Харчова алергія у дітей: причини, методи лікування та профілактики

У зв’язку з різноманіттям продукції, що випускається частої проблемою XXI століття є харчова алергія у дітей.

Діти особливо гостро можуть відреагувати на той чи інший продукт, нерідкі випадки, коли організм відповідає неприйняттям.

Актуальність проблеми

Наші малюки, як правило, дуже люблять різну шкідливу їжу, самі не розуміючи, наскільки важкими можуть бути наслідки такої любові. Якщо не лікувати харчову непереносимість тривалий час, то вона переходить у важку стадію, і вже так просто від неї не позбутися.

Батьки повинні розуміти і знати, які продукти і в якому віці можна їсти їх малюкові, а які можуть викликати важкі наслідки і ускладнення.

Спостереження за повсякденним раціоном дитини – одна з головних задач дбайливих батьків. Малюк з їжею повинен отримувати всі необхідні вітаміни, мінерали та мікроелементи. Тому меню дитини має бути продуманим і збалансованим.

В ідеалі для крихти повинен бути розроблений спеціальний раціон харчування, з якого повинні бути виключені всі потенційні алергени, дотримуватися баланс жирів, білків і вуглеводів.

Причини харчової непереносимості

Харчова алергія у дитини – це специфічна реакція організму на певні продукти харчування. Вона виникає як відповідь організму на білок імуноглобулін Е, з яким алерген вступає в боротьбу, внаслідок чого і виникає алергія.

Непереносимість певних продуктів може бути викликана різними причинами. Науково доведений факт, що схильність до харчової алергії обумовлена ??генетично. Тому схильність може простежуватися з перших днів життя немовляти.

Головним винуватцем цього захворювання є нестача ферментів, які відповідають за розщеплення білків, жирів і вуглеводів, що потрапляють в організм людини.

Причини харчової алергії у дітей можуть бути абсолютно різними. Помітити надмірну чутливість крихти до певних продуктів можна з самого народження.

Імунітет новонародженої дитини ще дуже слабкий і не адаптований до умов навколишнього середовища. Доктора рекомендують виключити з меню мами продукти, які можуть викликати реакцію у немовляти. Згодом, коли малюк підросте, мама може потроху додавати в своє меню все нові і нові продукти, але поспішати не варто.

Правильне харчування годуючої матері

Самопочуття крихти безпосередньо залежить від харчування матері, особливо в перший місяць життя.

Мамі, що годує не рекомендують вживати:

  • цитрусові;
  • гостру їжу;
  • солодощі;
  • занадто солону їжу;
  • міцні кавові напої;
  • екзотичні фрукти;
  • копчені продукти;
  • медикаменти без дозволу лікаря.

У разі недотримання дієти у малюка можуть з’явитися:

  • висип;
  • почервоніння по всьому тілу;
  • діатез;
  • чхання;
  • кашель;
  • нежить.

Також небажана реакція організму може бути викликана раннім введенням в раціон малюка штучних сумішей. Як правило, дітям до 4 місяців дають спеціальні суміші, які не містять у своєму складі потенційних алергенів і абсолютно безпечні для маленького організму.

Малюк росте і розвивається, підходить вік першого введення прикорму. Краще починати з продуктів, які не викликають алергії. Це, в першу чергу, кабачок і кольорова капуста. Далі морква і гарбуз. Один продукт вводиться протягом тижня, спостерігається реакція на нього.

У дітей може спостерігатися і індивідуальна непереносимість будь-якого харчового компонента. Для того, щоб усунути симптоми алергії, необхідно повністю виключити виявлений компонент з раціону дитини. Малюки, що знаходяться на грудному вигодовуванні, особливо чутливі до певних продуктів.

Харчова непереносимість у дітей може бути викликана вживанням:

  • риби;
  • коров’ячого молока (алергія виникає на його білок);
  • горіхів;
  • меду;
  • грибів;
  • суниці;
  • яловичини, телятини;
  • шоколаду;
  • дині;
  • казеїну;
  • яєць;
  • моркви;
  • картоплі;
  • пшениці;
  • вівсяної каші;
  • томатів.

Варто враховувати, що не всі дітки погано переносять продукти, здатні викликати алергію. Так що не варто боятися їжі, потрібно просто правильно її вживати.

