Харчування при виразці дванадцятипалої кишки, меню, при загостренні

Виразка дванадцятипалої кишки може з’явитися під впливом різних факторів, зокрема через бактерії Helicobacter. При розвитку цієї патології пацієнти відчувають больовий синдром у верхній частині черевної порожнини. Дуже часто на голодний шлунок біль посилюється і притупляється відразу після прийому їжі. Період загострення виразки доводиться на осінь і весну, тому в цей час року люди повинні проводити профілактичні заходи і проходити медикаментозний курс лікування.

Причини, за якими розвивається патологія

Поява цього патологічного процесу у дванадцятипалій кишці можуть спровокувати різні зовнішні і внутрішні чинники:

  • спадкова схильність (багатьом людям патологія передається генетично, від близьких родичів);
  • стресові ситуації, підвищена нервозність (коли людина нервує, його шлунок починає вимагати їжу, і якщо він її не отримує, то сік починає роз’їдати стінки слизової);
  • куріння і зловживання алкоголем (шкідливі звички призводять до порушення обмінних процесів в організмі, і часто провокую розвиток серйозних патологій);
  • прийом лікарських засобів (багато препаратів чинять негативний вплив на слизову шлунка, тому лікарі зазвичай призначають паралельно кошти, які нормалізують мікрофлору);
  • неправильне харчування і відсутність режиму (часто пацієнти, у яких була діагностована виразка, зловживають жирною, солоною, гострої та копченої їжею, зокрема фаст-фудом) і т. д.

Тільки лікар здатний розпізнати симптоми, і лікування призначити на підставі результатів проведених діагностичних заходів. Вилікувати це захворювання не можливо тільки за допомогою медикаментозної терапії. Велику роль в процесі одужання грає дієтичне харчування. Якщо пацієнт не перегляне щоденний раціон, він знайде себе на довгі роки боротьби з цією патологією. 

Яких принципів в харчуванні потрібно дотримуватися?

Пацієнту слід приймати їжу не рідше 6 разів на день, при цьому порції повинні бути маленькими, щоб виключити переїдання. В цьому випадку шлунок зможе повноцінно переварити їжу і в ньому не буде застоїв.

Також слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Харчування при виразці дванадцятипалої кишки має бути дробовим.
  2. Перед вживанням їжу потрібно пюрировать, щоб не перевантажувати шлунок її великими фрагментами.
  3. З фруктів попередньо слід видаляти шкірку, яка погано перетравлюється.
  4. Натуральні соки необхідно розбавляти кип’яченою і охолодженою водою.
  5. Цукор лікарі рекомендують повністю або частково виключити з раціону, а в якості підсолоджувача використовувати натуральний мед.
  6. Харчування при патологічних процесах в дванадцятипалій кишці передбачає прийом несоленой (добова доза – 10г) їжі.
  7. Страви повинні бути теплими.
  8. У щоденному раціоні пацієнта повинні бути присутніми необхідні для організму вітаміни і мінерали.

Фахівці рекомендують їжу готувати на пару, завдяки чому в ній збережуться всі корисні речовини. Допускається в процесі приготування використовувати рослинне і вершкове масло, так як жири допомагають швидше загоювати виразки.

Які продукти можна включити в лікувальну дієту?

Вся їжа при виразці дванадцятипалої кишки повинна бути в першу чергу корисною. Їжа не повинна провокувати шлунок виробляти соляну кислоту у великих обсягах, щоб запобігти роз’їдання слизової.

Такий категорії пацієнтів рекомендується в щоденний раціон вводити такі продукти:

  1. Хлібобулочні вироби. При лікуванні виразки потрібно вживати вчорашній хліб або приготовані з нього сухарі. Хворим слід повністю відмовитися від здоби.
  2. Риба і м’ясо. У раціоні повинні бути присутніми нежирні сорти м’яса і риби. Їх слід готувати на пару або варити.
  3. Молоко (коров’яче). Пацієнтам, які дотримуються лікувальне харчування, необхідно вживати натуральне коров’яче молоко, яке можна використовувати у вигляді напою, або розбавляти їм чай. Також можна вживати сметану, нежирні вершки, сир (некислий), нежирний кефір.
  4. Овочі. При цій патології дозволяється ввести в раціон томати (некислі сорти), кабачки, моркву, бульби картоплі. Рекомендується варити овочеві супи на воді.
  5. Фрукти та ягоди. Пацієнтам слід відмовитися від сильно кислих фруктів, щоб не дратувати і без того травмовану слизову. Можна ввести в раціон солодку полуницю, суницю, малину і т. Д. З ягід і фруктів можна варити киселі, компоти, а також робити муси і желе.
  6. Якщо хворий не може обійтися без солодощів, то звичні кондитерські вироби йому потрібно замінити фруктової пастилою або зефіром.
  7. Яйця (перепелині або курячі). Можна вживати яйця всмятку, або приготований з них омлет (на пару).
  8. крупи. При виразці можна вживати каші, зварені на воді з м’яких круп, наприклад, з манки, гречки, вівсянки, рису.
  9. напої. Пацієнти можуть протягом дня пити негазовану мінеральну воду, відвари (їх можна приготувати з плодів шипшини або пшеничних висівок), натуральні соки, попередньо розведені кип’яченою водою. Також при виразці можна вживати фруктово-ягідні компоти, киселі.

Які продукти повністю виключає лікувальна дієта?

Складаючи меню при виразці дванадцятипалої кишки, пацієнт повинен виключити продукти, які активізують процес вироблення соляної кислоти:

  1. Газовані та спиртовмісної напої, кава, квас.
  2. Спеції, будь-які заправки.
  3. Консервацію.
  4. Консерви з м’яса або риби.
  5. Повністю виключаються копченості, жирні сорти мису і риби, бульйони.
  6. Здобна і листкова випічка, шоколад.
  7. Хліб, який був випечений з житнього борошна.
  8. Будь-які бобові.
  9. Морозиво.
  10. Тверді крупи, зокрема не можна вживати кукурудзу, пшоно, перловку.

Правила харчування при загостренні

Харчування при виразці дванадцятипалої кишки при загостренні має бути дієтичним, так як в противному випадку лікарські засоби не зможуть відновити уражені ділянки слизової:

  1. Перші 3 дні пацієнт повинен вживати в їжу тільки дозволені лікарем продукти. Їх в обов’язковому порядку потрібно піддавати термічній обробці, після чого пюрировать, щоб полегшити роботу шлунку.
  2. В період загострення в раціоні має бути присутнім нежирне м’ясо і риба, ретельно очищені від сухожиль і шкіри. Його слід відварити на воді або приготувати в пароварці, після чого кілька разів пропустити через м’ясорубку, щоб домогтися форми суфле.
  3. Щоб збалансувати щоденний раціон хворого в нього слід включити пісні каші і пюре з овочів.
  4. Для нейтралізації кислоти рекомендується вживати коров’яче молоко (якщо у пацієнта є індивідуальна непереносимість лактози, йому не слід включати молочні продукти в раціон).
  5. На 3 день лікувальної дієти можна почати прийом підсушеного хліба, очищених від шкірки фруктів (пюрірованих).
  6. На сьомий день можна раціон розбавити знежиреними бульйону, а м’ясні продукти можна вживати без попереднього подрібнення.

Дотримання дієти і інших рекомендацій фахівців дозволить пацієнтам швидше позбутися від недуги. Щоб запобігти в подальшому загострення виразки слід переглянути своє харчування і повністю відмовитися від шкідливих звичок.