Харчування при гастриті шлунку при підвищеній кислотності: що можна і не можна

Гастрит відноситься до однієї з найпоширеніших хвороб шлунка, якими страждають мільйони людей по всьому світу. Для його лікування використовуються спеціальні препарати, але повністю вилікувати гастрит неможливо без застосування спеціального харчування.

Саме тому в справі лікування гастриту така велика роль відводиться саме цей бік питання. У цій статті мова піде про те, як скласти харчування при гастриті шлунку, особливо при підвищеній кислотності і про те, що дозволено і що заборонено їсти при цій хворобі.

Причини виникнення хвороби

Серед чинників, які призводять до розвитку гастриту з підвищеною кислотністю, слід назвати такі:

  • нерегулярне споживання їжі;
  • незбалансоване харчування;
  • ненатуральні продукти;
  • фастфуд;
  • їжа всухом’ятку;
  • зараження патогенним мікроорганізмом Helicobacter pylori;
  • підвищене вироблення шлункової кислоти;
  • постійне вживання алкоголю.

Всі ці фактори роблять безпосереднє негативний вплив на поверхню шлункової і кишкової слизової і провокують розвиток даної хвороби.

симптоми гастриту

Ознаки гастриту зі збільшеним вмістом шлункової кислоти добре знайомі тим, у кого виявлено це захворювання. Це: печія, що виникає після чергового прийняття їжі, печуть болю у верхніх відділах шлунка, відчуття важкості в ньому, відрижка з кислуватим або гіркуватим смаком, ослаблення смакових відчуттів, хронічні і тривалі запори.

З особливою силою подібні симптоми з’являються відразу після вживання смажених, а також занадто солоних, жирних, гострих, пряних, маринованих і гірких страв – все, що здатне дратувати пошкоджену шлункову і кишкову слизову.

Дієта при загостренні хвороби

Харчування при підвищеній кислотності шлунка і розвиненому з цієї причини гастриті має бути якомога більш щадним і дробовим, т. Е. Є в цей період треба досить часто (як мінімум 5 разів протягом доби) і маленькими порціями. Він повинен складатися з їжі, яка не буде дратівної дії на слизові, допоможе згладити симптоми захворювання на етапі загострення і допоможе знизити ймовірність чергового нападу гастриту.

Також потрібно правильно поєднувати продукти при приготуванні їжі: білкову їжу не можна поєднувати з високоуглеводной, щоб вона не стала потім бродити у шлунку і не сприяла утворенню газів в кишечнику. Пити краще всього просту теплу воду приблизно через 1-1, 5 ч. Після прийому їжі. Не рекомендується також запивати їжу при прийнятті їжі.

Що можна їсти при цьому захворюванні

Меню хворих при загостренні має складатися з:

  • супів-пюре з овочів;
  • розварених вівсяних супів;
  • різноманітних протертих каш, приготованих на простій воді або свіжому молоці;
  • некислі сиру, нежирного молока і яєць;
  • відварених овочів, що містять невелику кількість клітковини (кольорова капуста, картопля, бруква, морква);
  • не кислий печених або проварені ягід і фруктів у вигляді пюре або мусів;
  • нежирних тушкованих або відварених риби і м’яса.

Їжа, яку повинні вживати хворі гастритом в цей період, не повинна бути жирною тому, що жирні страви набагато довше перебувають в шлунку, а цього при збільшеною кислотності шлункового соку слід уникати. У цей час потрібно виключити навіть рослинні жири (дозволяється вживати протягом доби тільки 2 ч. Л. Будь-якого рослинного масла). Пити найпростіше просту воду, а також компоти, киселі і неміцний чай.

Такого раціону хворим на гастрит потрібно дотримуватися постійно, коли трапляється загострення їх захворювання. Це посприяє швидкому припиненню нападу і відновленню нормальної роботи шлунка.

Що не можна їсти при гастриті

Всім хворим на гастрит з підвищеною кислотністю необхідно усунути зі свого раціону деякі продукти.

