Капуста при діабеті – корисний продукт при лікуванні діабету

Наявність цукрового діабету змушує пацієнта дотримуватися суворої дієти. Основу дієтичного столу складають фрукти і овочі. Особливе місце в раціоні займають різновиди капусти: білокачанна, кольорова, червонокачанна, брокколі, кольрабі, савойська, брюссельська. Яка капуста при діабеті найкорисніша і як її правильно приготувати?

види капусти

Кожен сорт капусти має унікальні лікувальні властивості завдяки хімічним складом. В овоче присутні вітаміни А, В1, В2, В5, С, РР, U; амінокислоти, мікроелементи, мінерали; K, Mg, Zn, Fe, Ca, I, Р.

  1. Капуста білокачанна рекомендується для щоденного застосування в харчуванні діабетиків. Овоч багатий корисними речовинами, при цьому низькокалорійний з мінімальним вмістом крохмалю і сахарози, що знижує потребу організму в інсуліні. Білокачанна капуста значно прискорює обмін речовин тому обов’язково має бути присутня в раціоні хворих при цукровому діабеті 2 типу, які страждають від зайвої ваги
  2. Капуста цвітна характеризується високим рівнем концентрації білка. При цукровому діабеті білковий обмін порушений, а чудо-овоч його заповнює. Завдяки найтоншої структурі волокон, клітковина овочів засвоюється організмом практично в повному обсязі. Благотворно овоч впливає на скупчення холестерину, знижує рівень вмісту глюкози в крові.
  3. Червонокачанна капуста надає сприятливу дію на кровоносну систему, зміцнюючи стінки судин, знижуючи кровоносне тиск.
  4. Брокколі – рекордсменка серед капусти за рівнем вмісту білка. За рахунок великого вмісту вітамінних комплексів і фітонцидів захищає і зберігає цілісність кровоносної системи, перешкоджає виникненню і розвитку атеросклерозу, запобігає зародження інфекційних захворювань. Речовина сульфовані, що міститься в овочі, блокує виникнення осередків ураження ССС.
  5. Кольрабі дивно впливає на відновлення структури нейронів, що в свою чергу впливає на перебіг діабетичної нейропатії (розлад нервової системи).
  6. Савойська капуста – незамінний помічник при цукровому діабеті у дітей та підлітків. З’являючись в ранньому віці, діабет може призвести до затримки психофізичного розвитку, а савойська капуста ці процеси блокує.
  7. Брюссельська капуста відповідає за відновлення регенеративних функцій шкіри і підшлункової залози, робота якої порушується в першу чергу.

Користь капусти при діабеті

  • зменшує рівень вмісту глюкози в крові;
  • відновлює функції підшлункової залози з вироблення інсуліну;
  • позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи;
  • виводить з організму токсини, що накопичилися;
  • стимулює спалювання жирових клітин, що призводить до значного зменшення ваги тіла;
  • стабілізує артеріальний тиск;
  • відновлює обмінні процеси;
  • сприяє прискоренню процесів відновлення тканин, слизових, клітин.

Рецепти страв з капусти при цукровому діабеті

Капуста у хворих на цукровий діабет посідає перше місце в повсякденному раціоні. Продукт вживається в сирому, відвареному, квашеному, запеченому видах – в загальному, на що вистачить фантазії. А ми запропонуємо кілька простих, але дуже корисних варіантів приготування капустяних страв.

Діабетичний салат з капусти

  • один качан брокколі проварити до стану “м’який, але хрусткий”; остудити; розділити на суцвіття; додати огірок, нарізаний соломкою; в отриману суміш розчавити два зубчики часнику; салат посипати кунжутом і заправити олією, бажано оливковою;
  • капусту білокачанну подрібнити на середньої шатківниці, присолити морською сіллю, злегка прим’яти, щоб овоч пустив сік; додати подрібнену на дрібній тертці моркву; отриману суміш заправити олією. При бажанні моркву можна замінити буряком.

Тушкована капуста при діабеті 2 типу з овочами

Для приготування знадобиться:

  • капуста (вид вибирається виходячи зі смакових переваг діабетика) – 0,5 кг;
  • морква – 1 шт .;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт .;
  • перець солодкий – 2 шт .;
  • помідори – 4-5 шт .;
  • вода – 0,5 склянки.

Овочі дрібно нарізати, злегка обсмажують на олії, після чого з’єднуються з капустою і смажаться. Помідори обробляють окропом, знімають шкірку, нарізують часточками і додають в овочеву масу. В отриману суміш додають воду і тушкують 20-30 хвилин постійно помішуючи. Подібний овочевий салат можна урізноманітнити, додавши 100-150 гр. курячого філе або м’якоті яловичини.

Шніцель з білокачанної капусти

  • Капустяне листя – 250 гр .;
  • висівки пшеничні / панірувальні сухарі;
  • яйце – 1 шт .;
  • сіль;
  • рослинна олія.

Капустяне листя проварити в підсоленій воді до досягнення м’якої консистенції, остудити. Листя скласти у вигляді конвертів, по черзі вмочити в яйці і паніровці, після відправити на сковорідку.

Котлети з капусти з м’ясом

  • Капуста (середня) – 1шт .;
  • куряче філе / яловичина – 0,5 кг .;
  • борошно – 2-3 ст.л .;
  • морква – 2 шт .;
  • цибуля – 2 шт .;
  • висівки пшеничні / панірувальні сухарі;
  • яйце – 1 шт .;
  • сіль;
  • рослинна олія.

Відварене м’ясо і заздалегідь очищені овочі подрібнити на м’ясорубці (блендері). В отриману суміш додати сіль, яйця, борошно. Поки капуста не почала виділяти сік, швидко сформувати котлети. Биточки обваляти в паніровці і обсмажувати на повільному вогні 10 хвилин з кожного боку.

Варто відзначити, що при цукровому діабеті, більш ефективним буде вживання капусти в сирому, квашена або обробленому окропом видах. Тушкована капуста при діабеті другого типу корисна, але в процесі теплової обробки лікувальні компоненти частково випаровуються, що має на увазі збільшення порції, а зловживання їжею при цукрової хвороби небажано.

Морська капуста при діабеті

Ламінарія або морська капуста до овочів не має ніякого відношення – це водорість, також володіє цілющими властивостями при діабеті. Морське рослина має низку позитивних ефектів, серед яких:

  • запобігає виникнення патологій серцево-судинної системи;
  • блокує виникнення запальних процесів;
  • є для організму важливим джерелом амінокислот і вітамінів;
  • запобігає погіршенню зору;
  • підтримує імунітет;
  • при зовнішньому застосуванні листя ламінарії сприяють прискоренню регенерації ран.

Дивно, що морська капуста, незважаючи на види обробки, зберігає свою корисність і поживну цінність.

висновок

Як видно, капуста може справити позитивний вплив на профілактику і лікування цукрового діабету. Головне ввести в щоденний раціон страви з диво-овоча і водоростей. А щоб капуста не набридла – експериментувати на кухні.