Кефір для шлунка: корисний чи ні – як і коли його пити

Вживання в їжу продуктів кисломолочного бродіння давно стало доброю традицією у населення. Пояснюється це тим, що вони не призводять до здуття живота і болю в ньому, як іноді трапляється зі свіжим молоком, так як в ході ферментації лактоза, що міститься в ньому, переробляється молочнокислими бактеріями і не провокує алергічну реакцію в організмі. Тому навіть люди, які не переносять свіжого молока з великим задоволенням п’ють його кисломолочні варіанти, особливо кефір.

Цей поширений і популярний продукт не тільки відрізняється чудовим кислуватим смаком і дієтичними властивостями, але і надає стійкий лікувальний ефект при багатьох розладах роботи органів і систем, гострих і хронічних хворобах.

склад кефіру

Це воістину благородний і унікальний пінний напій з багатим і різноманітним складом.

У нього входить цілий набір корисних для організму здорових і страждаючих різними захворюваннями людей речовин:

  • повноцінні білки, що складаються з незамінних амінокислот, в тому числі триптофану;
  • легкозасвоювані жири;
  • прості вуглеводи;
  • органічні кислоти;
  • вітаміни (аскорбінова і нікотинова кислоти, група В);
  • макро- і мікроелементи (фосфор, хлор, йод, калій, кальцій мідь, залізо).

Крім цього, через особливості свого приготування, в кефірі містяться 22 види різних бактерій, до найкориснішим з них відносяться молочнокислі стрептококи, оцтовокислі бактерії і дріжджі.

Чи корисний кефір для шлунка

За доброчинного впливу на шлунково-кишковий тракт людини кефір займає лідируюче місце серед усіх кисломолочних продуктів. Його цілющі властивості засновані на високій бактерицидності речовин, які є продуктами життєдіяльності містяться в ньому молочнокислих мікроорганізмів: бактерій і грибків.

Цей кисломолочний напій:

  • стабілізує роботу кишечника;
  • вбиває патогенні мікроби в шлунку і кишечнику як природне антибактеріальний засіб;
  • перешкоджає початку розвитку різноманітних кишкових інфекційних захворювань;
  • нормалізує склад корисної мікрофлори на слизових органів шлунково-кишкового тракту:
  • стимулює травлення:
  • підсилює перистальтику кишечника;
  • виводить токсини і накопичені на стінках кишок шлаки.

З цього випливає висновок, що кефір для шлунка можна вживати всім здоровим людям, а також тим, хто страждає гострими і хронічними захворюваннями цього органу, а також кишечника.

різновиди кефіру

Цей кисломолочний продукт отримують методом ферментації свіжого молока культурами особливих кефірних грибків і дріжджів.

Залежно від часу витримки розрізняють:

одноденний кефір. Він відрізняється послаблюючу ефектом, тому його потрібно вживати при запорах, для очищення стінок кишечника і виведення з нього токсинів.

дводенний кефір. Його рекомендують при наступних розладах роботи травного тракту: гастриті і коліті.

триденний кефір. Володіє кріпить дією і показаний для усунення діареї.

Всі види кефіру відрізняються тільки процентним вмістом спирту і вуглекислоти, але володіють низькою калорійністю, тому вживати їх можна навіть людям з підвищеною масою тіла.

Інші властивості кефіру

Крім очевидної користі для шлунка і кишечника, цей кисломолочний напій:

  • легко і повністю засвоюється в організмі, в тому числі дітей, літніх і хворих людей;
  • підвищує рівень імунного захисту;
  • нормалізує метаболізм при ожирінні та інших хворобах обміну речовин;
  • має помірну сечогінну дію;
  • покращує склад крові (підвищує рівень гемоглобіну);
  • скорочує вміст холестерину в крові;
  • регулює рівень жіночих статевих гормонів;
  • знижує ризик розвитку туберкульозу;
  • зменшує ймовірність утворення пухлин в різних органах;
  • скорочує післяопераційний період реабілітації;
  • знімає набряк і запалення тканин.

Крім цього, кефір благотворно впливає на роботу серця і судин, печінки і нирок, нервових волокон, рятує від хронічної втоми, психічних перенапруг, депресії та безсоння. Також він служить відмінним Антипохмільний засобом, яке швидко знімає неприємні симптоми отруєння і очищає організм від токсичних речовин, що утворюються при розпаді алкоголю.

Як слід вживати кефір

Зазвичай кефір п’ють вранці або в обід, за півгодини до їди, а для усунення здуття живота, метеоризму і запорів його вживають по 1 склянці на ніч перед сном. При гастриті зі зниженою кислотністю цей цілющий напій слід пити постійно по півсклянки перед кожним прийняттям їжі, щоб знизити концентрацію кислоти в шлунковому соку.

В якості профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту його потрібно приймати кожен в обсязі від 200 до 500 мл день. Робити це потрібно на порожній шлунок, ввечері перед сном протягом не менше 1 місяця.

Можна влаштовувати кефірів розвантажувальні дні і вживати напій малими порціями через кожні 2 години для прискорення травлення, очищення і тонізації організму. Зберігати лікувальний напій потрібно на нижніх полицях холодильника і тримати його там не більше 2 тижнів.

Коли не можна пити кефір

Особливої ??шкоди від вживання якісного правильно приготовленого кефіру не буде. Але в деяких випадках, при слабкому шлунку, він може викликати порушення в його роботі, тому пити кефір людям, схильним до розладів травлення слід з обережністю.

Повністю утриматися від його вживання лікарі-гастроентерологи рекомендують в наступних випадках:

  • при алергії на молочні білки;
  • при непереносимості молочного цукру;
  • при печії;
  • при функціональної диспепсії;
  • при гастриті з підвищеною кислотністю;
  • при посиленому виробленню шлункового соку;
  • при виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки.

Крім того, кефір можна давати маленьким дітям до 1 року в зв’язку з поки ще не досконалою мікрофлорою їх шлунків. Також заборонено вживати в їжу перестояв в теплому місці і прострочений продукт. Це легко можна визначити візуально: напій більше звичайного піниться і стає сильно кислим.