Які каші можна їсти при грудному вигодовуванні?

Безперечно, материнське молоко для новонародженого малюка було, є і буде найкращою їжею. Адже разом з ним він отримує всі поживні речовини і вітаміни, необхідні для його повноцінного розвитку. Грудне вигодовування корисне не тільки дитині, але і його матусі. Адже в процесі годування жінка швидше позбавляється від зайвих кілограмів, набраних за дев’ять місяців вагітності. І в цій нелегкій справі на виручку приходять каші. Вони низькокалорійні, корисні, смачні і багаті поживними речовинами, що ще і сприяє поліпшенню якості грудного молока.

Однак багато жінок не знають, які крупи краще використовувати для приготування каш, а від яких слід відмовитися в період лактації.

Які каші дозволено їсти в післяпологовий період

Як відомо, після народження малятка мама зобов’язана дотримуватися дієтичне харчування, яке разом з тим має бути збалансованим і різноманітним, щоб молоко було поживним і корисним. Недотримання лікарських рекомендацій з приводу харчування в період лактації може стати причиною неправильного розвитку немовляти.

Щоб уникнути таких проблем, кожна годує жінка повинна обов’язково обговорити з лікарем список дозволених і заборонених продуктів під час грудного вигодовування. Відразу ж відзначимо, що в період лактації можна їсти практично всі види каш. Однак робити це потрібно правильно, дотримуючись певних рекомендацій і поєднуючи страви з іншими не менш корисними продуктами: фруктами або сухофруктами, відвареним м’ясом або рибою на пару.

Основні правила вживання каш в період грудного годування

Як і будь-який інший продукт, каші в раціон годуючої мами потрібно вводити грамотно і правильно, дотримуючись точні вказівки лікаря. Крім того, кожна жінка повинна знати, коли і які крупи можна їсти в період лактації, і в цьому їй допоможуть наступні правила:

  1. Не забувайте про принцип поступовості. Спочатку з’їжте одну ложку каші і проконтролюйте реакцію маляти на нове блюдо. При відсутності негативних проявів можете сміливо вводити крупу свого поживне меню.
  2. Мультизлаковий блюдо і манну крупу фахівці радять почати їсти, коли малюкові виповниться 5-6 місяців.
  3. Якщо у немовляти спостерігається утруднена дефекація (тобто запор), то потрібно зменшити споживання рису, а при газоутворення – перлової крупи.
  4. На початковому етапі грудного годування готувати каші потрібно на воді. Починаючи з 3 місяці воду можна розбавляти молоком в пропорції 1: 1.
  5. На початковому етапі нововведення дозволено з’їсти не більше 50 грамів круп’яного гарніру. При відсутності негативних реакцій добову норму можна поступово збільшувати. Однак не забувайте, що в день дієтологи рекомендують з’їдати не більше 150 грамів продукту.
  6. Поліпшити смакові якості страви можна за допомогою невеликого шматочка вершкового масла. А ось занадто солодкі і гарненько присолені каші лікарі не радять вживати годуючим мамам.
  7. Кожна дитина по-різному сприймає новий продукт, тому одні можуть нормально відреагувати на певний вид крупи, а в інших може виникнути алергічна реакція або проблеми з травленням. В такому випадку необхідно трохи почекати з новим блюдом, а наступну пробу повторити через місяць.

Каші при лактації: користь і шкода

Крупи не тільки можна, а й потрібно вживати годуючим мамам. І робити це можна кожен день. Головне виключити ті види, які можуть доставити дискомфорт грудничку і негативно позначитися на його самопочутті. Наприклад, горох дієтологи не радять їсти в період ГВ. З особливою обережністю потрібно вводити в раціон кукурудзяну кашу.

Як бачите, навіть таке просте блюдо, як каші, потрібно вживати правильно, а для цього кожна мама, яка годує повинна володіти інформацією, чим корисні дозволені крупи:

  1. Гречка – найкорисніший продукт для мами і немовляти. Крупа містить безліч мінералів, які позитивно впливають на процес лактації і запобігають розвитку анемії у грудного дитинку і його мами.
  2. Вівсянка – джерело корисних речовин, тому прекрасно заповнює вітамінні запаси обох учасників годування, а також сприяє очищенню організму від токсичних речовин і шлаків.
  3. Пшонка – не менше корисна крупа в період лактації. По-перше, каша містить цілий комплекс вітамінних речовин. По-друге, в її складі є вітамін Д, який є життєво важливим елементом для немовляти. По-третє, пшоняне блюдо допомагає усунути запори, як у мами, так і у крихти.
  4. Рисова крупа відома багатьом своїми протидіарейними властивостями. Крім того, страви з рису допомагають усунути підвищену нервозність і поповнити енергетичні запаси материнського організму. Завдяки клітковині, що міститься в крупі, каша очищає організм від шкідливих речовин. Однак її з особливою обережністю потрібно вживати, якщо у мами або маляти спостерігається запор.
  5. Манка входить в список дозволених продуктів в період лактації. Однак є її потрібно вкрай обережно, спостерігаючи за реакцією немовляти. Справа в тому, що крупа містить глютен, який може спровокувати алергію, і фітин, який може стати причиною поганого засвоєння магнію і кальцію. Крім того, крупа дуже калорійна, тому тим, хто вирішив скинути зайві кілограми, від неї краще відмовитися. Але разом з тим, манна каша сприятливо впливає на систему травлення, а також корисна для кісток.

Правильно готуємо каші!

Ми вже з’ясували, що каші дуже корисні в період лактації. Однак їх ще потрібно і правильно готувати. Як вже зазначалося раніше, до тримісячного віку крихти варити крупи потрібно на воді, після можна наполовину розбавляти молоком. За кілька хвилин до готовності в кашу потрібно додати трохи вершкового масла, солі або цукру. Також поліпшать смак страви свіжі фрукти, наприклад: яблука і груші. А в зимовий період дуже актуальними будуть сухофрукти.

Незважаючи на їх корисність, з каш не може складатися повністю весь раціон годуючої мами. Так, вони повинні бути присутніми, і їх можна вживати щодня, проте головне їхнє призначення – урізноманітнити меню.