Продукти для печінки корисні, шкідливі і улюблені

При порушенні печінкових функцій обов’язково коригують раціон харчування і включають в меню продукти, корисні для печінки. Правильне харчування в комплексі з медикаментозним лікуванням допоможе нормалізувати роботу органу, поліпшити самопочуття і запобігти подальшому прогресу печінкових недуг. Давайте з’ясуємо, які продукти допоможуть клітинам печінки відновитися, а від яких – слід відмовитися назавжди.

Роль печінки в організмі

Найбільша заліза в організмі людини – печінку. Це унікальний фільтр, що очищає кров від шкідливих речовин, отрут і токсинів. Печінка виконує безліч найважливіших функцій – синтезує жовч, необхідну для нормального травлення, веде боротьбу з інфекціями, регулює обмін речовин. Саме цей орган нівелює токсичну дію алкоголю і лікарських засобів і регулює рівень холестерину в крові.

Печінка – єдиний самовідновлюється орган, але попри велику кількість отруйних речовин її клітини не справляються з навантаженням і руйнуються. Існує безліч лікарських засобів, призначених для відновлення функцій печінки, але в процесі лікування не менш важливо змінити раціон харчування і спосіб життя. Тільки так можна створити умови для регенерації клітин печінки і відновлення її порушених функцій.

На ранніх стадіях захворювання печінки протікають практично безсимптомно. Це дуже «мовчазний» орган, в якому немає нервових закінчень. Тому хворобливі відчуття в правому підребер’ї з’являються вже на пізніх етапах розвитку хвороби, коли печінка збільшується в розмірі і починає тиснути на свою оболонку (глиссоновой капсулу), пронизану нервовими закінченнями.

Тому звертайте увагу до свого здоров’я і при появі перших тривожних ознак (слабкість, важкість у животі, відчуття гіркоти у роті, жовтушність шкіри та склер), звертайтеся за медичною допомогою. Якщо після проходження обстеження діагноз підтвердиться, лікар підбере схему лікування і порадить дотримуватися певної дієти, яка передбачає відмову від вживання шкідливих продуктів, що негативно впливають на печінку.

Що любить наша печінка?

Давайте з’ясуємо, які продукти корисні для печінки, а які краще виключити з раціону?

В першу чергу, печінка не любить смажену їжу. Продукти повинні бути приготовлені на пару або зварені. Замість смаження краще використовувати такий спосіб термічної обробки, як гасіння, з додаванням невеликої кількості рослинного масла.


Харчування має бути дробовим, тобто їсти потрібно невеликими порціями, але часто (5-6 разів на день). Такий тип харчування допомагає зменшити навантаження на печінку і нормалізувати її функції.

В організм має надходити достатня кількість білків і вітамінів. Особливо важливі вітаміни Е і В, які для поліпшення роботи печінки можна додатково приймати у вигляді лікарських засобів.

Перерахуємо найулюбленіші продукти печінки:

  • Капуста (брокколі, цвітна, брюссельська, білокачанна) – містить речовини, що прискорюють виведення токсинів і сприяють очищенню печінки.
  • Цитрусові – грейпфрут, лимон. За рахунок великого вмісту в них вітаміну С надають антиоксидантну дію, запобігають руйнівний вплив вільних радикалів на клітини печінки.
  • Продукти, що містять пектин, наприклад гарбуз і яблука. У них міститься комплекс вітамінів, який допомагає краще засвоїти їжу і розвантажити печінку. До того ж гарбуз – найкращий гарнір до м’яса, а яблука сприяють виведенню з печінки холестерину, солей важких металів та інших токсичних речовин. Особливо корисні печені яблука, які рекомендують їсти 2 3 рази на тиждень.
  • Кисломолочні продукти – покращують функції фільтрації і виведення токсичних речовин, сприяють нормалізації травлення і поліпшують мікрофлору кишечника. При захворюваннях печінки рекомендують вживати кефір, йогурт, сир зниженої жирності.
  • Зелений чай – джерело антиоксидантів, які руйнують і виводять токсини.
  • Сухофрукти – корисні для запобігання розвитку ракових пухлин.
  • Цибулю і часник – незамінні для чищення печінки, крові і зниження рівня холестерину.
  • Ламінарія – морська капуста, яка ефективна для виведення важких металів. Морські водорості містять велику кількість йоду – необхідного елемента для правильної роботи щитовидної залози.
  • Рослинні масла – виступають як антиоксиданти і жовчогінні засоби.
  • Зелень – листя салату, кріп, петрушка, селера – нейтралізують пестициди і виявляють жовчогінну дію.
  • Насіння кунжуту і льону містять цінну речовину – сезамін, жирні кислоти і мікроелементи, які захищають клітини печінки від руйнівного впливу окислювальних процесів.

