Нульова кислотність шлунка при гастриті: симптоми і лікування

Гастрит з нульовою кислотністю є патологію, яка діагностується досить рідко. Через те, що в шлунку практично не виробляється соляна кислота, порушуються травні процеси. З надходить їжі білок практично не засвоюється, і його продукти розпаду надають на організм хворого токсичну дію.

Відсутність кислого середовища відкриває можливість для проникнення патологічної мікрофлори, яка в таких умовах починає свою активну життєдіяльність. Їх відходи провокують запальні процеси, збої в роботі імунної системи і різні патологічні зміни, що в кінцевому підсумку може призвести до появи злоякісних новоутворень. 

Причини розвитку патології

Якщо у людини з’явилися перші ознаки анацидном форми гастриту, то йому необхідно якомога швидше почати курс медикаментозної терапії. При її призначенні фахівець повинен виявити причини розвитку патології.

Спровокувати розвиток цієї форми гастриту можуть такі чинники:

  • сидячий образ життя;
  • відсутність фізичних навантажень;
  • тривале голодування;
  • харчування всухом’ятку;
  • перекушування «на бігу»;
  • вживання шкідливих продуктів;
  • зловживання алкоголесодержащіх напоями;
  • перенесені захворювання інфекційної етіології, наприклад, дизентерія, гострий гастрит і т. д.

Нульова кислотність шлунка стає причиною порушень в роботі кишечника і гальмування травних процесів. Також у такої категорії пацієнтів поступово атрофуються клітини слизової, функції яких полягають у виробленні шлункового соку.

Симптоми і лікування

Анацидном форма гастриту на перших стадіях розвитку може себе ніяк не проявляти.

Незважаючи на відсутність яскраво вираженої симптоматики, хворі все ж можуть запідозрити у себе наявність цієї патології за такими ознаками:

  • з’являється тяжкість в шлунку;
  • смердюче дихання;
  • в надчеревній ділянці відчувається біль;
  • слабкість у всьому тілі;
  • мимовільна відрижка (може мати неприємний запах);
  • порушуються процеси дефекації (з’являється діарея або запор);
  • через погане засвоєння поживних речовин пацієнт починає стрімко втрачати вагу;
  • з’являється нудота, яка часто змінюється блювотним рефлексом (в блювотних масах хворий може виявити жовч і слиз).

Виявивши ці ознаки анацидном форми гастриту люди повинні без зволікань звернутися до медичної установи для консультації.

Якщо вони не почнуть приймати лікарські препарати, які здатні поліпшити їх стан, то у них з’явиться додаткова симптоматика:

  • сильне виснаження;
  • розвивається дисбактеріоз;
  • больовий синдром, місцем локалізації якого є різні ділянки черевної порожнини;
  • відраза до будь-яких страв;
  • здуття живота, яке відбувається через сильну загазованість;
  • розвивається анемія;
  • можуть з’являтися різні захворювання, наприклад, холецистит, панкреатит і т. д.

діагностичні заходи

Після того як хворий звернеться до медичного закладу, він буде оглянутий гастроентерологом. Під час прийому фахівець збере анамнез, з’ясує, як харчується пацієнт, чи є у нього шкідливі звички, визначить рівень його активності, пропальпірует черевну порожнину.

В обов’язковому порядку призначається комплекс лабораторних та апаратних досліджень:

  1. Біохімія і загальний аналіз крові.
  2. Аналіз сечі і калових мас.
  3. Вивчається вміст шлунка, в якому виявляється патогенна мікрофлора і визначається її тип.
  4. Проводиться фіброгастроскоп.
  5. Рентгенографія (пацієнт випиває контрастну речовину, після чого робляться знімки).
  6. Досліджується слизова шлунка за допомогою ендоскопа.
  7. Біопсія з наступним гістологічним дослідженням.
  8. Визначається рівень кислотності. Якщо результат коливається в діапазоні від 6,5 до 7 рН, то підтверджується наявність анацидном форми гастриту.

Медикаментозна і народна терапія

Як тільки пацієнтові був діагностований антацидний гастрит, фахівець підбирає для нього курс медикаментозної терапії.

Як правило, такий категорії хворих призначаються такі препарати:

  • засоби, здатні замінити соляну кислоту;
  • ферменти, здатні поліпшити травні процеси;
  • препарати, якими гастроентерологи вважають за краще лікувати атрофічний форму гастриту.

Сьогодні при лікуванні такого захворювання як антацидний гастрит активно задіюються народні рецепти. Комплексна терапія повинна тривати протягом 6-ти місяців, після чого призначення можуть коригуватися. Лікування такої форми патології, як правило, затяжний і пацієнтам доводиться протягом 2-3 років приймати медичні препарати і цілющі настої.

При анацидном гастриті можна використовувати такі «дідівські» методи:

  1. Звіробій. У каструльку потрібно насипати столову ложку сушеного і подрібненого рослини, до якого додається по столовій ложці сушеного листя подорожника і подрібнених чорничних листя. Всі компоненти заливаються склянкою окропу. Ємність переставляється на плиту і її вміст на повільному вогні доводиться до кипіння. Через 10 хвилин каструлька знімається з плити і закривається кришкою для настоювання (30 хвилин). Проціджений рідина потрібно випивати по столовій ложці 3 рази на день, за 20-30 хвилин до їжі.
  2. Деревій. Висушені і подрібнене рослина (20г) поміщається в емальовану каструльку, після чого заливається окропом (2 склянки). Ємність ставиться на повільний вогонь, і її вміст кип’ятиться протягом 13-15 хвилин. Настоюватися суміш повинна протягом 40-45 хвилин, після чого проціджують. Вживати цілющий відвар потрібно по столовій ложці 3 рази на день за 15-20 хвилин до їжі.
  3. Капустяний сік. Для приготування цього напою використовується листя білокачанної капусти, які пропускаються через соковижималку. Цілющий засіб вживається по половині склянки 3 рази на день за 25-30 хвилин до їжі.
  4. Подорожник. У скляну банку засипається столова ложка висушених і подрібнених листя рослини і заливається склянкою окропу. Настоюватися суміш повинна протягом 10-15 хвилин, після чого всі проціджують. Вживати настій потрібно маленькими ковточками по 1/3 склянки 3 рази на день перед їдою.

Як потрібно харчуватися?

 При анацидних формі гастриту пацієнти повинні дотримуватися лікувальну дієту.

Щоб швидше поліпшити свій стан хворим слід виконувати такі рекомендації фахівців:

  1. Їжу потрібно добре пережовувати. Краще кожне блюдо перед вживанням пюрировать або подрібнювати іншим способом.
  2. Пацієнти повинні харчуватися дуже часто, але маленькими порціями.
  3. З раціону повністю виключаються всі шкідливі продукти.
  4. Овочі та фрукти перед вживанням повинні піддаватися термічній обробці.
  5. Рекомендується ввести в щоденний раціон ті продукти, які стимулюють вироблення кислоти.
  6. Забороняється вживати незбиране коров’яче молоко.
  7. Повна відмова від згубних пристрастей (алкоголь, тютюн і т. Д.).
  8. Якщо у хворого спостерігається загострення патології, то йому гастроентеролог призначає дієту стіл №2.