Каша манна на молоці і воді: рецепт приготування без камочков

Доброго часу доби, дорогі друзі! Сьогодні ми продовжимо наші кулінарні вишукування. Багато терпіти не можуть манну кашу з дитинства.

Для багатьох це рідке блюдо з грудочками було справжнім покаранням. Але можливо, ви поміняєте свою думку про неї, коли спробуєте її приготувати за моїми рецептами.
Отже, давайте дізнаємося, як правильно робиться каша манна на молоці і воді і з різними добавками.

А якщо ви знаєте, як зварити основний компонент, то зможете на його основі приготувати різноманітні десерти.

Користь манної каші

У манній каші немає великої кількості клітковини і вітамінів, але присутній білок і вуглеводи. Крім того, у неї висока калорійність, що робить її особливо поживною.

Якщо з’їсти кашу вранці, то вона здатна подарувати заряд енергії на цілий день. Крім того, така каша рекомендується при проблемах зі шлунком і травною системою.

Дітям таку кашу дає через її енергетичної цінності. Щоб блюдо їм сподобалося в нього можна додати мед, варення, цукати, сухофрукти, горіхи, шоколад, мармелад і цукор.

Як приготувати манну кашу без грудочок

Існують деякі секрети, як приготувати смачну кашу без грудочок. Таке блюдо готують з молоком або розбавляють водою.
Часто в блюдо додають фрукти, варення або заморожені ягоди.

У деяких випадках кашу роблять на сухому молоці або на розлученій згущеному молоці.

При виборі крупи варто враховувати, що вона повинна мати однорідний колір.

Важливо і правильно вибрати молоко. Обов’язково звертайте увагу на термін придатності.
Якісне приготування каші обумовлено рядом правил, які потрібно дотримуватися:

  1. Кашу в будь-якому випадку варто робити з додаванням молока. Навіть невелика кількість змінить смак і аромат в кращу сторону.
  2. Щоб вийшла смачна каша необхідно дотримуватися пропорції. На літр води беріть 6 столових ложок манки.
  3. Має значення, скільки часу варити страву. В основному процес тривати не більше 6-7 хвилин після закипання.
  4. Щоб каша стала більш повітряної і пишною покладіть в неї шматочок масла і збийте її віночком.
  5. Крупу слід засипати після того, як закипить молоко. При цьому суміш потрібно постійно помішувати. Це захистити блюдо від грудочок.
  6. Щоб не було грудок змочіть крупу холодною водою і залийте киплячою рідиною.
  7. Покласти цукор і сіль в крупу можна на етапі закипання, що дозволить поліпшити смакові якості. Потім додайте в кашу трохи вершкового масла. Також можна додати цукати, горіхи і сухофрукти.
  8. Щоб продукт не пригоріла, перед цим сполосніть каструлю холодною водою.

прості рецепти

Тепер давайте розглянемо різні рецепти. На фото і відео можна подивитися, як готувати страву покроково. Блюдо готуватися, як повідомимо розрахунком, так і з розрахунком на 1 порцію.

Блюдо без грудок

Ось простий рецепт, як приготувати кашу без грудочок. Пропорції розраховані на середню консистенцію, якщо потрібна більш рідка каша, то зменшите кількість крупи.
Підготуйте такі компоненти:

  • 4 чайні ложки крупи;
  • склянка молока;
  • цукор і сіль;
  • 10 грам масла.

Отже, варимо кашу в такий спосіб:

  1. Налийте молоко в каструлю і поставте на плиту.
  2. Візьміть склянку і змішайте в ньому крупу, цукор і сіль.
  3. Коли молоко закипить – насипте крупу.
  4. При засипанні необхідно весь час помішувати страву.
  5. Каша повинна покипіти 3 хвилини, а потім її потрібно нарити кришкою і залишити на 15 хвилин.

Рецепт для мультиварки

Можете приготувати смачну страву в мультиварці. Таку кашу можна приготувати дитині.

Ось що потрібно підготувати:

  • 2 склянки молока;
  • 1,5 склянки води;
  • половина склянки крупи;
  • 2 ложки цукру і 0,5 ч.л. солі;
  • 10 грам масла.

Процес приготування включає такі етапи:

  1. У чашу мультиварки налийте воду, молоко, а також насипте цукор і сіль.
  2. Ложкою розмішайте всі інгредієнти і покладіть шматок масла.
  3. Потім включите режим «каша» і готуйте приблизно 20 хвилин.
  4. Відкрийте кришку і перемішайте. Якщо склад занадто рідкий, то можна почекати 10 хвилин, крупа ще розбухне.

Каша на молоці

Щоб не було грудочок спробуйте рецепт з попереднім замочуванням. При цьому крупинки розбухнуть, і грудки не схопився.
Ось що потрібно підготувати:

  • 10 грам масла;
  • 300 мл молока;
  • 3 ложки манки;
  • сіль і цукор.

Приготування складається з таких етапів:

  1. Налийте в каструлю холодну молоко. Посоліть і посахаріте.
  2. У каструлю налийте холодне молоко.
  3. Додайте цукор і посоліть.
  4. Покладіть в холодну молоко крупу і перемішайте, а потім залиште на 5 хвилин.
  5. Ще раз розмішайте і поставте на вогонь.
  6. Варіть кашу до закипання і періодично помішувати.
  7. Після закипання поварите 2 хвилини і зніміть з вогню.

Як варити страву на згущеному молоці

Рецепт зі згущеним молоком володіє тонким вершковим смаком і насолодою.

Необхідно підготувати такі компоненти:

  • 80 мл згущеного молока потрібно розбавити водою, на склянку рідини;
  • 20 грам вершкового масла;
  • 7-8 ст.л. крупи;
  • ванілін і сіль.

Можете додати ягоди або фрукти.

Готувати потрібно так:

  1. Нагрійте в каструлі воду з розчиненим молоком.
  2. Покладіть ванілін, сіль і вершкове масло.
  3. Після закипання маленькими порціями насипайте крупу.
  4. Варити треба на маленькому вогні, а потім каша повинна настоятися 5-10 хвилин.

Манка з гарбузом

Гарбуз прекрасно поєднується зі смаком основного блюда. Варити можна на згущеному або сухому молоці, а також на звичайній воді.

Всі компоненти розраховані на 100 грам гарбуза. М’якоть гарбуза можна натерти на тертці, змішати в блендері або нарубати дрібними кубиками.
Для приготування знадобиться:

  • 300 мл молока;
  • 2-3 ст. ложки крупи;
  • нарубана гарбуз 100 грам;
  • цукор і сіль;
  • 15 грам вершкового масла.

Готувати слід так:

  1. У каструлю налийте молоко і доведіть до кипіння.
  2. Розчиніть цукор, сіль і ванілін в молоці.
  3. Щоб не було грудок на розпеченій сковороді підсмажте манку 5 хвилин.
  4. В молоко додайте гарбуз і манку, а потім перемішайте.
  5. Варіть на слабкому вогні 6-8 хвилин.
  6. В кінці варіння додайте масла.

Щоб блюдо стало більш апетитним – додайте в нього родзинки, горіхи, фрукти або джем. Використовуючи прості рецепти і рекомендації, ви завжди зможете приготувати смачну і апетитне блюдо.

Не бійтеся експериментувати і пробувати нові ідеї. Якщо хочете що – то додати, напишіть в коментарях.

Підписуйтесь на оновлення мого блогу, щоб бути в курсі подій.

До нових зустрічей дорогі друзі!