Лікування коліту кишечника народними засобами

Лікування коліту кишечника народними засобами є досить ефективним способом терапії цієї недуги. Коліт – хвороба, що вражає оболонку, яка вистилає товсту кишку. Захворювання може протікати як у гострій, так і в хронічній формі.

Причини виникнення захворювання

До коліту може привести наявність інфекційних процесів в деяких органах, які мають відношення до кишечнику, наприклад, ураження, що торкнулися підшлункову залозу, жовчний міхур. Аналогічний результат можливий після вживання алкоголю, гострої їжі і їжі, яка довго і важко перетравлюється.

Серед причин виникнення коліту – запори хронічного характеру, які проявляються забрудненням організму великою кількістю фекальних залишків без їх повного виведення. В даному випадку не допомагають навіть проносні, їх застосування підсилює подразнюючу дію на товстий кишечник.

До інших причин розвитку коліту відносяться:

  • стрес;
  • розлади нервово-емоційного характеру;
  • прийом антибіотиків;
  • алергія, як результат вживання продуктів, до яких чутливий організм.

Коліт проявляється наступними симптомами:

  • переймоподібні больові відчуття навколо пупка;
  • погіршення самопочуття;
  • підвищення температури тіла (характерно для гостро протікає коліту);
  • здуття;
  • сильні позиви до дефекації;
  • діарея і запор, які проявляються по черзі (характерно для коліту, який перейшов в хронічну форму);
  • наявність у випорожненнях слизу або крові;
  • нудота;
  • порушення апетиту.

Народне лікування захворювання

Коліт можна успішно лікувати народними методами. Для усунення проблеми застосовують висушені кірки кавуна (90 г), залиті окропом (2 ст.). Коли засіб настоїться, його проціджують і вживають протягом дня по півсклянки. Таким способом вдається позбутися від гострого перебігу захворювання і виконати лікування хронічного коліту.

При коліті кишечника корисно вживати ліки на основі фенхеля. Необхідно 10 г плодів залити водою, доведеної до кипіння (1 ст.) І 15 хв. потримати на водяній бані. Охолоджену рідину проціджують, збільшують обсяг до 200 мл, використовують по 3 рази на день в дозуванні 0,3-0,5 ст. Цей варіант лікування підходить для хронічно хворих.

При загостреному коліті, крім застосування дієти, яка була призначена в результаті обстеження, можна лікуватися настоєм, приготованим з корисних і цілющих інгредієнтів. Квіти ромашки та інші трави, а саме – шавлія і золототисячник (по 1 ч. Л.) Заливають окропом (1 ст.), І накривши блюдцем, чекають охолодження, потім – проціджують. Дозування лікарського засобу становить 1 ст. л.

Повинно виконуватися по 7 або 8 прийомів в день (залежить від тривалості періоду, протягом якого людина не спить). Позитивний результат можна помітити через 1 місяць застосування засобу. Тривалість такого лікування не повинна перевищувати 3 місяців. Максимум через 3 місяці дозу і період, протягом якого використовується ліки, зменшують.

Коліт кишок лікують відваром, діючий компонент якого – сіра вільха. Кору (15 г) заливають водою (1 ст.), Що вийшов відвар приймають щодня по 3 рази в дозуванні 1 ст. л.

Можливий інший варіант – настоянка на основі кори дуба (горілка в обсязі 1 ст. Або спирт в кількості 100 г, кора – 25 г). Отож її приймають не більше 3 разів на день по 35 крапель.

Можуть бути застосовані найрізноманітніші трави при коліті різного перебігу. Наприклад, ромашка в поєднанні з м’ятою, шавлією, плодами рослин звіробій і кмин. Всі інгредієнти беруть в однаковій кількості і добре перемішують. Суху суміш (2 ст. Л.) Заливають водою, доведеної до кипіння (1 ст.) І залишають на ніч. Перед застосуванням рідину проціджують і вживають щодня, розділивши денну норму на 3-4 прийоми (по 0,5 ст. Кожен раз).

