Як приготувати яблучне пюре для першого прикорму?

Педіатри констатують, що діткам до піврічного віку цілком вистачає поживних речовин, які вони отримують з материнського молочка. Далі потреба в них зростає, і виникає необхідність в додатковому прийомі мінералів, вітамінів. Яблучне пюре для грудничка – відмінний варіант заповнення дефіциту вищевказаних речовин. Детально дізнаємося про користь яблук, правильному приготуванні їх в якості прикорму.

Яблука як джерело корисних речовин

Найменш алергенними видами є фрукти зеленого кольору. Це сорти Антонівка і Семеренко. Практика показує, що на яблука у дітей рідко виникає алергія, особливо, якщо вони вирощені в тому регіоні, де проживає дитина. А ось привізні сорти діткам до року в якості прикорму краще не купувати.

Склад фруктів робить їх корисним доповненням до раціону маленьких дітей. Ось компоненти яблук:

  1. Вода. Її в фруктах міститься 80-90%, і вона допомагає дитячому організму заповнювати запаси рідини.
  2. Клітковина. Знижує рівень цукру і покращує травлення.
  3. Пектини. Мають легку послаблюючу властивістю, зміцнюють судинні стінки.
  4. Органічні кислоти – лимонна, яблучна і винна – перешкоджають бродінню і гниттю в кишечнику, стимулюють його природне очищення, зменшують метеоризм. А ось тартронова кислота є активним борцем з ожирінням, що важливо для малюків-штучників.
  5. Калій. Мікроелемент перешкоджає виникненню набряків і сприяє роботі сечостатевої системи малюка.
  6. Кальцій. Підтримує здоровий розвиток скелета, серця, сприяє заростання джерельця на голівці.
  7. Магній. Потрібен для нормального функціонування нервової та ендокринної систем, підтримує здоровий сон.
  8. Фосфор. Зміцнює нервову систему і стимулює роботу мозку.
  9. Залізо. Підвищує в крові рівень гемоглобіну, перешкоджає розвитку малюка залізодефіцитної анемії.
  10. Ретинол. Потрібен для нормального розвитку зорових аналізаторів, підтримки гостроти зору.
  11. Вітаміни групи В. У плодах є В9, В1, В3, В6, які беруть участь в процесі травлення, відповідають за засвоєння жирів, жировий обмін.
  12. Аскорбінова кислота. Необхідна дитячому організму як антиоксидант, імуномодулятор, зміцнює стінки судин.
  13. Фітонциди є антибіотики природного походження. Вони дезінфікують, допомагають справлятися з золотистим стафілококом, збудниками дизентерії.
  14. Фруктоза є для зростаючого організму джерелом швидкої енергії.

Як бачимо, користь яблук величезна. А якщо врахувати, що цей фрукт є найдоступнішим в будь-який час року, то його обов’язково потрібно включати в прикорм дитині.

Яблука можуть принести шкоду незміцнілий організм малюка до року при надмірному їх вживанні.

Правильно вводимо яблуко в раціон крихти

Всесвітня Організація Охорони здоров’я радить батькам знайомити дитину, що перебуває на грудному вигодовуванні, зі смаком яблучного пюре після 7 місяців. Искусственникам можна давати цей фрукт трохи раніше.

Першим фруктом має стати зелене яблуко, оскільки воно найменш аллергенное. Його треба очистити від шкірки, натерти на самій дрібній тертці, дати спробувати малюкові під час другого годування. Далі рекомендується продовжувати звичайний прийом їжі, тобто годувати дитину грудним молоком або адаптованою сумішшю. Щоб смак нового блюда крихітці не видався надто вже незвичайним, можна додати в пюре трохи грудного молока. Протягом доби мама повинна простежити за тим, чи немає на шкірі дитини висипку, чи не спостерігається розлад шлунку або кишкові кольки. Коли все в порядку, можна збільшити порцію пюре вдвічі. Поступово кількість яблучного пюре потрібно двісті до 120-150 грамів і замінювати ним одне годування малюка. Далі рекомендується пробувати дати дитині яблуко жовтого, потім червоного кольору, тобто поміняти сорт.

Якщо ж після першого знайомства з фруктовим пюре у крихти спостерігаються зміни в роботі кишечника, дитя паплюжить, то потрібно тимчасово виключити яблуко з раціону, перенести знайомство з ним на більш пізній термін.

Деякі мами віддають перевагу баночного яблучному пюре для дітей. Що ж, і це варіант прийнятний, якщо дотримуватися рекомендовані інструкцією дозування.

Якщо малюк-искусственник страждає запорами, то починати знайомити його з фруктами краще з яблук в запеченому вигляді.

Після року, коли у крихти з’являться зубки, можна пропонувати йому яблучко, порізане невеликими шматочками, але уважно стежити за тим, щоб він не подавився.