Кизил в народній медицині – Домашнє лікування

Кизил користь і шкода для організму

Назва кизил відноситься до невеликого чагарнику або дерева, висота якого залежить від місця його зростання. Його можна бачити в середньоазіатської смузі, а також в Криму і на Кавказі. Плоди рослини дозрівають пізньої осені, всередині них міститься велика кісточка. З плодів кизилу готуються компоти, варення і навіть вино. Плоди кизилу приємні на смак, він трохи терпкий.

При всіх своїх корисних властивостях плоди кизилу здатні завдати шкоди організму людини в певних ситуаціях.

Чим корисний кизил для організму

Кизил має досить широким спектром дії і його корисні властивості роблять його цінним продуктом для профілактики і лікування безлічі захворювань. У кизилі міститься достатня кількість вітамінів і поживних речовин.

Корисні властивості кизилу наступні:

  • плоди рослини сприяють кріпленню імунітету людини, а також добре тонізують;
  • ягоди мають хороші антибактеріальні і протизапальні, а також жарознижуючі властивості;
  • кизил містить в своєму складі багато заліза, що робить його корисним продуктом при пониженому вмісті гемоглобіну в крові;
  • вживання кизилу благотворно позначається на підвищенні артеріального тиску і зміцненні стінок судин;
  • завдяки своїм терпким властивостям кизил показаний при діареї;
  • кизил сприяє підвищенню апетиту і прискоренню обмінних процесів в організмі;
  • завдяки кизилу прискорюється обмінна ферментативна діяльність в підшлунковій залозі;
  • кизил допомагає при авітамінозі і занепаді сил;
  • вживання кизилу сприяє виведенню з організму токсинів і шлаків;
  • поліпшується загальний перетравлювання їжі;
  • кизил володіє хорошим жовчогінним ефектом;

Кизил корисний при вірусних інфекціях і застудних захворюваннях. Зміцнюється імунна система організму і знижується ймовірність розвитку простудних захворювань.

Протипоказання до споживання кизилу

Незважаючи на незаперечну користь кизилу для організму існує ряд протипоказань до його застосування.

Небажано вживання кизилу при виразкових захворюваннях, а також при гастриті і високій кислотності організму.

Унаслідок в’яжучих властивостей ягід рослини не слід приймати кизил при запорах.

Небажано приймати кизил при нервовому перевтомі і безсонні.

При вагітності і в період лактації приймати кизил слід тільки після отримання консультації у лікаря.

Лікувальні засоби з кизилу: рецепти приготування

У лікувальних цілях застосовуються як листя кизилу, таки і його кора і плоди, а також коріння рослини. Рецептів різних лікарських засобів з кизилу існує безліч.

Настоянка з кизилу в домашніх умовах: рецепт

Настоянку з кизилу в домашніх умовах можна приготувати на горілці. Рецепт буде наступним.

Ягоди треба вимити і розім’яти качалкою. Вийшло в результаті пюре складається в банку. Не слід розминати сухий кизил. Потім ягоди заливаються горілкою і перемішуються. Після цього склад закривається кришкою і поміщається в сухе місце на три тижні для настоювання.

По закінчення цього часу потрібно процідити настоянку через подвійну марлю. Після додавання цукру склад перемішується. Потім знову закрити на тиждень.

Отримана настоянка може зберігатися до п’яти років. Її з успіхом застосовують для лікування шкірних хвороб, подагри, поперекових болів, а також для приведення в норму сольового балансу.

Відвар з кизилу

Спосіб приготування відвару з кизилу наступний: слід ложку попередньо висушених плодів кизилу залити окропом в обсязі однієї склянки і потримати на повільному вогні пару хвилин. Для того, щоб вода ввібрала всі корисні властивості кизилу потрібно потримати відвар три години настоювання. Перед питтям відвар ретельно проціджують для усунення з нього всього непотрібного. Для зміцнення імунітету слід приймати відвар по 50 грамів перед їжею.

Відвар з коренів кизилу готується для усунення болю від ревматизму. Внаслідок високої ефективності даного засобу показано його часте застосування. Для приготування потрібно залити окропом столову ложку сухого, подрібненого кореня, після чого проварити півгодини на повільному вогні. Потім три години наполягати, процідити і можна пити тричі на добу по чайній ложці перед їжею.

