Яку рибу можна їсти при грудному вигодовуванні?

Риба – це найцінніший і корисний продукт, який повинен бути присутнім в раціоні кожної людини, в тому числі і годуючих мам.

Але які види рибної продукції дозволено вживати в період лактації, а від яких краще відмовитися? Давайте розберемося в цьому питанні більш детально.

Користь рибних страв

Сьогодні рибний світ дивує своїм різноманіттям, тому кожен може вибрати продукт відповідно до своїх вимог. Рибу не те що можна, а й потрібно їсти під час грудного вигодовування, тому що містяться в ній корисні речовини життєво необхідні для здоров’я малюка і його мами, як, втім, і будь-якого іншого людини:

1. Вітаміни:

  • групи В – сприятливо впливають на функціональність нервової системи, беруть участь в процесі кровотворення;
  • А, С, Е, Д – зміцнюють імунітет, необхідні для формування кісткової і суглобової системи, прискорюють процес регенерації шкірного покриву, підвищують опірність організму.

2. Ненасичені жирні кислоти (омега 3 і 6): сприятливо впливають на роботу всіх систем і внутрішніх органів, як мами, так і немовляти, а також нормалізують обмін речовин, беруть активну участь в синтезі гормонів, покращують стан шкіри. Жирні кислоти знаходяться в сортах жирної риби, наприклад: лососеві, оселедцеві, сьомги. Тому така продукція особливо корисна при грудному годуванні.

3. Мінерали (кальцій, фосфор, селен, йод): необхідні для кісткової системи, шкірного покриву і стінок судин.

Також варто відзначити, що рибні страви перетравлюються набагато краще організмом, ніж м’ясні, що сприятливо діє на роботу кишечника.

Годує мама повинна регулярно вживати рибну продукцію. Якщо під час вагітності жінка дотримувалася цього правила, тоді при грудному вигодовуванні не повинно виникнути жодних проблем, так як організм малюка вже встиг «познайомитися» з даним продуктом, тому сприйме його нормально і після народження.

Техніка приготування рибної продукції

Чи можна вживати рибу при лактації на скільки вона буде корисною, багато в чому залежить від способу її приготування. Годуючим матусям необхідно їсти тільки ті страви, які зберігають цінні властивості і не несуть загрози для їх здоров’я і самопочуття дітей.

Наприклад, в перший місяць фахівці рекомендують вживати відварну рибу або приготовану на пару. Потім можна спробувати тушковані і запечені страви, а також рибні тефтелі і котлетки.

А ось від риби, приготовленої в такий спосіб, що годують мамам краще відмовитися:

  1. Сира. Як відомо, сира продукція збільшує ризик зараження паразитами, які небезпечні для здоров’я, як жінки, так і немовляти. Тому якщо ви ставитеся до категорії любителів суші, тоді вам на час годування доведеться відмовитися від японських делікатесів.
  2. Солона. Кількість солі, що міститься в такій рибі, негативно позначається на роботі нирок, що може привести до появи набряків, тому її також не рекомендують вживати годуючим мамам.
  3. Копчена. Продукція такого роду не приносить користі, так як при приготуванні риба втрачає велику частину корисних елементів. А ось канцерогенні, навпаки, накопичуються, внаслідок чого можуть розвинутися різні хронічні, а іноді навіть і онкологічні захворювання. Крім того, такий спосіб приготування не гарантує повного знищення паразитів, що вкрай небажано при грудному годуванні.
  4. Сушена. Це, звичайно ж, не найкращий продукт при лактації. Хоча при такій кількості солі, яке використовується для сушки, риба знезаражується, однак користі від неї мало. Та й до того ж великий вміст солі може істотно змінити смак грудного молока.
  5. Смажена. Категорично протипоказана годуючим жінкам. Справа в тому, що за час приготування страви всі цінні речовини встигають зруйнуватися, тому риба втрачає всю свою цінність.
  6. В’ялена. За харчовою цінністю можна порівняти з сушеною рибою, тобто користі від неї мало. Хоча в такій продукції зберігаються жирні кислоти і білок, все ж кількість солі перекреслює ці плюси. На час лактації жінкам краще відмовитися від в’яленої риби.

Також не варто забувати і про те, що корисніше для грудничка і його мами є свіжа або охолоджена риба. Що стосується мороженої, то така продукція втрачає близько половини своїх корисних якостей.

Основні правила вживання риби в період лактації

Від організації поживного раціону матері залежить здоров’я малюка. Фахівці рекомендують під час грудного годування вживати рибні страви один-два рази на тиждень не більше 50 грамів за раз. Цієї кількості цілком вистачить для того, щоб наситити організм всіма корисними речовинами, які є в рибі.

Але щоб знизити ризик отруєння, алергії і інших негативних наслідків, що годує мамі необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • вживайте рибу, приготовлену на пару, варену, тушковану, запечену;
  • на початковому етапі нововведення в раціон їжте тільки ту рибу, яку ви вживали під час вагітності;
  • нові сорти вводите в раціон обережно, при цьому спостерігайте за станом малюка;
  • вживайте тільки свіжу та якісну продукцію.

Які сорти риби можна при грудному годуванні?

Червона риба лідирує за змістом корисних кислот, тому дієтологи рекомендують її вживати при лактації. До цього сорту відносяться сьомга, лосось, форель, горбуша та ін. Однак такий вид риби потрібно їсти в помірних кількостях, так як це досить алергенний продукт.

Що стосується річкової риби, то її теж можна вводити в раціон годуючої мами. Навіть великий вміст костей не перекреслює її корисності. Для жінок в період годування прекрасним варіантом буде риба, приготована на пару, або рибний бульйон.

Також в список корисних і дозволених сортів входять морський язик, минтай, хек, судак, тріска, тілапія, пеленгас, оселедець, скумбрія, камбала. А ось від великої океанічної риби краще відмовитися, так як в ній міститься велика кількість ртуті, а це, як відомо, канцерогенна речовина.

На завершення

Самим вірною відповіддю на питання, чи можна в період годування груддю вживати рибну продукцію, буде стан немовляти. Відсутність алергії, проблем з травленням послужать показником нормальної реакції дитячого організму на рибне нововведення.