Правильне харчування при грудному вигодовуванні

Новоспечені матусі, особливо якщо, малюк перший, дуже серйозно ставляться до вибору продуктів харчування для свого меню. Вони слухають суворі заборони бабусь, вказівки педіатрів і кожен раз боятися з’їсти щось не те. Насправді все не так вже й страшно. У Європі, наприклад, немає таких суворих обмежень для годуючих мам, як у нас. А щоб не боятися міфів і попереджень різних знавців, варто озброїтися корисною інформацією про правильне харчування в період лактації.

Їжа матері і грудне молоко

Жіноча лактація не так залежить від меню, як про це прийнято думати. Процес вироблення материнського молока регулюється лише пролактіном і окситоцином (гормонами). Сама рідина виробляється з плазми крові. Тому раціон матері-годувальниці на лактацію впливає так, як і на склад крові, тобто побічно, частково змінюючи зміст певних компонентів. Навіть якщо матуся харчується бідно, береже фігуру, то вона може годувати малюка груддю. Малюк при цьому буде себе добре відчувати. Деякі старі педіатри стверджують, що навіть молоко кращий або іноді вживає алкоголь мами для дитини краще, ніж адаптовані суміші.

Жіночий організм влаштований так, що все потрібне і корисне дитині потрапить в молоко. А ось від дефіциту необхідних речовин буде страждати, перш за все, сама жінка. Іншими словами, годує матусі за раціоном необхідно стежити для того, щоб в першу чергу ресурсів вистачало її організму на себе, адже в будь-якому випадку дитя візьме своє.

Про раціоні годуючої мами

Рекомендація їсти за двох – не більше ніж оману, думка, яке давно застаріло. Жінці потрібно просто збільшити добову калорійність меню від звичного показника на 500-600 кілокалорій, не більше! Якщо не перевищувати ці показники, то і фігурі жінки нічого не загрожуватиме. Вироблення грудного молока вимагає додаткової витрати енергії, але не подвійного.

Лактуючим жінкам краще харчуватися 4-5 разів невеликими порціями, ніж тричі на день. Так можна забезпечити організму регулярний приплив корисних речовин. Фахівці з грудного вигодовування рекомендують завжди мати щось для перекусу, а не намагатися побудувати режим харчування в чітких тимчасових рамках. У перші тижні життя дитини буде довго перебувати у маминих грудей. Це означає, що почуття голоду може дати про себе знати відразу після годування.

Основою харчування годуючої матері є класична піраміда: каші, м’ясо, кисломолочні продукти, риба, овочі, фрукти. Чим різноманітніше меню лактирующей жінки, тим краще для малюка. Страви і продукти не повинні бути жирними, готувати їх потрібно способом запікання, відварювання, гасіння, але не смажити!

Ще одна важлива рекомендація – вживання достатньої кількості рідини. Буде чудово, якщо загальний її добовий обсяг складе близько двох літрів. Але якщо пити не хочеться, то насильно не потрібно вливати в себе воду. У всьому потрібно знайти для себе золоту середину – і в їжі, і в вживанні рідини.

Табу для годуючої мами

Жорстких обмежень в харчуванні лактирующей жінки бути не повинно, якщо вона не алергік, і у неї до вагітності все було в порядку з системою травлення. Але навіть в цьому випадку існує певна ступінь ризику виникнення алергії при вживанні деяких продуктів. Їх краще або взагалі не їсти, або вживати з обережністю. Ось вони:

  1. Білок коров’ячого молока. Продукт є небажаним, тому що за складом далекий від жіночого молока. Він містить білки, чужорідні нашому організму. Вживання жінкою коров’ячого молока може спровокувати розлади травлення у крихти, викликати алергію. Кисломолочні продукти – абсолютно інша справа. У них білок знаходиться в іншому вигляді.
  2. Глютен. Це рослинний білок, міститься у всіх крупах, за винятком гречки, рису, кукурудзи. Часом він викликає алергічні реакції. Саме тому і з іншими крупами в раціоні жінкам слід бути обережними, відстежуючи, як на них реагує малюк.
  3. Хімічні домішки. Йдеться про їхню присутність у багатьох магазинних продуктах, зокрема, випічці, майонезі, соусах, чіпсах, сухариках. Організм новонародженого абсолютно не готовий до подібних хімічних випробувань. Тому у відповідь на вживання вищевказаних продуктів у малюка можуть з’явитися шкірні реакції.
  4. Екзотичні фрукти. Їсти рекомендується ті фрукти, які ростуть у вашому регіоні проживання. До того ж, вони повинні бути сезонними, а не тепличними.
  5. Червоні овочі та фрукти. Саме червоний пігмент є сильним алергеном, але у великих дозах. Тому навряд чи дитя обсипле від двох з’їдених мамою клубничек. А часом алерген можна і усунути, почистивши шкірку червоного яблука.

Прийнято вважати, що якщо мама не страждає алергією, то її не буде і у крихти. Але часом такий схильністю страждає тато малюка. Тому мами повинні бути уважними до реакцій дитини і хоча б до його 6-месяцного віку обмежувати вживання потенційних алергенів.