характерна симптоматика

Симптоми харчової алергії у дітей можуть бути різнитися і проявлятися індивідуально. Їх форма і протікання теж можуть відрізнятися.

Форми, в яких може проявитися харчова нестерпність:

  • висип, бульбашки, почервоніння, свербіж шкіри;
  • розлад шлунково-кишкового тракту;
  • набряклість;
  • кашель, чхання.

Найбільш поширене явище для харчової алергії – це висип. Як правило, вона проявляється найперша, бо свідчить про те, що в організм потрапив «ворожий об’єкт».

Але і шкірні прояви негативно впливають на загальне самопочуття дитини, порушується сон, апетит, він стає більш примхливим і плаксивим.

Розлад шлунково-кишкового тракту – більш тривожний симптом, що вимагає термінового лікування. Батьки повинні знати, як виявляється харчова алергія:

  • блювота;
  • нудота;
  • відрижки у немовлят;
  • коліки у новонароджених діток;
  • метеоризм;
  • діарея;
  • сильні болі в області шлунка;
  • підвищення температури тіла.

Симптоми можуть виникати комплексно або окремо. Як правило, алергічна реакція тягне за собою прояв відразу декількох симптомів: блювоти, болю в животі і підвищення температури тіла.

Чи можна не лікувати алергію

Чи не лікувати не можна. Наслідки можуть бути жахливими. По-перше, алергія може поширитися і на інші продукти, по-друге, непереносимість викликатимуть будь з’їдені дитиною продукти.

Якщо дитина з народження схильний до харчової непереносимості, то це захворювання буде супроводжувати його все життя. Але тільки від батьків залежить, наскільки малюк буде від неї страждати.

Алергія може перерости в більш важкі захворювання, такі, як атопічний дерматит і бронхіальна астма. Щоб цього не сталося, потрібно звернутися до вузького спеціаліста, який допоможе підібрати правильне лікування вашій дитині. Лікуючий лікар буде задавати питання про реакцію малюка на ті чи інші продукти. Постарайтеся згадати всі продукти, на які у вашого малюка була реакція.

Як тільки малюк народився, необхідно завести спеціальний зошит, в якій буде вестися облік продуктів, які вживає дитина, а також записуватися реакція на різні продукти.

Надалі ці записи допоможуть лікарю встановити причину алергії.

Доктор збере необхідний анамнез:

  • спадкові фактори;
  • що малюк їсть, п’є;
  • режим дня дитини;
  • наявність стресових факторів;
  • лабораторні аналізи;
  • при досягненні п’ятирічного віку лікар може провести шкірні проби.

способи лікування

Лікування харчової алергії у дітей вимагає уважності й терпіння з боку батьків.

Якщо мова йде про немовлят, то мама повинна, в першу чергу, стежити за своїм харчуванням. З молоком в організм малюка потрапляють всі корисні і шкідливі речовини, які можуть стати провокаторами небажаної реакції організму малятка.

Якщо ми говоримо про дитину від року до двох, то мамі слід з особливою скрупульозністю стежити за раціоном малюка, щоб малюк не переїдати і не був голодним. Стежити за тим, щоб він не їв багато солодощів, вони стоять на чолі всіх алергенів. Кожен день малюк потребує свежеприготовленной їжі.

Максимальну корисність зберігають страви, приготовані в пароварці. Дитину треба годувати часто, але маленькими порціями. Їжа повинна бути різноманітною.

Вести щоденник харчування – вкрай важливо. Що з цією інформацією робити?

Потрібно створити спеціальну індивідуальну дієту для вашого малюка.

  1.  З раціону малюка виключити всі продукти, які раніше викликали у нього алергічну реакцію, всі шкідливі і некорисні продукти. Зростаючому організму вони зовсім не потрібні.
  2. Структурувати дієту так, щоб в денний меню були включені білки, жири і вуглеводи.
  3. Якщо мова йде про немовлят, то краще починати прикорм з покупних, готових гіпоалергенних сумішей, пюре та соків.

Не варто боятися купувати в магазині або аптеці продукти першого прикорму. Якщо вибирати відомих, надійних виробників, то можна бути впевненими в якості дитячої продукції, що виробляється.

