Як вводити м’ясо в раціон малюка: в 6,7 або 8 місяців, покроковий опис і особливості введення м’ясного пюре на ГВ

Добре, якщо у молодої матусі досить свого молока для самостійного вигодовування дитини. Це не тільки дуже корисно для новонародженого, але і дуже зручно для самої жінки. Не потрібно думати, чим і як нагодувати дитину, витрачати час на приготування необхідних продуктів. ГВ не може тривати вічно і час знайомства з їжею дорослих рано чи пізно прийде. Розглянемо, як вводити м’ясо в прикорм дитині правильно і як уникнути найбільш поширених помилок, пов’язаних з цим.

оптимальний час

М’ясне пюре для грудничка в домашніх умовах може вводитися після півроку, восьми місяців або навіть року. Настільки різні терміни залежать від типу попереднього годування. Якщо малюк искусственник, то, швидше за все, він ще з 3-4 місяців почав знайомство з овочами, фруктами, кашами та ін. А ось якщо у мами була можливість тримати його виключно на грудному вигодовуванні, то введення додаткових страв в раціон починається значно пізніше .

Коли давати м’ясо дитині – питання індивідуальне і найкраще його вирішувати з педіатром, враховуючи індивідуальні особливості розвитку та харчування крихти.

Починати м’ясний прикорм слід тільки коли малюк вже відмінно справляється з введеними раніше продуктами, з апетитом їсть і не дає негативну реакцію на що готується мамою блюдо.

Незважаючи на всю користь такої прикорм досить важкий для перетравлення тендітної травною системою, та й інші органи раніше піврічного кордону життя не готові прийняти цей продукт. Наприклад, нирки дуже різко можуть відреагувати на таку велику кількість білка.

Важливо! Недотримання правил введення м’яса в прикорм новонародженим може стати причиною алергії та інших проблем зі здоров’ям.

незаперечна користь

Якщо м’ясо для першого прикорму викликає стільки проблем, та ще й загрожує проблемами зі здоров’ям, може взагалі почекати з його введенням? Вирішувати, звичайно, в першу чергу батькам, але перший прикорм, та ще якщо і малюк в сім’ї перший, і досвіду абсолютно немає, завжди проблемний. З овочами і фруктами питань не менше, а відмовившись від пюре з м’яса можна позбавити малюка дуже важливих і необхідних для нормального розвитку речовин.

У м’ясі міститься:

  • необхідний дитині білок;
  • амінокислоти, які в інших продуктах не присутні або є, але в мінімальній кількості;
  • залізо, яке засвоюється значно краще, ніж при надходженні з інших продуктів.

Зроблене в домашніх умовах м’ясо для прикорму має волокнисту структуру і позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.

Обережність не завадить

Прикорм, що проводиться за всіма правилами, приносить тільки користь і є цілком нормальним зміною в дитячому меню. Помилкою багатьох батьків, особливо якщо м’яском починають годувати дитину ближче до року, є зниження уважності за реакцією маленького організму на новий продукт.

Слід запам’ятати, що до досягнення 3 років категорично заборонено давати жирне, смажене, копчене, ковбасу і сосиски. Порції також перевищувати не слід, а ще при появі висипань або подразнень слід негайно припинити використання продукту, т. К. Деякі види м’ясних продуктів є досить сильними алергенами.

Зрозуміло, що багато що залежить від якості продукту, тому на те, як його вибирати, зупинимося докладніше.

сорт м’яса якісне неякісне
Телятина або яловичина У телятини колір ніжно червоний, а у яловичини більш насичений. Структура шарувата, можу бути видно сухожилля, замітки. Свіжа телятина матиме червоно-рожевий відтінок. Консистенція досить жорстка. На вигляд сухувате. Вирізняється сік обов’язково прозорий. Вм’ятина при натисканні пальцем швидко зникає. Запах кислувато-солодкий. Вологе і липке, або, навпаки, занадто сухе з утворенням кірочки в деяких місцях. Має коричневий колір. Запах гіркий. Вм’ятина після натискання пальцем зникає через хвилину, не менше.
Свинина Світло рожевий колір, на зрізі помітна вологість, консистенція м’яка і ніжна, явно видно прошарку жиру блідо-рожевого або білого кольору. Мокре і липке, зрізи сухі, потемнілі, вм’ятини, залишені пальцем, довго не зникають.
птах Незалежно від того, яка частина буде готуватися, краще купувати цілу тушку, щоб бути впевненими в якості. Основна ознака вік. У молодої птиці на лапках дрібні ніжні лусочки, якщо це півень, то шпора представлена ??невеликим м’яким виступом.
Грудна кістка м’яка, легко згинається. Колір світлий. М’ясо на розрізі пружне і вологе.
Тушки липкі, з неприємним запахом, на зрізі мляві і сухі.
кролик Ніжне м’ясо світлого кольору, на поверхні може бути шар жиру або явно виражені прожилки сухожиль. Запах свіжий, тонкий. Для дітей краще купувати кроликів віком 3-6 місяців і готувати задню частину тушки. М’ясо блідо-жовте, липке, або, навпаки, сухе з неприємним запахом.

Вводите в прикорм м’ясо, тільки якщо впевнені в його якості. Починати вводити в прикорм треба індичку або кроля, після можна спробувати зварити курку або яловичину і тільки коли він звикне до цих видів, в раціон дитини можна буде ввести свинину.

