Ківі під час грудного вигодовування: чи можна їсти при лактації мамі, що годує

Відомий факт, що жінкам до пологів і після потрібно повноцінно і збалансовано харчуватися. Під час вагітності представниці прекрасної статі не обмежують себе в їжі. Після появи дитини на світ лікарі рекомендують дотримуватися спеціальної дієти. Магазинні полиці заповнені різними продуктами. Заморські товари, екзотичні фрукти. У багатьох виникають сумніви з приводу ківі при грудному вигодовуванні. Що кажуть фахівці про волохатою ягоді?

Здоровий глузд і дотримання заходів

Тут думки медичних працівників розходяться. На питання, чи можна ківі, однозначну відповідь відсутня. Плід відносять до розряду заморських. Вважається, що продукти, які не вживали прабабусі, варто обмежувати: вони мають властивість викликати алергічні реакції. Виключати фрукт з раціону не потрібно, просто слід знати міру і рекомендації.

Спробувати урізноманітнити раціон можна на третьому місяці життя немовляти. Не потрібно відразу поглинати кілограми фруктів. Перший раз з’їдається шматочок 30 грам. Протягом доби потрібно простежити за малюком.

Якщо під час вагітності жінка вживала зелений фрукт, то ймовірність негативних наслідків у карапуза знижується. При відсутності алергічних реакцій можна продовжувати збільшувати дозу. У день допустимо з’їдати 1-2 штуки. Відомо, що плід має м’який послаблюючу дію. Необхідно контролювати стілець у дитинки після введення нового продукту. При будь-яких відхиленнях ягоду потрібно виключити.

В якому випадку є протипоказання? Вживання заборонено при таких захворюваннях:

  • виразка;
  • гастрит;
  • порушення в роботі шлунково-кишкового тракту (шлунково-кишкового тракту);
  • захворювання нирок;
  • наявність алергії на продукт;
  • інші відхилення в травній системі.

В якому вигляді їсти? Не варто робити термічну обробку, так як втрачається більша частина корисних речовин. Оптимальний варіант – свіжий фрукт. Багато хто не любить чистити ягоди, це і не потрібно. Шкірка містить клітковину, антиоксиданти, корисні нутрієнти. Потрапляючи в організм, вона усунуть зростання шкідливих бактерій. Важливо добре її відмити перед вживанням. З шкіркою нарізаються тонкі пластинки і подаються на стіл. При цьому буде непомітний наявний пушок.

Перед покупкою потрібно переконатися в свіжості продукту. В упаковці не можна поштучно розглянути можливі пошкодження, гнильні процеси. Не потрібно купувати перестиглі м’які і пухкі плоди. Свіжа, стигла ягода на дотик пружна, при натисканні злегка приминається.

Недозрілі продукти дійдуть в домашніх умовах. Для цього достатньо залишити їх полежати кілька днів при кімнатній температурі. Потім потрібно перекласти в холодильник, в спеціально відведений відсік. У холодильнику термін зберігання дорівнює 3-4 тижнях.

Заморська ягода продається цілий рік, але при бажанні її можна заморозити. Для цього нарізаються пластинки, які містяться в пакет для морозильної камери. У замороженому вигляді термін зберігання дорівнює 10 місяцям.

Корисні властивості, нутрієнти і рецепти

Зелений фрукт воістину джерело корисних нутрієнтів. При годуванні груддю організм витрачає додатково 2000 ккал щодоби. Для заповнення ресурсів потрібно повноцінно харчуватися. У раціоні повинні бути присутніми всі необхідні корисні речовини (мінерали, амінокислоти).

Чим славиться ківі? Найбільшим вмістом вітаміну С, який допомагає боротися з простудними захворюваннями. Зміцнює імунітет, сприяє організму в засвоєнні заліза. Після пологів жінки-годувальниці схильні до простудних захворювань. Екзотичний фрукт допоможе захиститися від інфекцій.

Хто не переживав за зовнішній вигляд після пологів? Що входить до складу ківі вітамін Е є антиоксидантом і сприяє омолодженню шкіри. Разом з аскорбіновою кислотою він зменшує ознаки акне і екземи. Після вживання зміцнює стінки капілярів, шкіра стає пружною, еластичною і більш зволоженою. Також нігті стають міцнішими, а волосся виглядає здоровим і блискучим.

Калій запобігає набряклість, зашлакованості. Живить серцевий м’яз, нормалізує енергетичний баланс організму. Після пологів можливий розвиток депресії. Калій допомагає уникнути депресивного стану, позбавляє від втоми.

Вітамін К, кальцій, фосфор підтримують здоров’я кісткової тканини. Позитивно впливають на країни, що розвиваються кістки дитини. Фолати покращують текстуру шкіри, боряться з депресією, знімають втому. При підвищеній фізичної активності підтримують тонус м’язів.

Яку користь надає ківі при лактації? При регулярному вживанні досягаються наступні ефекти:

  1. Зміцнюється імунна система.
  2. Кровоносні судини стають більш еластичними.
  3. Нормалізується і поліпшується робота шлунково-кишкового тракту.
  4. Знижується ймовірність утворення запорів.
  5. Поліпшується самопочуття і настрій.
  6. Втрачаєш зайві кілограми.
  7. Омолоджується організм.

Через місяць вже будуть помітні перші позитивні результати. Після трапези щоб уникнути руйнування емалі слід чистити зуби.

Хімічний склад в 100 гр.

вітамін А 87,0 IU кальцій 34,0 мг
вітамін С 92,7 мг фосфор 34,0 мг
вітамін Е 1,5 мг калій 312 мг
вітамін К 40,3 мікр магній 17,0 мг
вітамін В6 0,1 мг залізо 0,3 мг
ніацин 0,3 мг натрій 3,0 мг
фолати 25,0 мікр селен 0,2 мікр
пантотенова кислота 0,2 мг мідь 0,1 мг
холін 7,8 мг цинк 0,1 мг
бетаїн 0,5 мг марганець 0,1 мг

Що приготувати з ківі? Перевагу варто віддавати свіжим, стиглим ягодам. Мармелад, варення містять шкідливий цукор, який сприяє замкам і колік у малюків. Існує рецепт простого і смачного салату. Листя салату змішуються з ківі, двома ложками сиру, натертим на тертці сиром пармезан. Заправляється салат оливковою олією, соком лимона і солиться.

Материнське молоко – оптимальна їжа для вигодовування дитини. Від харчування мами залежить, наскільки воно буде рясніти вітамінами. Доповнюючи раціон корисними плодами, слід дотримуватися порад фахівців, щоб не нашкодити здоров’ю матусі і карапуза.