Наступний варіант лікування травами застосовується курсом тривалістю 1 місяць. Деревій (100 г) поміщають в емальовану посудину, заливають окропом (1,5 л), закривають і через 8 ч. Проціджують, після чого – кип’ятять, довівши обсяг до 75 мл. Настій розбавляють гліцерином і спиртом (по 1 ложці), ретельно перемішують, беруть перед їжею (за півгодини) в дозі 25-30 крапель.

Корисні варіанти лікування

При коліті кишечника можливий прийом настою, приготованого з таких інгредієнтів, як чорниця і подорожник – по 25 г, ромашка у вигляді суцвіть, горець і перстач у вигляді кореневищ – по 20 г. Збір (1 ст. Л.) Заварюють окропом (1 ст .), проціджують, приймають за 1 день в декілька прийомів.

Способи усунення захворювання можуть бути найрізноманітнішими. Дуже простий засіб для лікування – ліки, створене на основі соку, отриманого з ріпчастої цибулі. Досить здійснювати 3 або 4 прийоми щодня (по 1 ч. Л.).

Наступна варіація лікувального засобу вимагає наявності польовий м’яти. Листя рослини (2 ст. Л.) Заварюють окропом (2 ст.), Вичікують хвилин 20, і викидають. Рідина в дозі 0,5-1 стакан щодня випивають перед 2-3 прийомами їжі (за хвилин 15-20 до їжі).

Лікувати хворобу можна гранатом (50 г) без видалення насіння? або його висушеними корками (20 г), залитими водою (200 мл). Засіб півгодини тримають на невеликому вогні, проціджують, приймають 2 рази на день по 2 ст. л. Це хороший спосіб лікування ентероколітів і захворювань алергічної етіології.

Для реалізації рецепта від коліту необхідно приготувати такі інгредієнти: коріння рослин кропива пекуча і перстач, вільха сіра у вигляді плодів. Всі компоненти беруться в рівних кількостях. У готову суміш (50 г) додають холодну воду (1 л) і залишають на 11 ч., Після чого ставлять на вогонь, і коли настій закипить, витримують 10-12 хвилин, потім знімають.

Лікарські рослини викидають, деяка кількість рідини в гарячому вигляді випивають на порожній шлунок (1 ст.), Іншу частину розтягують на весь день, вживають за 4 прийоми. Лікування хронічного коліту таким способом може привести до отримання позитивного результату.

Дієтичне харчування

Лікування коліту, який протікає в гострій формі, рекомендують починати з голодування тривалістю 1-2 дні. Наступний етап – харчування, засноване на мінімально обробленої їжі. Поступовий перехід на такий тип харчування передбачає вживання продуктів, практично не піддаються обробці, і приготованих на пару продуктів.

У раціон можна включати варене м’ясо, сир, овочі, фрукти (тільки зрілі), кашу, приготовану з вівсяної крупи, рис. Згодом раціон необхідно розбавити овочами в сирому вигляді з віддаленої шкіркою і хлібом без наявності висівок в складі.

Якщо вживається їжа, що містить грубу рослинну клітковину, больові відчуття можуть проявлятися більш виражено. До таких продуктів відносяться: чорний хліб, яблука, з яких не була видалена шкірка, капуста. Посилена біль можлива в результаті вживання шампанського і сухого вина, жирної їжі, сметани, молока (цілісного).

Не рекомендується додавати в страви прянощі, приправи, спеції. Щодня має вживатися достатню кількість білка.

Тваринні жири можуть бути присутніми в раціоні в обмеженій кількості.
Дієта виключає агресивна дія на оболонку, якою покритий кишечник, вона спрямована на відновлення пошкоджених ділянок, ліквідацію бродіння і придушення гнильних процесів, відновлення метаболізму.