Обліпиха при грудному вигодовуванні – корисні властивості, застосування і відгуки

Народна медицина – це ціла скарбничка здоров’я. Її рецепти базуються на застосуванні звичайних, всім відомих трав, овочів, ягід. Обліпиха є однією з них. Це одна з найцінніших і багатих за своїм складом ягід, застосовувати яку можна і при грудному вигодовуванні. Отже, детально про це дізнаємося.

Про користь ягоди

Цінні властивості обліпихи і масла на її основі базуються на багатющому складі. Так, в 100 грамах ягоди міститься 250 мкг ретинолу, що поліпшує зір, стимулює ріст клітин. Складовими компонентами обліпихи є вітаміни групи В – В9, В6, В2, В1. Вони забезпечують енергетичний обмін, беруть участь в обміні жирів, стимулюють роботу печінки, знижують ризик алергії, стимулюють роботу мозку.

Ця невелика ягідка є лідером серед інших за вмістом вітаміну С. У ста грамах продукту міститься 200 мг аскорбінової кислоти. І це одне з основних переваг популярного народного засобу. Завдяки цьому вітаміну ягода є відмінним засобом профілактики і лікування простудних захворювань, в тому числі і при грудному вигодовуванні. Аскорбінова кислота – краще натуральна речовина для зміцнення імунітету і захисту кровоносних судин.

Компонентами плодів також є вітаміни Е, РР, Н.

Залізо в складі обліпихи перешкоджає розвитку анемії; кальцій підтримує функції опорно-рухового апарату; калій нормалізує кров’яний тиск; магній регулює серцевий ритм.

Отже, плоди обліпихи запобігають авітаміноз, прискорюють процес травлення, усувають у годуючих мам запори, лікують сухий кашель, омолоджують шкіру, усуваючи зморшки.

Обліпиха і лактація

Корисним для годуючих мам буде сік ягоди. Він підвищує імунітет, додає сили та енергію, збільшує вироблення грудного молока. Але! Його не можна приймати в перші три місяці після появи малюка на світ. Потім сік потрібно пити розведеним в пропорції 1 до 1. Дозу води рекомендується зменшувати в міру дорослішання крихти.

Особливо цінним такий напій стане при грипі, вірусних захворюваннях, адже при лактації жінка не може лікуватися більшістю аптечних препаратів. І якраз народні засоби, в числі яких обліпиха, стануть безпечної та доступної паличкою-виручалочкою.

Варто зазначити, що плоди рідко викликають негативну реакцію у дітей. А щоб уникнути навіть мінімальних алергічних проявів, потрібно їх в раціон вводити поступово і відслідковувати, як реагує малюк. Нехай перший раз це буде десяток ягідок або кілька ковтків соку. Не можна ягоди вживати на голодний шлунок. Добова норма вживання їх годує мамою становить 50 грамів. Надмірне захоплення корисним продуктом може порушити роботу кишечника мами і підвищити ризик алергії у дитини.

З обліпихи можна готувати компоти, муси, додавати в десерти, варити джеми.

Відразу після пологів ягоду можна використовувати як косметичний засіб. Вона відмінно зволожує, розгладжує дрібні зморшки, освіжає втомлену шкіру і усуває пігментацію.

А ось масло з цінною ягоди годують груддю може використовувати при тріщинах сосків, геморої, для загоєння ран. Адже воно володіє відмінним регенерує і протизапальну властивість завдяки наявності ретинолу і токоферолу в складі. Масло послужить хорошим варіантом догляду за сухою шкірою обличчя та рук.

Не рекомендується вживати корисну ягоду при панкреатиті, захворюваннях печінки і жовчного міхура.

З досвіду застосування ягід при лактації

Позитивні відгуки жінок, в основному, зводяться до відмінних протизастудним властивостями плодів. Сік допомагає позбутися від риніту, а його вживання з молоком, як свідчить досвід, добре виліковує біль у горлі.

Шалені мами на форумах констатують, що ягода допомагає боротися з запорами. Вони радять вживати плоди після прийому їжі, як десерт – таким способом простіше уникнути алергії у малюка, а вона все-таки може виникати у дітей тих мам, які самі схильні до алергії. Втім, подібні відгуки зустрічаються рідко, але вони є.

Багато жінок хвалять масло обліпихи за його властивість пом’якшувати шкіру і покращувати зовнішній вигляд, а деякі навіть застосовують його в догляді за ніжною дитячою шкірою: використовують як засіб лікування попрілостей.