Якщо ви стали помічати, що створена вами дієта не ефективна, і у малюка проявляються небажані симптоми після з’їдених продуктів, на які раніше алергії не було, то є сенс звернутися за допомогою алерголога.

Доктор розробить правильну дієту і при необхідності призначить адекватне лікування.

Якщо після трьох місяців лікування ознак алергії немає, можна потроху вводити нові продукти, але тільки після дозволу лікаря. У лікарні вашому малюкові призначать медикаментозний курс лікування.

Крім того, буде потрібно:

  • дотримання особистої гігієни;
  • обмеження спілкування з домашніми тваринами;
  • щоденне вологе прибирання в будинку;
  • застосування сорбентів і ферментів;
  • використання кремів і мазей для лікування зовнішніх симптомів.

При харчової непереносимості використовуються креми та мазі:

  • гормональні;
  • без вмісту гормонів (протизапальні засоби).

Обговоріть питання про те, як вилікувати харчову алергію у дитини, з доктором, не шукайте відповідей на форумах.

Допомога при алергічному нападі

Якщо ви бачите явні ознаки харчової непереносимості у свою дитину, то заходи потрібно приймати тут і зараз, негайно.

В першу чергу, необхідно:

  • поставити клізму (сіль + вода + сода);
  • дати антигістамінний препарат;
  • дати ентеросорбент.

Відвідувати або не відвідувати дитячий сад

Якщо у дитини є явні симптоми харчової непереносимості (висип, почервоніння), то це ні в якому разі не заразно і не передається іншим людям. Боятися тут нічого.

Перед візитом в садок потрібно написати список продуктів, які вашому малюкові їсти не можна, і віддати його медсестрі. Вона подбає про окремий меню для вашої дитини. Якщо такої можливості в дитячому садку немає, можна приготувати їжу вдома і дати малюкові з собою, попередньо обговоривши це момент з вихователькою.

Народні методи лікування

Самолікування щодо дітей неприпустимо при запущених формах захворювання. З обережністю ставитеся до даних рекомендацій, і застосовуйте тільки перевірені методи лікування.

Відзначаються випадки лікування харчової непереносимості продуктами бджільництва зокрема лікування за допомогою медових сот. Але лікування можливо лише в тому випадку, якщо мед не викликає у дитини алергічної реакції.

Для лікування потрібно, щоб дитина протягом дня жував прополіс.

Можливі природні ліки від цієї недуги:

  • медові стільники;
  • витяжка з листя кульбаби + вода;
  • ванни з настою ромашки;
  • ванна з ромашки + кора дуба;
  • соки зі свіжих овочів (моркви, буряка, огірка, петрушки);
  • чаї на основі м’яти, листя суниці, чорної смородини, череди;
  • настоянка лавровий лист + шипшина;
  • вазелін + настойка череди, виходить відмінне регенеруючу засіб;
  • гліцерин + крохмаль на основі рису;
  • вазелін + сік алое;
  • настойка череди + соняшникову олію або будь-який жир тваринного походження;
  • оман + смалець;
  • 20 г березового дьогтю + 20 г вазеліну;
  • вода + дитячий тальк + ромашка + біла глина + листя лаванди в сушеному вигляді;
  • вода + одна таблетка муміє, виходить дуже ефективний засіб, запивати теплим молоком (якщо на нього немає алергії).

Народні методи лікування не є основними, ні в якому разі не варто нехтувати допомогою лікарів.

На закінчення

Тепер ви знаєте, якими можуть бути симптоми і ознаки харчової алергії, як лікувати харчову алергію у дитини і методи профілактики захворювання.

Як правило, діти дуже активні. Вони бігають, стрибають, тим самим витрачаючи багато енергетичних запасів організму. Щоб їх відновити, потрібно правильне збалансоване харчування. Пропонуйте частіше фрукти, які діти люблять, замість солодощів з барвниками і харчовими добавками. Вони з легкістю можуть бути провокаторами даного захворювання.

Не нехтуйте веденням харчового щоденника. Для простоти і швидкості його заповнення можете розкреслити табличку і в колонках просто ставити «+» або «-» як відповідна реакція організму на блюдо або його компонент.