на шматочок вершкового масла.

супи. Не менш корисне блюдо, яке обов’язково має бути присутнім в раціоні харчування. Можна готувати практично всі види супів: м’ясні, овочеві, з додаванням крупи, фруктові і молочні. Досить дотримуватися лише деякі моменти:

  • Уникаємо жирних сортів м’яса.
  • Всі інгредієнти в супі повинні мати дрібну фракцію.
  • Відсутність спецій. Кількість солі мінімальне.

Овочевий суп. Очищаємо моркву, подрібнюємо на дрібній тертці. У киплячу воду додаємо моркву і трохи солі. Через 20 хвилин додаємо скибочки картоплі і жменю рису. В кінці приготування можна додати зелений горошок і зелень.

Десерти. Як правило, фахівці не забороняють використовувати в їжу солодощі. Єдиний нюанс, десерти не повинні містити надмірну кількість жирів, тому слід уникати таких солодощів:

  • Торти.
  • Тістечко.
  • Шоколад.
  • Морозиво.

Слід віддати перевагу зефіру, дієтичним батончикам, мармеладу, желе, киселю і меду. Наприклад, можна приготувати при гастриті желе з абрикосів.

Абрикосова желе. Дістаємо з абрикосів кісточки, дрібно нарізаємо, заливаємо холодною водою і ставимо на повільний вогонь. Тим часом розводимо желатин у воді, в результаті повинна вийде однорідна консистенція. Коли фрукт закипить, вливаємо желатин, додаємо трохи цукру і розливаємо желе по ємностей. Далі десерт відправляємо в холодильник до повного застигання.

напої. Найкориснішим напоєм є кисіль, бажано домашнього приготування. Так само дозволяється пити зелений чай, компот із сухофруктів, ягідні морси. Фруктових соків бажано уникати, так як вони можуть викликати метеоризм і розлад шлунка.

Вишневий кисіль. Прибираємо кісточки з плодів вишні і ретельно промиваємо ягоди. Наливаємо в каструлю холодну воду, поміщаємо ягоди і доводимо до кипіння. Після того як вода закипить, ягоди необхідно дістати і довести до пюреподібних стану. Додаємо в воду цукор і крохмаль, попередньо розведений воді. Чекаємо повторного закипання і прибираємо напій з плити.