Як сушити кизил в домашніх умовах

Для сушіння кизилу в домашніх умовах потрібно взяти дозрілі великі ягоди рослини і вони при цьому не повинні бути переспілі, не має дефектів і помітних пошкоджень. Сушити ягоди кизилу потрібно разом з їх кісточками, що містять в своєму складі безліч корисних речовин, зокрема кислот. Рекомендується розкладати кизил в один шар на аркуші паперу або тканини, після чого залишити його в сухому, затемненому місці. Якщо ягоди не дозріли, при висушуванні вони дозрівають. Сушку кизилу можна проводити як в кімнаті, так і на відкритому повітрі. Основними умовами є уникнення попадання на кизил прямих променів сонця, а також недопущення високої вологості повітря. Для рівномірного підсихання плодів кизилу їх слід періодично помішувати. Через п’ять днів висушений кизил можна буде збирати в тару для зберігання. Зберігати кизил можна в полотняних мішках, картонній або дерев’яній тарі, не допускаючи попадання на них сонячних променів. Довго зберігати кизил не слід, щоб не втратити його корисні властивості, максимум, для наступного врожаю.

Настій на листках кизилу

Через хороших жовчогінних і сечогінних властивостей листя кизилу настій на їх основі застосовується для лікування захворювань жовчного міхура, печінки, шлунка, а також вони допомагають усунути напади сильного головного болю. Також з їх допомогою можна відновлювати порушений обмін речовин, знижувати рівень вмісту цукру в крові.

Для приготування настою слід три столових ложки листя кизилу залити двома склянками окропу і настояти протягом трьох годин. Після цього настій проціджують і його можна зберігати в сухому, темному місці. Приймається настій по чайній ложці тричі на добу перед їдою.

Кизиловое варення

Для приготування варення з кизилу слід закип’ятити половину літра води, після чого додати в неї кілограм цукру. Потім додати попередньо промиті ягоди кизилу в обсязі одного кілограма. Весь склад помістити на великий вогонь і знову довести до кипіння. Коли кипіння почнеться вогонь зменшити і в такому стані потримати близько п’яти хвилин, акуратно розмішуючи. Після цього вимкнути вогонь, зняти суміш з кипіння і розлити по банках. Банки потрібно закатати.

Кизил протертий з цукром рецепт

Протертий кизил з цукром є найкориснішим продуктом, оскільки він зберігає в своєму складі всі вітаміни і запах свіжих ягід. Рецепт приготування передбачає використання тільки перестиглих плодів. Вони ретельно промиваються, просушуються, з них видаляються кісточки. Процедура досить трудомістка, але отриманий результат того вартий. М’якоть кизилу пропускається через сито і подрібнюється за допомогою блендера. До утворився складу потрібно додати цукор з розрахунку два кілограми на кілограм плодів. Потім суміш перемішується до повного розчинення цукру. Після цього її слід розкладати по банках і, закривши пластмасовими кришками, зберігати в прохолодному місці.

Кисіль з кизилу

Кисіль з кизилу простий у приготуванні і передбачає використання одного стакана кизилу, двох літрів води, чотирьох столових ложок цукру і однієї столової ложки крохмалю. Кизил промивається, складається в каструлю і заливається водою. Після додавання в воду цукру її потрібно закип’ятити. Потім додається крохмаль і весь склад розмішується. Прокип’ятивши п’ять хвилин суміш слід вимкнути. Кисіль готовий, можна розливати його по чашках і пити.

Кизил: рецепти народної медицини

Кизил широко застосовується як засіб народної медицини. Рекомендуються наступні варіанти його використання.

Кизил при цукровому діабеті

Крім всіх своїх інших корисних властивостей ягоди кизилу володіють здатністю контролювати рівень вмісту цукру в крові, не даючи йому рости. Цим фактом пояснюється можливість включення цих ягід в раціон харчування хворих на цукровий діабет. Властивості кизилу допомагають посилювати ефект від застосування деяких інших препаратів, що застосовуються для лікування цукрового діабету.

Для корекції рівня цукру в крові можна використовувати ягоди кизилу по-різному. Можна їсти їх сирими і сушеними, а також використовувати для приготування настоянок і відварів, а також компотів. Ягоди кизилу показані до вживання хворим різними типами діабету.

Найбільшу користь дає вживання свіжих ягід. Норма прийому становить склянку ягід на добу. Слід розділяти прийом на три однакові частини. Є ягоди слід за півгодини до прийому їжі, ретельно їх пережовуючи.

Лікування геморою кизилом

Геморой можна лікувати застосуванням як ягід кизилу, так і його кісточок. Найкраще дію дає застосування стиглих плодів рослини. Якщо немає свіжих, можна взяти морожені або сушені. У будь-якому випадку, при гострій стадії захворювання слід дотримуватися також дієту, яка передбачає відмову від гострої, смаженої їжі, а також не слід вживати все солоне.

