Користь молочної сироватки при цукровому діабеті

Молочна сироватка при цукровому діабеті, на відміну від інших продуктів, таких як молоко, йогурт або кефір, не так популярна до вживання. Але цей продукт принесе користь для діабетиків. Вона швидко переробляється, при цьому містить величезну кількість корисних речовин – вітамінів, мінералів. Це дозволяє поліпшити стан таких пацієнтів.

Корисні властивості

Щоденне вживання цього продукту призводить до насичення організму корисними компонентами. Сироватковий склад багатий такими елементами:

  • магній;
  • кальцій, що корисно для кісток;
  • в поєднанні з лактозою вони покращують роботу імунної системи.

Наявність жиророзчинних вітамінів сприяє відновленню роботи нервової і травної систем, що позитивним чином позначається на стані вуглеводного обміну.

На окрему увагу заслуговує проносний ефект, який полегшує роботу органів шлунково-кишкового тракту. За рахунок цього досягається найкраща засвоюваність продуктів харчування. Цей механізм призводить до поліпшення стану шкірного покриву і його похідних – нігтів, волосся. Це важливо при такому захворюванні, як цукровий діабет.

Читати також: Чи можна пити молоко при діабеті. Яке молоко краще пити діабетикам.

Також враховується, що молочна сироватка має сечогінний ефект. Це вкрай важливо для тих пацієнтів, у яких поєднане протягом діабету з патологією серця, серцевою недостатністю. З урахуванням того, що цукровий діабет погіршує роботу нирок за рахунок ураження дрібних артерій. Цей механізм призводить до хронічної інтоксикації. Тут приходить на допомогу дезінтоксикаційний ефект продукту, який сприяє зв’язуванню і виведенню токсинів з організму.

Важливо розуміти, що сироватку можна розглядати як основний засіб для лікування діабету. Вона не дасть ніяких результатів, якщо не буде проводитися основна терапія патології, спрямована на гіпоглікемічний ефект.

вживання

Перед тим як почати пити сироватку, слід пройти консультацію лікаря, а також дієтолога. Існує кілька способів вживання цього продукту.

  1. Розвантажувальні дні, які передбачають те, що пацієнти будуть пити тільки її, воду. Іноді допускається мед.
  2. Щоденне вживання сироватки. Такий режим є популярним при другому типі патології. Рекомендовано пити по 500-750 мілілітрів продукту, а основною їжею повинна стати куряча або індичих грудка, яловичина, овочі, несолодкі фрукти.
  3. Натщесерце. Один стакан випивається до прийому їжі, приблизно за півгодини, додають кілька крапель лимонного соку для смаку.

При цукровому діабеті молочну сироватку застосовують зовнішньо. Таким чином поліпшується стан шкіри, її похідних. Таке лікування вимагає попередньої консультації дерматолога для попередження можливої ??алергії. Якщо пацієнт не має протипоказань, то її застосовують, причому не тільки для шкіри, але і як шампунь чи маски для тіла, волосся.

Читати також: Сметана при цукровому діабеті, чи можна їсти сметану діабетикам.

Особливу користь вона приносить тим особам, у яких відзначається суха шкіра, ламке волосся. Це особливо актуально для пацієнтів з цукровим діабетом, оскільки вони мають проблеми з кровопостачанням шкірного покриву.

Це дуже корисний продукт для діабетиків. Перш ніж почати застосування в будь-якому вигляді, слід переконатися у відсутності всіляких протипоказань, наявності індивідуальної непереносимості.

Основні протипоказання для діабетиків

Найголовнішим протипоказанням до застосування молочної сироватки незалежно від наявності будь-яких патологій є індивідуальна непереносимість до продукту. Уваги заслуговує входить до її складу лактоза, яка досить часто викликає алергії. Щоб виключити можливість таких реакцій, слід здати алергопроби. Небажано використовувати продукт особам, у яких бувають деякі проблеми травної системи.

Досить часто зустрічається непереносимість лактози кишечником, що призводить до затяжних діарея. А з урахуванням проносного дії сироватки це має особливу актуальність. Через це ж ефекту не слід пити цей напій перед тривалими переїздами, або ж перед будь-якими активними процесами – заняттями спортом, виходом на роботу, в ліс, на рибалку.

Ендокринологи не рекомендують застосування сироватки при другому типі діабету, якщо є порушення кровопостачання, іннервації або роботи ніг.

Підводячи підсумок, можна сказати, що при цукровому діабеті допустимо вживання сироватки з метою профілактики ускладнень, поліпшення роботи організму як єдиного цілого. Щоб домогтися максимальної ефективності від її прийому потрібно попередньо отримати консультацію ендокринолога, дієтолога, дерматолога. Ці фахівці розкажуть про те, як правильно застосовувати сироватку і як попередити можливі небажані наслідки.