Ось що не рекомендується їсти при цьому захворюванні:

  • насичені і наваристі м’ясні, рибні та особливо м’ясні бульйони;
  • кислі і гострі овочі (наприклад щавель, капусту і редьку);
  • прянощі і гострі приправи;
  • копчені, солоні і мариновані продукти.

Хворим слід також зменшити споживання солі, а під час загострення не вживати її зовсім. А ось вживання цукру в цей період хворим ніякої шкоди не принесе. Не рекомендується вживати в цей час газовані напої і кава.

Сніданок хворих на гастрит

Ось приблизний тижневе меню того, що дозволяють лікарі-гастроентерологи є при цій хворобі на сніданок:

  • У понеділок хворі гастритом можуть з’їсти: зварену воді або на молоці протерту гречану кашу, нежирний сир, варене яйце, стакан неміцного чаю.
  • На наступний день меню можна замінити: вівсяною кашею, звареною на молоці, паровими м’ясними тюфтельки, пюре з картоплі і моркви, оладками з сиру, чаєм з додаванням молока.
  • У середу хворим можна з’їсти кілька шматочків білого або сірого підсушеного хліба, суфле з яблук і моркви, 1 яйце некруто.
  • У четвер їх меню може складатися з: рисової каші на молоці, бутерброда з вершковим маслом і некислі твердим сиром, склянки чаю або свіжого молока.
  • У п’ятницю сніданок може складатися з: запіканки сирної, підсушеного рогалики, фруктово-ягідного киселю або чаю з додаванням молока.
  • У суботу вранці хворі можуть з’їсти протерту вівсяну кашу, суфле з яйця і запити їх склянкою фруктового або молочного киселю або чаю.
  • У неділю вони можуть поснідати звареної на молоці манною кашею, м’ясним або фруктовим суфле, чаєм з молоком.

Такі страви допоможуть хворим отримати заряд енергії на цілий день.

Обід хворих на гастрит

Обід при гастриті може включати:

  • У понеділок хворі гастритом на обід можуть з’їсти вівсяний суп, м’ясні тефтелі, терту моркву, компот їх сухофруктів.
  • У вівторок у них на обід можуть бути суп з кабачками, грінки, макарони з відбивною, сливовий компот.
  • У середу вони можуть з’їсти рисовий суп, омлет, рибні котлети на пару, кисіль або компот зі свіжих ягід і фруктів або сухофруктів.
  • У четвер вони можуть пообідати овочевим супом, відвареної телятиною, заправленої рисом і грушевим мусом.
  • У п’ятницю у них на обід може бути суп з курчам, запечена риба з рисом, салат з відвареної моркви і свіжих тертих яблук.
  • На наступний день хворі можуть з’їсти грінки, морквяний суп, протертий картопля, парові биточки з риби, в неділю пообідати овочевим супом, запеченими яблуками або яблучним варенням.

Подібна їжа не викличе роздратування хворий слизової шлунка і не спровокує черговий напад.

Вечеря хворих на гастрит

Приблизний вечерю при гастриті з підвищеною ступенем кислотності може бути таким:

  • На самому початку тижня хворі можуть повечеряти макаронами з рибними котлетами і склянку молока.
  • У вівторок їх вечерю може складатися з ледачих вареників, сухого печива, склянки молока або чаю. У середу вони можуть повечеряти картопляним і м’ясним пюре, сирним суфле, салатом з листя свіжого шпинату.
  • У четвер у них на вечерю може бути картопляне пюре, відварна риба, склянку трав’яного відвару, печиво, молоко.
  • У п’ятницю – макарони з яловичими фрикадельками і стакан неміцного чаю.
  • У суботу хворі гастритом можуть повечеряти відвареною картоплею, котлетами з телятини, овочевим салатом, сухарями і відваром шипшини.
  • У неділю дієтичне харчування вони можуть завершити вареними овочами, приправленим м’ясним фаршем, сирним пудингом, склянкою чаю, свіжого молока або вершків.

Вечеряти хворим на гастрит слід не менше ніж за 3 год. До відходу до сну, щоб основна маса їжі встигла перетравитися і не навантажувала шлунок в нічні години відпочинку.