Курага при грудному вигодовуванні: можна чи ні

Організм молодої матусі, який протягом дев’яти місяців практично всі свої сили і можливості віддавав майбутній дитині, після довгоочікуваних пологів, яким би легкими і безболісними вони не були, залишається дуже знесиленим. Дев’ятимісячний безперервний стрес, плюс деякі обмеження в харчуванні дають про себе знати. А попереду ще рік, а то і більше, годування новонародженого груддю, боязнь з’їсти щось таке, що може негативно позначитися на здоров’ї дитини і інші переживання в більшості своїй виявляються безпідставними.

Поповнювати сили необхідно, але потрібно вибрати такі продукти, де багато вітамінів, мікроелементів і мінералів, і які не викличуть ніяких ускладнень ні у матусі, ні у малюка. І, звичайно, щоб було смачно. Курага – справжня скарбниця цих речовин.

Чим багата і корисна курага для годуючої матусі

Складати весь список речовин, що містяться в цьому смачному ласощах, буде занадто довго, але акцентувати увагу на основних інгредієнтах необхідно.

Чим корисна курага при грудному вигодовуванні

  • Вітамін А. Продукт, який містить більше цього вітаміну, ніж курага, ще треба пошукати. Користь його в тому, що він дуже благотворно впливає на зір і сприяє загальному розвитку дитини.
  • Вітаміни групи В. Нормалізують роботу нервової і кровоносних систем, покращують метаболізм.
  • Вітамін С. Зміцнює імунітет і допомагає боротися з інфекційними захворюваннями.
  • Вітамін Е. Відмінний імуномодулятор і антиоксидант.
  • Нікотинова кислота. Відповідає за правильне функціонування щитовидної залози і циркуляцію крові.

І це тільки вітаміни, а є ще й мінеральні речовини, які відіграють не менш важливу роль в загальному відновленні і здоров’я організму годуючої матусі.

  • Кальцій. Зміцнює кістки і допомагає впоратися з зубними проблемами, дуже актуальними для вагітних жінок і матерів-годувальниць.
  • Фосфор. Позитивно впливає на нирки і бере участь в нормалізації роботи нервової системи.
  • Залізо. Збагачує кров гемоглобіном.
  • Калій. Стимулює серцевий м’яз і підтримує водний баланс.
  • Магній. Необхідний для регенерації клітин і тканин і підтримує здоровий, робочий тонус кровоносних судин.
  • Натрій. Нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту, допомагає виробляти шлунковий сік.

Ось такий значний список самих основних вітамінів і мінеральних речовин, що містяться в куразі, що дає однозначну відповідь на питання: чи можна мамі, що годує курагу? Звичайно можна, але при всіх її достоїнствах, як і будь-який інший продукт, вводити її в раціон потрібно обережно, делікатно і уважно.

Можливі побічні ефекти кураги при грудному вигодовуванні

Негативна дія, яке може надати курага на організм і загальний стан матері-годувальниці може бути чотирьох видів.

Чи можна курагу при грудному вигодовуванні

  • Абрикоси, персики та інші південні фрукти можуть викликати алергію, в першу чергу у новонародженого. Тому починати їсти ці ласощі краще через 2-3 місяці після пологів і в дуже обмежених кількостях. Уважно відслідковувати реакцію на новий продукт малюка і в разі прояву небажаних наслідків у вигляді почервоніння, висипань і порушення стільця, слід припинити вживання кураги. Ще раз можна буде спробувати не раніше, ніж через місяць.
  • Курага може значно знижувати артеріальний тиск і тому годуючим мамам з гіпотонією переборщувати з нею не варто. 50 гр в день буде цілком достатньо. Більша кількість може позначитися негативно на загальному стані.
  • В куразі міститься дуже велика кількість клітковини. З одного боку вона стимулює травну систему. Але з іншого, її надлишок може викликати розлад шлунка, підвищене газоутворення у мами і коліки у дитини.
  • Якщо мама їсть курагу в чистому вигляді, в її організм потрапляє дуже велика кількість важких мікроелементів. А разом з молоком і в організм новонародженого, який з таким навантаженням впоратися поки не в змозі. Тому на початковій стадії, на другому місяці після народження дитини, краще вживати курагу у вигляді компотів і відварів.

Як можна помітити нічого страшного або екстраординарного трапитися не може. Такими ж побічними ефектами володіють практично всі продукти рослинного походження. Так що при правильному вживанні можна не побоюватися якихось згубних наслідків.

Правильний зовнішній вигляд кураги

Все, напевно, бачили на ринку ваблять до себе лотки з яскравою помаранчевої курагою. Береш її до рук, і вона здається настільки соковитою, м’ясистою і привабливою, що буквально сама проситься в рот. І ось тут дуже доречна приказка «Не все те золото, що блищить». Для того щоб надати куразі такий спокусливий вигляд, виробники використовують в процесі сушіння діоксид сірки. Вони стверджують, що обкурюють продукт димом, який утворюється при спалюванні сірки для того, щоб знищити будь-то там шкідників. Може це і так, тільки їсти таку курагу годуючим матерям суворо заборонено. Пошукайте в дальньому кутку ринку лоток зі зморщеною, коричневої або блідою курагою, і сміливо купуйте.

Така непрезентабельність свідчить, що її сушили за всіма правилами, без використання якихось хімічних секретів. При всій своїй непоказного смак у неї більш насичений, а про корисність і говорити нема чого. Навіть, коли будите варити компот, відразу відчуєте, який чудовий аромат струмуватиме по всій квартирі, піднімаючи настрій в передчутті справжніх ласощів.

Як правильно вибрати курагу

З усього перерахованого вище не складно зробити висновок, що вживати курагу заборонено лише за індивідуальними показаннями. Всім іншим цей продукт піде тільки на користь. Пам’ятати потрібно лише про те, що треба дотримуватися деяку ступінь обережності, але це, як уже говорилося, відноситься до більшості продуктів. Так що їжте на здоров’я, годуєте грудьми свого малюка і з подивом, задоволенням і гордістю стежте, як він росте і дорослішає не по днях, а по годинах.

Користь кураги: відео