особливості дієти

На які продукти слід звернути увагу при складанні меню? Дуже корисні свіжі овочі і фрукти, в яких у великій кількості містяться клітковина і антиоксиданти. Вживання тваринних жирів необхідно звести до мінімуму, перевагу слід віддавати рослинних масел, які багаті Омега – жирними кислотами і потужним антиоксидантом – вітаміном Е.


При печінкових патологіях, в першу чергу, потрібно відмовитися від жирних сортів м’яса і риби. Віддавайте перевагу індичатині, молодий телятині і курячому м’ясу.

Дозволені кисломолочні продукти, знежирений сир, корисний кефір. Білок, який у великій кількості міститься в яйцях, так само сприяє швидкому відновленню функцій печінки.

Можна вживати хліб – краще, якщо він буде у вигляді сухарів, нежирну річкову і морську рибу, свіжі овочі і фрукти. Цукор краще замінити медом, але в невеликих кількостях. Дуже важливо пити більше рідини – чистої води, зеленого або трав’яного чаю. Можна ввести в раціон компоти і свіжовичавлені соки, морси, відвар шипшини. А ось захоплення міцною кавою і чорним чаєм користі печінки не принесе.

До шкідливих продуктів відносяться:

  • всі види грибів – вони як губка вбирають в себе з навколишнього середовища шкідливі речовини;
  • жирні сорти м’яса – свинина, гусятина, качатина, баранина і наваристі бульйони з них;
  • напівфабрикати, консерви – в їх складі багато консервантів, спецій і добавок;
  • копченості, соління, маринади;
  • смажені продукти, тваринні жири – дуже важкі для печінки і підшлункової залози;
  • гострі приправи, спеції – викликають спазми в жовчному міхурі;
  • свіжа здобна випічка – причина бродіння в травному тракті;
  • морозиво;
  • шоколад, солодощі, варення, джеми;
  • кофеинсодержащие і газовані напої;
  • соки з кислих фруктів.

Ці продукти є занадто важкими для організму при хворій печінці. Вони довго засвоюються і можуть викликати напад болю, тяжкість і спазми в правому підребер’ї.

Продукти для відновлення клітин печінки

При відновної дієті корисні такі продукти як: червоний буряк, печені яблука, крупи (гречана і вівсяна), макаронні вироби з твердих сортів пшениці.

У гречаній каші містяться складні вуглеводи, амінокислоти, вітаміни і корисні мікроелементи (залізо, лецитин), які сприяють відновленню клітин печінки. Не менш корисними властивостями володіє вівсянка, для оздоровлення печінки рекомендується готувати її на сніданок.

Продукти, корисні для печінки і підшлункової залози – це інжир, родзинки, курага і чорнослив. Ними можна замінити десерт, використовувати в якості перекусу протягом дня. Сухофрукти містять цілий комплекс корисний речовин, необхідних для нормального функціонування внутрішніх органів і системи травлення. При панкреатиті і порушеннях роботу печінки рекомендується дотримуватися дієти №5, основу якої становить нежирне дієтичне м’ясо, каші, овочеві пюре, салати з рослинним маслом, зелень, морська риба нежирних сортів.

Продукти, корисні для печінки і жовчного міхура – це овочеві і круп’яні супи, слизові каші, ягоди і фрукти з низькою кислотністю, знежирені кисломолочні напої, зелені і трав’яні чаї. Корисно заварювати і пити трав’яні збори з жовчогінною дією, які усувають застій жовчі і нормалізують функції жовчного міхура і печінки. Основу таких зборів становлять подорожник, кукурудзяні рильця, кульбаба, кропива, шипшина.

До корисних продуктів можна віднести баштанні культури (в них міститься магній), авокадо (насичені жири), ківі (вітамін С). Всі вони допомагають зв’язувати і виводити токсини.

Продукти при захворюванні печінки

При гепатитах різної етіології, дуже важливо нормалізувати процеси метаболізму, вироблення жовчі і відрегулювати обмін холестерину. В цьому випадку в раціон харчування рекомендують включати наступні продукти:

  • дієтичне м’ясо;
  • овочеві і круп’яні супи;
  • розварна каші;
  • салати з рослинним маслом;
  • солодкі фрукти;
  • свіжі овочі, зелень.

При жировий гепатоз печінки упор робиться на продукти з високим вмістом клітковини і харчових волокон (свіжі овочі, фрукти, ягоди). Виключають важкі, жирні, смажені, гострі страви, солодощі та інші продукти з високим вмістом швидких вуглеводів.

Для кращої роботи всіх органів, в тому числі і печінки, необхідно вести здоровий спосіб життя. Бажано відмовитися від куріння і вживання спиртних напоїв. Дуже важливі помірні фізичні навантаження, дотримання режиму праці та відпочинку. Корисні прогулянки на свіжому повітрі і позитивні емоції. Якщо ви будете дотримуватися режиму харчування, проводити чистку організму, влаштовувати розвантажувальні дні, відмовитеся від надмірностей, то печінку буде працювати правильно і поліпшення самопочуття не змусить себе довго чекати.