Користь і шкода ряжанки при гастриті з підвищеною кислотністю

Ряжанка – унікальний продукт кисломолочного бродіння, який готують з топленого молока і вершків. Він родом з традиційної української кухні, має характерний світлий колір і своєрідний специфічний смак. Цей напій не тільки надзвичайно смачний і освіжаючий. Він ще й корисний як високоефективний лікувальний засіб при різних захворюваннях органів і систем тіла людини, переважно шлунково-кишкового тракту.

Однією з таких серйозних хвороб, піддаються лікуванню за допомогою ряжанки, є гастрит зі зниженою кислотністю. Про властивості цього кисломолочного продукту, про дії його на шлунок при гастриті можна дізнатися нижче.

Спосіб приготування і склад ряжанки

Цей напій отримують шляхом ферментації топленого коров’ячого молока. Процес приготування триває недовго – всього 6-8 ч. Домашню ряжанку готують в керамічних горщиках, в які наливають свіже молоко, витримують його під дією високої температури до придбання ним характерного кольору, а потім додають в них трохи домашньої сметани і залишають заквашуватися.

На підприємствах ряжанку отримують, використовуючи спеціальну закваску, що складається з молочнокислих мікроорганізмів – стрептококів, а також ацидофільноїпалички. Технологією виробництва вона нагадує йогурт, тільки без включення в неї будь-яких фруктових наповнювачів.

Це одна із самих калорійних кисломолочних продуктів, що містить масу корисних речовин, властивих свіжому молоку, які легко і швидко засвоюються в організмі людини.

У ньому, крім легкозасвоюваних білків, вуглеводів і жирів, містяться:

  • вітаміни С, PP і групи В;
  • мікроелементи кальцій, фосфор, залізо, натрій, магній та ін .;
  • органічні кислоти;
  • ферменти;
  • зольні елементи.

Як і будь-який кисломолочний напій, ряжанка, на відміну від свіжого молока, не викликає алергічних реакцій, позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, посилює апетит.

Якою має бути якісна ряжанка?

Справжня ряжанка – цілком натуральний напій, без додавання будь-яких синтетичних речовин (стабілізаторів і пігментів).

Вона повинна бути:

  • однорідної рідкої консистенції, без згустків і пінистий, утвореної виділенням вуглекислоти;
  • типового рівномірного кремового кольору;
  • володіти оригінальним, ніжним, не гострим ароматом (сильний кислий молочний запах повідомляє про те, що напій зіпсований).

Найсвіжіший продукт одночасно і найкорисніший, так як в ньому знаходиться найбільше корисних живих мікроорганізмів, надають сприятливий вплив на мікрофлору шлунка і кишечника.

Оптимальною упаковкою для цього напою будуть прозорі скляні пляшки, оскільки крізь них можна без зусиль розгледіти сам напій і оцінити його стан, що, звичайно ж, не можна зробити в разі м’якої пластикової тари.

Ряжанка і гастрит

Основне лікарський дію ряжанки на шлунок полягає в містяться в ній корисних бактеріях. Вони регулюють корисну мікрофлору слизової цього органу, збагачуючи її і доводячи до оптимального рівня. Той же самий ефект мікроорганізми роблять на кишечник, запобігаючи розвитку бродильних і гнильних процесів в ньому.

Крім того, білки, жири і вуглеводи ряжанки легко і без залишку розщеплюються в травному тракті, не залишаючи після себе важких для організму речовин і наповнюють організм енергією.

Ряжанка при гастриті – доступне, безпечне і недорогий засіб, яке може швидко купірувати почався напад хвороби і згладити її симптоми:

  • біль;
  • спазми;
  • нудоту;
  • блювоту.

Правда, відноситься це тільки до тієї її різновиди, яка поєднується з низькою секрецією шлункового соку. Органічні кислоти ряжанки вирівняють рівень кислотності в шлунку і тим самим налагодять нормальне травлення в ньому. Заодно з цим ряжанка як натуральний антибактеріальний засіб позбавить кишечник від патогенних мікробів, а також поліпшить його моторику, ніж допоможе усунути сильні запори, які супроводжують хронічну форму гастриту.

Як пити ряжанку при гастриті

Вживати цей напій можна як вранці на порожній шлунок, так і після кожного прийому їжі, так як в ньому знаходяться ферменти, які допомагають травному органу впоратися з великим обсягом прийнятої їжі. Для нормалізації процесів в кишечнику кисломолочний напій варто приймати по 0, 5 л. щодня перед сном. При цьому останній прийом їжі повинен бути не менше ніж за 3 год. До цього, щоб основна її маса до цього моменту вже встигла покинути шлунок.

Влітку, у спеку, ряжанка зможе відмінно втамувати спрагу, а при поєднанні зі свіжими фруктами, ягодами або горіхами стане смачним і корисним легким ласощами, яке зможе замінити повноцінний сніданок або вечерю. Пити ряжанку також можна з пиріжками, млинців або прісними булочками. Погано поєднується вона з м’ясними та рибними стравами, яйцями і інший білковою їжею.

Коли не можна пити ряжанку при гастриті

Але не завжди ряжанка корисна при гастриті. У неї є і обмеження в застосуванні. Протипоказана ряжанка при гастриті, який поєднується з підвищеною кислотністю шлункового соку через вміст в ній органічних кислот. Потрапляючи на слизову, вони дратують і без того пошкоджену запальним процесом поверхня та можуть спровокувати приступ і посилити больові відчуття. У виняткових випадках пити ряжанку можна тільки в період ремісії, обов’язково свіжу і обов’язково поєднувати її з іншою їжею.

В період загострення хвороби ряжанку краще замінити теплим коров’ячим або козячим молоком з додаванням цукру або невеликої кількості меду. У молоці міститься фермент лізоцим, що володіє потужним антибактеріальним і протизапальну дію. Завдяки цим своїм цілющим властивостям він здатний заліковувати дрібні пошкодження на слизовій шлунка.

З інших молочних продуктів при гастриті з підвищеною кислотністю можна вживати:

  • знежирений свіжий сир;
  • сирники;
  • несолоний і м’який сир;
  • свіжий нежирний кефір;
  • свіжу кисле молоко;
  • йогурт.

Їх можна поєднувати з різними кашами, особливо гречаної і вівсяної, відварною або товченим картоплею, сухарями з сірого або білого хліба.

Як приготувати ряжанку

Звичайно, найпростіше купити ряжанку в продуктовому магазині, але найбільш корисним при гастриті буде напій саме домашнього приготування.

Щоб зробити його у себе вдома, слід:

  1. Взяти 2 літри жирного коров’ячого молока.
  2. Влити його в емальовану каструлю і поставити її на плиту.
  3. Коли молоко закипить, зменшити вогонь і томити його приблизно 30-40 хв. постійно помішуючи, щоб не пригоріло.
  4. Або зняти посуд з вогню і поставити в теплу духовку, де тримати протягом тих же 30 або 40 хв.
  5. Після чого вміст каструлі охолодити до температури тіла, додати в нього 1 ст. домашньої сметани, розмішати.
  6. Поставити каструлю з топленим молоком в тепле місце на 8 год.
  7. У готову ряжанку додати 1 ст. л. цукру.

От і все. Пити ряжанку власного виготовлення можна відразу ж, а надлишки зберігати в холодильнику протягом 1 тижня. Довше тримати її не рекомендується, скислий продукт можна використовувати для приготування тіста для оладок, млинців, пиріжків, вареників і т. Д.