Який хліб не зашкодить діабетикам 1 і 2 типу?

Багатьом діабетикам цікаво знати, який хліб можна їсти при цукровому діабеті. Адже порушення обміну речовин в організмі, засноване на недостатньому виробленні інсуліну при цукровому діабеті, вимагає перегляду споживання в їжу вуглеводів.

Який хліб можна їсти при цукровому діабеті

Істотно можуть підвищити цукор в крові при діабеті білий хліб і випічка з пшеничного борошна, що відноситься до вищого сорту. Тому їх слід виключити з ужитку. Інсулінозалежний людям дозволено їсти житні вироби, до складу яких може входити пшеничне борошно, але тільки першого і другого сортів. Особливо цінний при даному захворюванні житній хліб з висівками, в приготуванні якого використовуються цільні зерна жита. Крім того, такий виріб містить калорій на 10-15% більше, ніж звичайний житній. Такі відмінності пояснюються тим, що в цільних зернах жита знаходиться більша кількість харчових волокон, необхідних при профілактиці даного захворювання. Також в житньому хлібі містяться вітаміни групи В, які беруть участь в обміні речовин і сприяють нормальному функціонуванню органів кровотворення, і повільно, що особливо цінно, що розщеплюються вуглеводи.

Численні дослідження підтвердили той факт, що абсолютно всі продукти, в складі яких є жито, є більш корисними і поживними. Саме тому у хворих після їх вживання відчуття ситості залишається довгий час.

Тим, хто страждає від надлишку цукру слід бути гранично уважними при купівлі хліба під назвою «Діабетик» або аналогічно названого. В основній своїй масі він випікається з борошна вищих сортів, так як технологи пекарень навряд чи знайомі з медичними обмеженнями.

Ті ж самі проблеми позначаються в макаронних виробах. Продукти, що містять вуглеводи, дуже важко привести до єдиного вимірника. Тому дієтологами для хворих на діабет була введена умовна величина – хлібна одиниця. Цей показник є, по своїй суті, мірної ложкою, обчислюється вуглеводи. В одній одиниці міститься близько 15 грам вуглеводів.

Як відомо, заборонений плід найсолодший, тому лікарями дозволяється хворим на цукровий діабет включати в раціон булочки і білий хліб, але, тільки у виняткових випадках (зазвичай тим пацієнтам, хто має супутні захворювання шлунка – гастрит, виразкову хворобу і т.п.). Всім іншим треба притримувати загальних правил і задовольнятися смачним житнім хлібом з висівками.

Де брати хлібний продукт для діабетичної дієти

Ці продукти можна:

  • здобувати в роздрібній торгівлі;
  • виготовляти в домашніх умовах.

Якщо говорити про різні магазинах, то слід з обережністю ставитися до різних видів під назвою «Діабетик», оскільки виробники не завжди знають, що саме має входити в рецептуру таких хлібних продуктів.

Удома можна випікати житній хліб в хлібопічці, духовці і навіть мультиварці.

Рецепти корисного хліба

Але не завжди в магазинах вашого міста можна відшукати корисний для діабетиків сорт. У таких випадках можна випікати хліб самостійно. Рецепт приготування досить простий, але необхідно мати власну міні-хлібопічку.

Пшенично-гречаний хліб

Це простий і легкий рецепт для випікання хліба в хлібопічці. Загальний час приготування – 2 години 50 хвилин.

Складові:

  • 450 г білого борошна;
  • 300 мл теплого молока;
  • 100 г борошна з гречки;
  • 100 мл кефіру;
  • 2 ч.л. швидкорозчинних дріжджів;
  • 2 ст.л. оливкового масла;
  • 1 ст.л. цукрозамінника;
  • 1,5 ч.л. солі.

Гречку змолоти в кавомолці. Всі складові завантажити в піч і вимішувати 10 хвилин. Виставити режим «Основний» або «Білий хліб»: 45 хвилин випікання + 2 години піднятися тесту.

Пшеничний хліб в мультиварці

Складові:

  • борошно цільнозерновий пшениці (2 сорт) – 850 г;
  • мед – 30 г;
  • дріжджі сухі – 15 г;
  • сіль – 10 г;
  • вода 20 ° С – 500 мл;
  • рослинне масло – 40 мл.

В окремій тарі змішати сіль, цукор, борошно, дріжджі. Злегка помішуючи, тонкою цівкою, не поспішаючи влити воду і масло. Вимісити вручну тісто, поки воно не почне відлипати від країв ємності. Чашу мультиварки змастити олією, розподілити в ній замішане тісто. Закрити кришку. Випікати на програмі «Мультіповар» при температурі 40 ° С протягом 1 години. Готувати до закінчення програми. Чи не відкриваючи кришки, вибрати програму «Випічка» і встановити час 2 години. За 45 хвилин до закінчення програми відкрити кришку і перевернути хліб, закрити кришку. Після закінчення програми вийняти хліб. Вживати остиглим.

Домашній хліб з борошном грубого помелу (відео)

Житній хліб в духовці

Складові:

  • 600 г житнього борошна;
  • 250 г пшеничного борошна;
  • 40 г свіжих дріжджів;
  • 1 ч.л. цукру;
  • 1,5 ч.л. солі;
  • 2 ч.л. чорної патоки (або цикорію + 1 ч.л. цукру);
  • 500 мл теплої води;
  • 1 ст.л. рослинного (оливкової) олії.

Просіяти житнє борошно в простору миску. В іншу ємність просіяти білу муку. Половину пшеничного борошна відібрати для закваски, решта додати до житнього борошна.

Закваска робиться наступним чином. З 500 мл теплої води взяти 3/4 склянки. Додати цукор, патоку, білу муку і дріжджі. Перемішати і поставити в тепле місце, щоб закваска піднялася.

У суміш житнього та пшеничного борошна додати сіль, перемішати. Влити закваску, рослинне масло і залишок теплої води. Замісити руками тісто. Помістити в тепло до підходу (1,5-2 години). Форму для випічки присипати борошном, ще раз вимісити тісто і відбити об стіл, викласти в форму. Зверху тісто змочити теплою водою і розгладити. Накрити форму кришкою і поставити відстоюватися ще на 1 годину. Поставити хліб у духовку, розігріту до 200 градусів. Випікати 30 хвилин. Вийняти буханку, скропити водою і поставити ще на 5 хвилин в духовку. Випечений хліб помістити на решітку для охолодження.

Хліб з вівсяними пластівцями

Складові:

  • 100 г вівсяних пластівців;
  • 350 г пшеничного борошна 2 сорту;
  • 50 г житнього борошна;
  • 1 яйце;
  • 300 мл молока;
  • 2 ст.л. оливкового масла;
  • 2 ст.л. меду;
  • 1 ч.л. солі;
  • 1 ч.л. сухих дріжджів.

До яйцю додати тепле молоко, оливкова олія і вівсяні пластівці. Просіяти пшеничне і житнє борошно і додати до тесту. По кутах форми хлібопічки насипати цукор, сіль, викласти тісто, в середині зробити лунку і всипати дріжджі. Виставити програму випікання хліба (основну). Випікати хліб 3,5 години, потім повністю остудити на решітці.

Хліб при діабеті корисний і необхідний. Приємного апетиту і доброго здоров’я!