Багато питань у батьків виникає з приводу введення в раціон малюка субпродуктів. Думки фахівців розходяться. Якщо раніше харчування з використанням печінки вважалося необхідним, то сьогодні доведено, що саме в ній накопичуються всі шкідливі речовини, з якими за життя зіткнулося тварина або птах. З приводу запобігання анемії у немовлят теж висловлювання різні. Останні дослідження показали, що більше заліза не в печінці, як вважалося раніше, а в серці. Оптимальний раціон може бути складений тільки дбайливими батьками за допомогою педіатра (а краще кількох).

Купити або приготувати

Вивчаючи рекомендації, з якого м’яса починати прикорм, багато батьків впадають в паніку. Добре, якщо в місті, де проживає сім’я, знайти всю необхідну вам сорту. Що ж робити, якщо вибору немає? Яке м’ясо купувати? У такій ситуації на допомогу прийдуть готові м’ясні консерви, створені спеціально для діток. Можна вибрати і кролятину, і телятину, і навіть таку корисну конину. Звичайно, ціна «кусається», але зате дитина отримає необхідні продукти. Тим більше в домашніх умовах дуже складно так перемолоти пюре. Готове дитяче м’ясне пюре забезпечить відмінну заміну домашньому в перші тижні, коли вводиться м’ясо в прикорм дитині.

Як самостійно зробити пюре з м’яса?

М’ясний прикорм можна готувати самостійно, особливо коли є можливість купити необхідний сорт. В одній порції його дають не більше 20 гр (принаймні, спочатку).

Промивши чистою водою шматочок поміщають в м’ясорубку або блендер і перемелюють. Подрібнений фарш вариться 25 хвилин, а після ретельно перетирається через дрібне сито або ще кілька разів перемелюється.

Солити і вже тим більше готувати м’ясо грудничку із додаванням спецій категорично заборонено, а ось доповнити перший м’ясний прикорм маминим молочком або коханої кашкою навіть потрібно.

Можна не перемелювати м’ясо перед варінням, а просто добре його нарізати. Тоді час варіння збільшується в два рази, а перед тим, як подрібнити м’ясо для грудничка, можна додати до нього трохи отриманого бульйону, щоб маса була більш однорідною.

Порада! Для додаткової безпеки готового м’ясного пюре для дітей доведіть до кипіння, злийте воду, залийте чисту, а вже після можна варити до готовності.

У перші тижні прикорму, бажано, давати м’ясо дитині у вигляді однорідного пюре (іноді його вводять з улюблену кашку, поступово збільшуючи кількість). Потім починається різноманітність. Коли дитині можна давати м’ясо в значних обсягах, мами починають готувати тюфтельки і фрикадельки. Після кількох місяців подібного харчування можна перед тим, як приготувати м’ясо, додати в воду лаврушку або свіжу зелень.

Дуже смачними виходять парові котлетки. Рецепт їх простий. Потрібно перемолоти шматочок свіжого м’яса (можна змішати кілька видів), додати до цієї маси (з розрахунку на 100 гр) 20 гр білого хліба, 20 мл молока і невеликий шматочок вершкового масла. Все перемішати до однорідності, готувати 20-25 хвилин.

Ми вже говорили, як правильно вводити м’ясо в прикорм і що краще його змішувати з продуктами, на які маленький організм позитивно реагує. Відмінним способом є приготування котлет з овочами. На 100 гр м’ясного фаршу знадобляться по 15 гр картоплі, моркви, зелені, шматочок вершкового масла і половинка вареного яйця. Все змішати, готувати 20-25 хвилин. Такі котлетки теж можна готувати з дитиною. Коли робиш все разом, все виходить і швидше і смачніше.

обов’язкові правила

Ми вже розібралися, коли вводити м’ясо в прикорм, а тепер познайомимося з основними рекомендаціями, які зроблять цей процес м’яким і цікавим для обох сторін. Адже недостатньо знати, як приготувати м’ясне пюре, треба ще й навчиться його правильно давати дитині.

  1. Переконайтеся, що температура страви нормальна для дитини.
  2. Прикорм дитини треба починати з третини чайної ложечки, поступово збільшуючи обсяг.
  3. Можна вводити м’ясо з ранку, тоді протягом дня буде можливість поспостерігати за реакцією дитини.
  4. Краще починати давати новий продукт з перервою в 2-3 дні, щоб не перенапружувати організм.
  5. Постарайтеся вибрати день, коли малюк у відмінному настрої і добре себе почуває.
  6. Введене м’ясо в раціон має бути свіжоприготований.
  7. Коли страва стане невід’ємним елементом меню, бажано давати його не першим, а в третю годування, разом з овочами і кашкою.

Підведемо підсумок:

  • коли можна вводити м’ясні продукти в раціон? Не раніше 6 місяців искусственникам і 8 місяців діткам, які перебувають на грудному вигодовуванні;
  • з чого почати? Кролик, індичка, курка, телятина, свинина. Ось така черговість. Не забудьте визначити для себе не тільки з якого м’яса краще починати знайомство, але і вирішити, чи будете готувати самостійно або купувати готові консерви;
  • як зробити готову страву смачніше? Використання солі і спецій категорично заборонено, але свіжа зелень, вершкове масло та інші продукти відмінно доповнять смак м’яса і зроблять його ще корисніше;
  • як часто давати м’ясо? Починайте вводити невеликими порціями раз в два дні, потім збільшуйте обсяг і частоту. У нормі з 7 днів тижня 5 дають м’ясо, а два – рибку;
  • як і коли може проявитися реакція? Організм крихітки може по-різному оповістити про проблему (занепокоєння, нудота, затримка стільця або, навпаки, пронос, висипання і почервоніння на шкірі).

Тепер ви знаєте, з якого віку можна вводити мяско в меню малюка, як правильно це зробити, щоб не нашкодити дитині, а також як вибрати по-справжньому якісний продукт.