Як приготувати кабачок для першого прикорму дитини?

Коли малюкові виповнюється 6 місяців, материнське молоко або адаптована суміш вже не можуть повноцінно задовольняти його потреби в поживних речовинах. Тому мама починає знайомити свою дитину з дорослою їжею. Педіатри настійно рекомендують здоровим дітям, добре набирає вагу, в якості першого прикорму давати овочі. Кабачок – ідеальний варіант для першого знайомства з їжею дорослих. Дізнаємося детально про його властивості, способи приготування, нюансах, пов’язаних з правильним введенням в раціон.

Про користь кабачка

Його можна давати малюкові у вигляді пюре і соку. Останній використовується для підвищення апетиту. Сік кабачка володіє легкими сечогінні властивості. Сам овоч цінний тим, що насичений клітковиною, калієм, міддю, аскорбінової кислотою, каротином. Продукт має протиалергічну, жовчогінну і загальнозміцнюючу властивістю. Він посилює перистальтику кишечника, що дуже важливо для першого знайомства малюка з дорослою їжею. Прикорм кабачком легко засвоюється завдяки вмісту пектинових речовин. Крім цього, такий продукт корисний тим, що нормалізує водно-сольовий обмін.

Педіатри підкреслюють, що цей овоч є гіпоалергенним, тому його введення в меню чада безпечно. Унікальна властивість кабачка в тому, що співвідношення натрію до калію в ньому становить 1 до 100. Остання речовина – регулятор водного балансу, серцевого ритму. Калій позитивно впливає на нервові і м’язові клітини, покращує постачання киснем головного мозку.

До речі, корисний овоч є різновидом гарбуза, як і патисон. Самим звичним нашому оку є белоплодний кабачок, вирощувати який почали в Індії ще 5 тисяч років тому. Згодом люди звернули увагу на те, що плід є цінним компонентом дієтичного харчування, служить профілактикою багатьох хвороб, корисний він і дітям. Оскільки в ньому багато води, мінеральних солей і рослинної клітковини, він не створює навантаження на кишечник. Продукт легко перетравлюється, не дратує шлунок, виводить з організму зайву воду. З нею йдуть і токсини.

Про приготуванні дитині кабачка в якості прикорму

Звички мають величезне значення в адаптації малюка до дорослого життя. Тому різке їх зміна може налякати дитину, викликати протест з його боку. Стосується це і харчових звичок. Ось чому перше блюдо, яке використовується мамою для знайомства грудничка з їжею дорослих, має нагадувати за смаком грудне молоко, бути трохи солодкуватим. Тому і рекомендується в готове кабачкової пюре додавати трошки материнського молока.

Для прикорму треба вибирати молоді та неушкоджені овочі. Перевагу віддайте тим, які вирощені на грядці, а не тепличним. Купуйте невеликі за розміром овочі. Перед приготуванням кабачка його попередньо потрібно промити в холодній воді, потім очистити від шкірки і ще раз промити. Варити його потрібно хвилин 8-10. Закладати нарізаний шматочками овоч треба в киплячу воду, щоб зберегти при тепловій обробці аскорбінову кислоту. А взагалі ідеальний варіант приготування кабачкової пюре для першого прикорму – парова обробка. Це смачніше і корисніше. Далі овоч перетирається до стану пюре, солити його і додавати масло не потрібно. Перший раз дитині такий прикорм дають в теплому вигляді, під час другого годування, в кількості чайної ложечки. Далі годуєте дитя звичної для нього їжею – сумішшю або грудьми. Прослідкуйте за реакцією організму малюка на новий продукт, тобто протягом доби спостерігайте за стільцем, станом животика і шкіри. Хоча на кабачок у дітей алергії не буває. Якщо все в порядку, то на наступний день збільште порцію пюре до 2 чайних ложечок. Отже, нарощуючи кількість поступово, доведіть порцію пюре до 180-200 грамів, замінюючи ним одне денне годування дитини. Далі можна додавати в пюре нові овочі, наприклад, брокколі, моркву, картоплю. Також в перспективі цей корисний овоч можна поєднувати з м’ясом і рибою, рослинним і вершковим маслом, зеленню.

Що стосується соку, то його рекомендується дитині давати пізніше, після того як він звикне до пюре, приблизно в 8-9 місяців. Починати треба, знову ж таки, з чайної ложечки. Сік з кабачка – хороший стимулятор дитячого апетиту.

В майбутньому варіантів приготування страв з кабачка можна вибрати чимало. Це запікання з іншими овочами, крем-суп, суфле, соте, ікра, салати. Дітки дуже люблять і ніжні кабачкові оладки. Але їх малюкові рекомендується давати вже в ранньому дошкільному віці.