Лікування целіакії – особливості харчування у дітей та дорослих

Після встановлення остаточного діагнозу найбільш важливим моментом вважається своєчасне і правильне лікування захворювання.

Повне зникнення ознак хвороби залежить від стану здоров’я людини до початку лікування і може тривати від кількох місяців до кількох років. У дітей нормалізація функціонування кишечника відбувається в середньому протягом півроку після початку дотримання дієти. У дорослих пацієнтів цей процес більш тривалий – до 2 років.

Пацієнтам, яким складно обмежити себе і повністю відмовитися від хліба та інших продуктів, що містять глютен потрібно пам’ятати про розвиток серйозних ускладнень у вигляді важких переломів, злоякісних новоутворень або інших важких патологій внутрішніх органів, неухильно прогресуючих без належного лікування.

Терапія цього складного захворювання у дорослих пацієнтів має кілька етапів, спрямованих на зменшення запальної реакції і відновлення нормального функціонування кишечника (ферментотерапія, прийом пробіотиків, вітамінотерапія), але перш за все, призначається сувора дієта, яка виключає з раціону всі продукти, що містять глютен.

Дієтотерапія у дорослих пацієнтів

Важливим фактором при лікуванні цього захворювання вважається виключення патологічного впливу утворюються специфічних імунних комплексів, які утворюються при попаданні в кишечник пацієнта продуктів, що містять глютен – переклад на постійну сувору дієту з і виключення з раціону хворого всіх заборонених продуктів.

Тому пацієнтам необхідно знати приблизний перелік цих продуктів:

  •  хліб і будь-які вироби з борошна пшениці, вівса, ячменю і жита;
  •  всі макаронні вироби і крупи з цих злаків;
  •  здобне тісто, печиво, торти;
  •   консерви, ковбаси та м’ясні напівфабрикати;
  •  соуси;
  •  небажано вживати в їжу незбиране молоко, йогурт і морозиво в зв’язку з можливим виникненням перехресної алергії до цих продуктів.

У раціон можна вводити продукти з гречки, кукурудзи, рису та сої, бобові, картопля, всі овочі і фрукти, рибу і нежирне м’ясо, рослинна олія і сир.

Не бажано приймати гарячу або холодну їжу, при даному захворюванні страви краще готувати на пару, виключаючи жирну і смажену їжу, копченості, барвники і консерванти.

Повне виключення глютену з їжі дозволяє усунути його подразнюючу дію на стінки тонкого кишечника і поступово відновити уражені органи.

Дієта при целіакії у дітей

Основним фактором правильного лікування целіакії у дітей раннього віку також є правильна дієта.

Як правило, багато батьків помічають зміни в самопочутті дитини і прояв клінічних проявів після введення в раціон малюка продуктів, що містять глютен: страви прикорму або переведення на штучне вигодовування кашами на коров’ячому молоці (манка, вівсянка) або суміші містять вівсянку в своєму складі.

Це важливий аспект при підозрі на целіакію, тому необхідно:

  •  відразу виключити ці продукти з раціону малюка і вести щоденник, в якому записані всі нові страви і реакція крихти на їх введення;
  •  якомога довше продовжуйте годувати дитину грудьми – це запорука здоров’я дитини;
  • дотримуйтесь введення прикорму, починаючи з безмолочних монокомпонентних каш.

Якщо малюк знаходиться на штучному вигодовуванні перед покупкою суміші – ознайомитеся з її складом і порадьтеся з фахівцем.

Застосування лікарських препаратів при целіакії

Крім суворої безглютенової дієти для терапії целіакії застосовуються деякі лікарські засоби, і це залежить від тривалості і тяжкості запального процесу в кишечнику, а також наявності супутніх патологічних станів, але ці призначення, їх дози і тривалість прийому визначає фахівець.

Досить часто при целіакії, особливо в період загострення і в розпал клінічних проявів призначаються ферменти і пробіотики, щоб нормалізувати роботу підшлункової залози, печінки і жовчного міхура, відрегулювати роботу всіх екзокринних залоз, відновити мікрофлору кишечника. Це лікування підбирає гастроентеролог. Додатково призначаються вітаміни і мікроелементи, які також підбирає лікар.