Причини і лікування застою їжі в шлунку

Самопочуття і здоров’я людини багато в чому залежать від роботи травлення. На жаль, проблеми порушення функцій шлунково-кишкового тракту знайомі практично кожному. Нерідко причина поганого самопочуття – застій їжі в шлунку і непрохідність. Це небезпечний стан, що вимагає негайного лікування.

Чому він виникає?

Застій в шлунку – не власне хвороба, а наслідок захворювань шлунково-кишкового тракту. Найчастіше до нього призводить злоякісна пухлина, особливо в запущеному стані. Вона розростається, деформуючи стінки шлунка і заважаючи проходженню їжі по всьому травному тракту.

Ще одна часта причина – виразка, розташована в нижньому відділі шлунка. Це може викликати стеноз воротаря, тобто звуження вихідного відділу. До менш імовірним, але все ж можливих причин застою з’їденої їжі в шлунку відносяться:

  • запалення шлунка;
  • інфекційні процеси;
  • утворення спайок на стінках шлунка;
  • порушення кровообігу в організмі;
  • шлункові свищі.

Їжа може застоюватися в організмі також через сторонніх предметів в шлунку або при вживанні непризначених для їжі предметів. У цьому випадку проблему вирішує хірург. Систематичне споживання сторонніх речовин може бути також наслідком психічного захворювання. У цьому випадку проблему варто передоручити відповідного фахівця.

можливі симптоми

Клінічна картина даного захворювання різноманітна і залежить від ділянки, в якому знаходиться викликає застій перешкода.

Самим тривожним проявом є блювота. Вона викликана поразкою клітин шлунка, через що вони перестають виконувати свої функції. А також тим, що через перешкоди їжа не надходить в кишечник і викидається назад. При ураженні верхнього відділу шлунка їжа затримується ще в стравоході. Блювота при застої має неприємний, тухлий запах. У ній присутні неперетравлені шматочки їжі, через порушення травлення. Можлива наявність слизу або крові.

Задуматися про можливу проблему варто також при почутті перенасичення, наступаючому навіть при невеликій кількості спожитої їжі. Воно може супроводжуватися:

  • тухлої відрижкою;
  • різкою втратою ваги;
  • відчуттям важкості в животі.

На початковій стадії захворювання ознаки застою проявляються слабо. Чим більше прогресує хвороба, тим гірше починає відчувати себе пацієнт. Симптоми також можуть загострюватися після прийому твердої, важко перетравлюються їжі.

Можливі больові відчуття свідчать про те, що застій супроводжується виразкою або раковою пухлиною.

Діагностика й обстеження

Точно встановити причину поганого самопочуття, розташування перешкоди і наявність пошкоджень стінок допоможуть наступні процедури.

  • Фиброгастроскопия використовується для докладного вивчення перешкоди і стінок шлунка. При підозрі на рак додатково береться фрагмент тканин для докладного аналізу. Для точності аналізу пацієнт не буде їсти за 12 годин до ФГДС, вечеря повинна складатися з легко засвоюваних продуктів. Перед сном можна прийняти слабкі заспокійливі, але в день обстеження варто відмовитися і від препаратів, і від куріння.
  • Рентгеноскопія з контрастною речовиною дозволяє визначити розміри звуження згідно з тим, як контраст заповнює шлунок, як розтягуються стінки, і яку форму приймає орган. Проводити процедуру рекомендується натщесерце. Лікар може також рекомендувати дієту або очисну клізму. Безпосередньо перед процедурою пацієнт випиває стакан сульфат барію.

На основі обстеження формується загальна картина захворювання, згідно з якою лікар підбирає схему терапії.

Лікування непрохідності шлунка

Так як захворювання розвивається поступово, його досить легко відстежити, невідкладна допомога пацієнтам зазвичай не потрібно. Екстрені заходи обмежуються допомогою у виклику блювоти, щоб очистити шлунок. Після цього пацієнт повинен бути направлений на обстеження та стаціонарне лікування.

Воно включає прийом спеціальних препаратів, складання дієти і режиму харчування, рекомендацій по рухової активності. Пацієнту прописуються знеболююче, протиблювотний і антибіотики (неперетравлені їжа є притулком для мікробів).

Головна роль відводиться раціону. Якщо причина застою в шлунку – порушення правил харчування, досить дотримуватися наступних правил:

  • харчуватися дробно, кожні 2-3 години;
  • є невеликі порції їжі, уникати переїдання;
  • відмовитися від гострої, жирної, копченої їжі;
  • є більше білкової їжі, фруктів і овочів.

Їжу можна доповнити вітамінними комплексами і біологічно активними добавками, рекомендованими лікарем.

При запущеному захворюванні медикаментозного лікування і дієти може бути недостатньо. В цьому випадку прогалин вирішується на операційному столі.

Оперативне втручання

Воно може бути рекомендовано, якщо консервативна терапія не дала результату, а також при загостренні захворювання, яке може загрожувати життю пацієнта. Якщо ймовірність летального результату висока, лікар може приступити безпосередньо до операції, минаючи інші стадії лікування. Підготовка до операції може займати до 4 годин.

Під час операції хірург видаляє чужорідні тіла і розсікає утворилися спайки, проводить резекцію ділянок. Реабілітація займає до 10 днів. П’ять днів після операції пацієнт отримує крапельниці. Після першого стільця можна починати харчування, в основі якого рідка їжа. Після закінчення 10 днів знімаються шви, пацієнту прописується щадна дієта.

Також терапія може включати зондування шлунка. Рідини і електроліти, втрачені через порушення харчування, відновлюються також через крапельницю. Для полегшення випорожнення можуть застосовуватися сифонні клізми.

Терапія призначається лікарем індивідуально, виходячи з характеру захворювання, обсягу ураженої області, розташування застою. При несвоєчасному зверненні можливий летальний результат, тому рекомендується візит до фахівця при перших симптомах.