Продукти для підвищення жирності грудного молока: раціон мами при лактації, від чого залежить поживність і калорійність молочка, поради Комаровського

Як же приємно відчувати радість материнства, прикладаючи своє чадо до грудей. У цей момент хочеться подарувати дитині тепло, любов і турботу. Але, якщо годувати малюка грудьми, потрібно особливу увагу приділити грудного молока. Адже саме від нього залежить здоров’я і настрій грудничка. Якщо раптом після годування новоспечена матуся зауважує, що її дитя ридає, вередує і погано спить, значить, в усьому винне молоко, яким дитина просто не наїдається. Головна причина – втрата жирності. Чому так відбувається і як підвищити жирність грудного молока – про все це та багато іншого піде мова в статті.

Материнське молоко – важлива їжа, що впливає на розвиток немовляти

Годувати грудьми новонародженого дуже важливо, особливо в перший місяць його життя. Адже саме ця їжа насичує організм корисними вітамінами і макроелементами, без яких важко уявити правильний розвиток. Молочко годувальниці з’являється завдяки синтезу крові, лімфи і води в організмі. Людська природа влаштована таким чином, що поки вагітна виношує під своїми грудьми немовляти, в молоці відбувається накопичення всіх корисних речовин, які потрібні для годування і правильного розвитку майбутньої людини, що добре впливає на його користь і жирність. Такий склад до 9 місяців використовувати його в якості основного харчування.

Всі матусі, напевно, цікавляться питанням: «Яким має бути молочко, щоб малюк став здоровеньким, міцним і сильним?».

А харчова цінність продукту повинна бути такою, як в цій таблиці:

Харчова цінність продукту

Елементи, що знаходяться в 100 г грудного молока кількість вмісту
калорії 70 кКал
білки
жири 4,4 г
вуглеводи 6,9 г
вода 87,5 г

Від чого ж залежить якість грудного молока? На властивості цієї корисної рідини впливає безліч факторів. Найпоширенішими з них є гормони, спадковість, вимоги організму малюка, фізіологія і психологічне здоров’я жінки. Нерідко серед факторів, що впливають на склад і консистенцію продукту, є сезон і час доби. Наприклад, влітку молоко водянисте, оскільки в спеку дитячий організм вимагає більше води. У нічний час такої їжі властива велика ситність, яка допомагає дитині солодко спати. Особливий смак і поживність воно набуває тоді, коли дитинка закінчує смоктати груди. Саме тому мамі, що годує краще годувати своє чадо тільки однією груддю.

На якість грудного молока впливає і харчування годуючої мами. Тому, щоб молоко було по-справжньому корисним, в лактаційний період не потрібно виснажувати себе дієтами, прагнучи повернути колишню фігуру, необхідно дитина отримувала повноцінне харчування.

Чому жирність молока так важлива?

Мамі, що годує потрібно робити все можливе, щоб грудне молоко було жирним. Чому саме таким? Пояснити це легко: жирне грудне молоко повністю відповідає потребам малюка, сприяючи його розвитку. Ситий дитинка стає життєрадісним, рухомим і активним.

А якщо грудне молоко слабо насичено жирами та іншими корисними речовинами, дитина погано набирає вагу. Додатково до цього з’являються й інші ознаки, що вказують на те, що молоко нежирне:

  • після годування малюк плаче, показуючи таким чином, що він не наївся;
  • при зціджуванні молоко виглядає, як «водичка» і нерідко набуває синюватого відтінку.

Тому якщо дитина недостатньо наївся і вередує, значить, потрібно прийняти будь-які заходи по збільшенню жирності грудного молока. Але в цій справі не потрібна поспіх. Адже якщо відсоток жирності в молоці буде великим, то у немовляти може виникнути розлад роботи шлунково-кишкового тракту.

Перевіряємо молоко на рівень жирності

Перш ніж дізнатися, як зробити грудне молоко більш ситним, необхідно перевірити жирність цієї рідини. Організм кожної жінки влаштований по-різному. Але, незалежно від цього, грудне молоко у кожної мами умовно ділиться на дві частини: переднє і заднє. Перше складається з 90% води, а заднє є більш жирним. Спочатку дитина висмоктує передню рідина, тамуючи тим самим спрагу, а в кінці годування – задню, насичуючи свій організм корисними речовинами.

Якщо вам потрібно дізнатися реальну картину щодо того, яка жирність у грудного молока, то зробити це цілком можна вдома за допомогою спеціального тесту:

  • візьміть чисту прозору колбу або стакан, відзначте на ємності риску за допомогою маркера (10 см від дна);
  • зцідіть в ємність молоко до позначки і відставте його на 6 годин. Цього часу достатньо для розшарування молока на рідину і жири;
  • після закінчення 6 годин візьміть лінійку і виміряйте нею, яка товщина шару зібраних вершків. Як правило, 1 мм = 1% жирності. Якщо у грудного молока жирність в нормі, тоді показник буде 4%. Якщо ця цифра нижче, тоді її потрібно привести в норму.

