Лук при діабеті – як діє на організм і норма споживання

Пацієнти, які страждають на цукровий діабет, складаючи дієтичний раціон харчування, часто забувають включити цибулю. Ще наші предки помітили, що овоч є прекрасним профілактичним і лікувальним засобом при багатьох захворюваннях.

Лук при діабеті дозволяє значно знизити, часто і стабілізувати вміст глюкози в плазмі крові – процес тривалий, але ефект зберігається надовго.

Корисні властивості цибулі

До складу ріпчастої цибулі, зеленого, крім вітамінного комплексу А, РР, мінералів, входить аллицин – ефірне масло, що додає овочу характерного гострий запах. Речовина має такі властивості:

  • благотворно впливає на роботу серцево-судинної системи;
  • стабілізує артеріальний і сердечне тиск при гіпертонії;
  • покращує склад крові;
  • запобігає виникненню тромбів;
  • підвищує засвоюваність глюкози;
  • покращує опірність імунної системи;
  • відновлює мікрофлору шлунково-кишкового тракту;
  • при достатньому вмісті в організмі перешкоджає виникненню ракових новоутворень.

Червоні сорти цибулі багаті на сірку і нікель, благотворно впливають на відновлення функцій підшлункової залози. Мікроелементи міді і заліза швидко засвоюються організмом, що не обтяжуючи внутрішні органи.

Цікаво, що цибуля один з небагатьох овочів, який, після впливу високих температур зберігає всі корисні властивості і мікроелементи.

Читати також Селера при діабеті стане відмінним джерелом магнію

Чи можливо лікування діабету цибулею?

Фахівці рекомендують пацієнтам страждають на цукровий діабет вводити в щоденне меню цибулю, призначають лікарські препарати на основі овоча. Але більшість відмовляються вживати цибулини через специфічного омбре – побічного ефекту дії ефірної олії. Однак, в народній медицині описано безліч варіантів приготування цибулевих бульб, при цьому в стравах особливий аромат відсутній.

Детальніше розглянемо рецепти.

  1. Печена цибуля при цукровому діабеті. Існує думка, що саме після впливу високими температурами розкривається весь спектр корисних властивостей овочу. Запікати цибулю можна двома способами:
  • Цибулина очищається від оболонки, розрізається на декілька частин, кожна часточка змащується олією (бажано оливковою), поміщається в амальгамного папір, нудиться в духовці при середній температурі. Через тридцять хвилин овоч готовий до вживання. Даний продукт рекомендується приймати натщесерце за півгодини до сніданку протягом місяця.
  • Вибрати цибулю з наявністю великого шару лушпиння, встановити температуру духової шафи понад 200 градусів – через 20-25 хвилин апетитний і корисний продукт готовий. Блюдо слід вживати безпосередньо перед їжею не більше 3-х разів протягом дня протягом місяця. Після курсу лікування нормалізується рівень вмісту глюкози в крові, при цьому ефект зберігається протягом 6 місяців.

Лікарі і цілителі рекомендують для лікування і профілактики діабету повторювати курс терапії печеним цибулею через кожні півроку.

Читати також Помідори при діабеті: корисні властивості та можливу шкоду

  1. Народний рецепт. Ріпчасту цибулю нарізати дрібними кубиками, помістити в дволітрову ємність (банку, каструлю), залити, попередньо прокип’яченої і охолодженої водою. Суміш ретельно перемішати, помістити в холодильну камеру на 24 години. Ліки приймається протягом 17 днів за 20 хвилин до їди по? склянки з додаванням однієї чайної ложки столового оцту не менше трьох разів на день.
  2. Настоянка. Для приготування знадобиться: цибулина цибулі порею – 100 грам, червоне сухе вино – 2 літри. Цибулю дрібно нарізати, помістити в банку, залити вином. Отриману суміш визначити в темне, прохолодне приміщення терміном на 10 днів. Готову настоянку приймати після чергового прийому їжі в дозуванні 15 грам (1 ст. Л.). Курс лікування рекомендується організовувати протягом 17 днів один раз на рік.
  3. Цибулиння – джерело здоров’я. Саме в оболонці міститься максимальна кількість сірки і нікелю, що відновлюють вироблення інсуліну.

  • Жменя цибулиння ретельно промити під краном, помістити в каструлю, залити водою, кип’ятити до отримання темно-коричневого кольору. Відвар приймати разом з чаєм в пропорції 1: 1 або як самостійний напій.
  • Жменю лушпиння помістити в термос, залити окропом, залишити настоюватися на 8 годин. Отриманий напій приймати по? склянки за тридцять хвилин перед кожним прийомом їжі.
  1. Цибулевий сік. Для приготування знадобитися: сік з листя капусти білокачанної -? склянки, сік молодої картоплі -? склянки, сік цибулі -? склянки. Компоненти з’єднати в одній ємності і ретельно перемішати. Приймати за 30-40 хвилин перед прийомом основної їжі по 70 мл, поступово збільшуючи дозу до однієї склянки. На початку лікування соком допустимо розбавляти напій водою в співвідношенні 1: 1.

Не варто забувати і про зелену цибулю при цукровому діабеті. Так, його дія на вміст цукру в крові дещо програє ріпчастій цибулі, але в профілактичних цілях продукт можна додавати в різні салати, як смакової добавки до м’яса, тим самим підтримуючи ефект від повноцінного курсу лікування настоями і відварами.

Для гурманів і просто любителів смачної їжі рекомендуємо приготувати цибульний суп. Подібне блюдо буде не тільки дуже корисно в раціоні діабетика, але і внесе різноманітність в повсякденне меню.

висновок

Ось так, звичайна смакова добавка виявилася панацеєю від недуг. Мабуть не дарма легендарний казковий герой, збираючись до школи, був забезпечений однією цибулиною. Лук при діабеті виявився ефективним ліками.

Дивно, що, незважаючи на специфічні особливості овоча, з нього можна приготувати різноманітні, апетитні страви, які будуть відмінною профілактикою діабету. А приготування лікарських засобів невимушено відбувається в домашніх умовах.