При геморої ягоди кизилу слід їсти про основної їжі. Якщо ягоди з кісточками, для посилення ефекту їх не потрібно жувати, краще ковтати, щоб в подальшому вони розчинялися в шлунку. Для більш відчутного дії не потрібно їсти більше трьох порцій на добу.

Хороший ефект дає вживання консервованих ягід. Крім того, додатково можна приймати ванночки або вживати відвари з кизилу. Це сприяє усуненню кровотеч. Численні рецепти добре готуються власноруч.

Кизил для схуднення

Ягоди кизилу містять малу кількість калорій і це робить їх корисними при бажанні схуднути.

В даному випадку немає чітко визначених дієтними приписів, рекомендується їсти не більше склянки цих ягід на добу. Ягоди повинні бути свіжими. Особливих норм прийому не існує, все робиться суто індивідуально.

Ягоди покращують обмін речовин і втрата ваги обумовлюється саме за рахунок цієї обставини, а також через поліпшення активності ферментів підшлункової залози. Жировий обмін в організмі приходить в норму і зайвий жир не накопичується.

Найкраще приймати кизил для схуднення в першій половині доби, щоб уникнути виснаження організму і порушення режиму нормального сну.

Кизил від проносу

Для усунення проносу застосовується відвар з ягід кизилу. Для нього використовуються як сухі, так і свіжі ягоди, а також листя кизилу. Слід взяти в однаковій кількості (близько сорока) ягоди кизилу і його листя, після чого залити їх половиною літра води і варити на повільному вогні протягом чверті години. Наполягати слід вісім годин. Для прискорення процесу настоювання можна виробляти на водяній бані протягом години. Листя і кісточки потрібно прибрати, а м’якоть і ягоди залишити у відварі.

Можна застосувати перетерті, подрібнене листя і ягоди. Слід використовувати чотири столові ложки подрібнених сухих листя і три ложки сухих ягід. Далі процес проводиться в тій же послідовності. Прийом здійснюється по половині склянки тричі на добу з м’якоттю.

Кизил від набряків ніг

Для лікування набряків ніг рекомендується промити стиглі плоди кизилу в проточній воді і перетерти їх на тертці. Потім до отриманої маси слід додати цукор їх розрахунку двох кілограмів на кілограм маси. Для отримання рівномірної консистенції слід ретельно все перемішати, після чого розкласти по банках і закатати. Зберігати потрібно в сухому, затемненому місці, приймати для лікування набряків ніг такий смоктав треба тричі на добу перед їдою.

Кизил від тиску

Для зниження тиску рекомендується застосування наступного відвару з кизилу. Одна столова ложка висушених ягід кизилу заливається склянкою води, після чого слід воду прокип’ятити і настояти протягом двох годин. Перед застосуванням склад слід обов’язково проціджувати. Для зниження тиску рекомендується приймати тричі на добу по чверті склянки.

Кизил при застуді

Рецепт приготування компоту з кизилу для лікування застуди наступний. Слід взяти півтора літра води, половину кілограма плодів кизилу і сто грамів цукру. Промитий кизил заливається водою і поміщається на повільний вогонь. Цукор додається вже після закипання. Після кипіння протягом чверті години весь склад знімається з вогню і накривається кришкою. До повного остигання кришку знімати не слід. Кизиловий компот має кислуватий смак і приємний запах, а також яскравий колір.

Кизил від раку

Регулярне вживання сухих ягід кизилу в їжу сприяє профілактиці виникнення злоякісних утворень, через високого рівня вмісту антиоксидантів в цих ягодах. Рекомендується з’їдати в добу не менше ста грамів сухого кизилу і це допоможе запобігти виникненню і розвитку раку в організмі. Крім того, корисно в цих цілях є і варення з кизилу, а також пити його відвари. Корисні властивості кизилу сприятимуть надійному захисті організму від появи ракових утворень.

Кизил від варикозу

При лікуванні варикозу хороший ефект надає застосування кісточок кизилу. Для цього потрібно перетерти сто грамів сухих кизилових кісточок і залити їх склянкою кип’яченої води. Після цього склад поміщається на повільний вогонь і знову кип’ятиться протягом півгодини, після чого остуджують і настоюється. Приймати слід по столовій ложці тричі на добу перед їдою. Бажано попередньо отримати консультацію у лікаря, для того, щоб уникнути прийому цього засобу лікування при наявності індивідуальних протипоказань до застосування кизилу.