Важливо знати:

Цей аналіз на жирність не завжди точний. У більшості випадків він показує приблизні результати. Це пов’язано з тим, що у годуючої мами при годуванні змінюється склад грудного молока. Тому навіть не кожна сучасна лабораторія може повністю перевірити молоко і дізнатися, яка його точна жирність. Тому варто уважно придивитися до таких параметрів, як вага, настрій і самопочуття малюка.

Знаючи, від чого залежить жирність грудного молока, можна приступати до підвищення його якості. Робиться це багатьма способами. Але який з них вибрати? Як зробити молоко не тільки поживним, а й смачним?

Найефективнішим методом є спеціальна дієта, про яку ми поговоримо з вами нижче.

дієта

Для того щоб жирність грудного молочка привести в норму, потрібно особливу увагу приділити своєму харчуванню. Жіночий організм повинен отримувати вітаміни, мінерали, білки і безліч інших корисних речовин. Тому харчування повинно бути правильним. У щоденний раціон необхідно включати продукти, що містять в собі наступне:

  • вуглеводи (7 гр.);
  • жири (4,2 гр.);
  • білки (1,3 гр.).

Що слід вживати в лактаційний період?

Головна причина неякісного молока – недоотримання організмом матері необхідних речовин. Саме тому обов’язково потрібно їсти продукти, що підвищують жирність грудного молока. Багато мам нехтують цим правилом і вживають абсолютно не те, що потрібно.
Які продукти підвищують жирність грудного молока? Ця біологічна рідина насичується поживністю і корисністю за рахунок вживання:

  • сметани;
  • вершкового масла;
  • молочних вершків;
  • твердого сиру;
  • риби жирного сорту;
  • цвітної капусти;
  • каш і мюслі з молоком;
  • червоного м’яса (свинина, баранина, яловичина);
  • насіння соняшнику;
  • лісових і волоських горіхів.

Якщо ви цікавитеся, як зробити грудне молоко жирніше і ситніше, до приготування страв з перерахованих вище продуктів потрібен свій підхід. Наприклад, страви з м’яса і риби можна тільки гасити, запікати або ж готувати на пару. Мамі, яка бажає збільшити лактацію і жирність, категорично не можна їсти все смажене і копчене, включаючи ковбаси. В іншому випадку така їжа тільки зашкодить. Те ж саме стосується і курячого м’яса, яке може викликати алергію.

Цвітна капуста також здатна підвищити поживність молока. Її необхідно відварювати або додавати в овочевий салат. До речі, салати заправляти краще сметаною, а не майонезом або соняшниковою олією, що робити категорично не можна, якщо ви хочете зробити грудне молоко більш жирним.

Якщо ви до цих пір в роздумах, як поліпшити жирність молока, волоські горіхи – в самий раз. Вони дуже корисні, оскільки надають сил і бадьорості. Але і ці продукти нерідко провокують появу алергічної реакції у новонародженого. Тому мамі потрібно з’їдати 3 плоди в день, не більше. Те ж саме і стосується мигдальних горіхів.

Жінки, не знаючи як збільшити лактацію правильно, нерідко замість вершкового масла використовують спред. А це неправильно, адже в замінниках немає тих корисних речовин, які є в натуральному маслі. Тому краще все-таки віддати свою перевагу вершковому маслу. Їм можна заправляти як молочні каші, так і різні супи. А ще для підвищення жирності молока відмінно підійдуть бутерброди, зроблені з вершковим маслом і твердим сиром. Таку закуску краще їсти разом із зеленим чаєм з молоком або вершками.

Також годують матусі, цікавлячись, що є під час лактації, напевно задаються питанням: «Чи можна вживати солодощі?». Так, можна, тільки в невеликій кількості, інакше буде висока ймовірність появи метеоризму і кольок у малюка.

Відмінно збільшують жирність живильної рідини також молочні і кисломолочні продукти, для виготовлення яких використовується коров’яче і козяче молоко. Особливу увагу слід приділити вживання сиру, цільного молока, кефіру, вершків, сметани.

Кілька важливих рад

Крім продуктів, необхідних для підвищення корисності біологічної грудної рідини, є також важливі нюанси, дотичні того як зробити грудне молоко жирним і поживним:

  • якщо ви будете часто прикладати своє чадо до грудей і дозволите йому висмоктати все до краплі, то лактація буде працювати, як годинник, а відсоток жирності стабілізується;
  • для того щоб малюк висмоктав всю груди, включаючи жирну частину, необхідно зцідити трошки переднього молока;
  • якщо вам потрібно, щоб грудне молоко було жирним, годуєте крихітку однією груддю, а на наступний раз – другий;
  • чинники, що збільшують корисність молочка – правильний сон і спокій. Годує матусі дуже важливо спати не менше 8 годин і не піддаватися нервових розладів.

Як бачите, на питання, як збільшити жирність молока при грудному вигодовуванні, є безліч відповідей. Головне, стежити за своїм харчуванням, здоров’ям і емоційним станом. І тоді ваш дитинка буде ситий, здоровий і задоволений.