Гриби при годуванні грудьми: чи можна при лактації є печериці та лісові гриби

Найчастіше грудної дитини знаходиться на досить строгій дієті. Відбувається це через те, що c ній разом харчується малюк. Але у любительок делікатесів і вегетаріанців виникає питання: а чи можна гриби при грудному вигодовуванні? На нього відповісти досить складно, так як навіть у лікарів і фахівців немає однозначної відповіді.

Користь грибів та їх склад

Їстівні гриби містять безліч вітамінів: А, Е, Д, РР, майже всі з групи В. Крім того, в них входять мікро- і макроелементи:

  • кальцій;
  • калій;
  • фосфор;
  • йод;
  • сірка;
  • залізо і багато інших.

Завдяки деяким речовинам гриби допомагають імунній системі боротися проти зовнішніх шкідників. Лецитин, який є в них, допомагає в очищенні судин, зниження рівня холестерину. Вони корисні для нервової системи, розумової діяльності, допомагають справлятися зі стресами і депресіями. Рибофлавін допомагає поліпшити стан волосся, нігтів і шкіри і роботі щитовидної залози. Також вони допомагають уникнути головного болю і мігрені.

Вітаміну Д в багатьох грибах міститься стільки, що його кількості вистачить для профілактики і боротьби проти рахіту. Різні види здатні боротися проти таких мікроорганізмів, як стафілокок, паличка Кокка і інші. Крім того, їх радять дієтологи включати в раціон харчування при схудненні, так як в них безліч корисних речовин, але дуже низька калорійність.

Шкода і протипоказання

Гриби найчастіше шкідливі тим, що вбирають в себе токсини і солі важких металів. З цієї причини місця для «тихого полювання» потрібно вибирати віддалені від трас і різних виробництв і вже тим більше не в місті.

Крім того, в них міститься хітин, який ускладнює їх перетравлення. З цієї ж причини багато корисних речовин не надходять в кров.

Також не слід приймати їх в їжу тим, у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом, нирками, печінкою, підшлунковою залозою, серцево-судинною системою. Все ж гриби – це делікатес для здорових людей, не дивлячись на всі позитивні якості.

які вибрати

Існує величезна безліч видів грибів. Якісь із них можна їсти, деякі отруйні, а інші додавати в їжу можна тільки після ретельної термообробки. Але зараз обговорюється питання про жінок під час грудного вигодовування. Тому дозволені не всі.

Найчастіше лікарі дозволяють при лактації тільки гриби, вирощені штучно, так як відомо, як і де вони вирощені. Це печериці та гливи. Але для цінителів смаку лісових грибочків цей варіант не дуже підходить, тому що вони не мають повноцінної гамою смаку і аромату. З дикорослих дозволяють все ті ж гливи, а також білі, підосичники, лисички. Ці види краще перетравлюються і засвоюються і менш схильні до поглинання токсинів.

Також від покупки у приватника, на стихійних ринках краще утриматися. Невідомо, де ці гриби збиралися. При цьому знавці грибів можуть помилятися в їстівності тих чи інших представників, а вже любителям це зробити куди простіше.

Як вводити гриби

Гриби під час ГВ вводять за такою ж схемою, як і інші нові продукти. Пробувати продукт потрібно в першій половині дня і лише пару невеликих шматочків. Цього достатньо, щоб перевірити реакцію організму малюка на продукт. Алергічна реакція проявляє себе протягом 12 годин. А ось реакція на токсини і інші шкідливі речовини може затягнутися до трьох днів, і це ще один привід задуматися, чи варто їсти гриби при годуванні груддю. Але в будь-якому випадку, якщо ви вирішили, той спробуйте.

Вік дитини, при якому можна пробувати даний делікатес, різний і залежить від того, які гриби будуть на столі. Так, штучно вирощені дозволені з 2-3 місяців, а ось з лісовими варто почекати і почати їх вводити лише в 6-7 місяців. Але в будь-якому випадку необхідно стежити за травленням малюка. Гриби можуть викликати підвищене газоутворення, кишкові кольки, пронос, блювоту і інші неприємні наслідки. Якщо у малюка погіршився стан, потрібно негайно викликати швидку!

Які страви можна їсти

Страв з грибів досить багато, але годують не всі вони підходять. Так, не варто їх смажити. У цей період смажена їжа взагалі під забороною, а вже тим більше і без того важка. Найкраще цей делікатес відварювати і тушкувати. Добре в компанію до нього вписуються різні овочі, крупи та м’ясо. Але дієтологи не радять їсти їх з м’ясними продуктами, так як в цьому випадку буде занадто велика кількість білка. Крім того, в раціоні годуючої жінки не повинен зустрічатися це продукт в маринованому або консервованому вигляді, так як ці види страв тільки погіршують і без того небезпечний делікатес.

вид грибів Калорійність, ккал / 100 г Білки, г Жири, г Вуглеводи, г
печериці 27 4,3 1,0 0,1
гливи 38 2,5 0,3 6,5
білі 34 3,7 1,7 1,1
підосичники 22 3,3 0,5 3,7
лисички 20 1,6 1,1 2,2

Найлегший спосіб приготувати гриби – це відварити їх. Готуються вони при цьому довго і уварюються в 2-3 рази. Їдять їх зазвичай зі сметаною і зеленню.

Також досить просто зварити грибний суп. Для цього відварені гриби трохи закип’ятити в воді, але тільки не в останньому відварі від них. Туди ж додати картоплю, цибулю, моркву, можна ще макаронних виробів. Подають зі сметаною і свіжою зеленню.

Гриби часто додають до овочів, роблячи такі страви більш поживними:

  1. Рагу з овочів з лисичками. Для приготування знадобляться: лисички, морква, цибуля, капуста, кабачок. Спочатку в каструлю шарами накладають овочі: цибуля, морква, капуста, кабачок, – і ставлять гаситися на повільному вогні. У міру необхідності додають води. Хвилин за 15-20 до кінця приготування додають відварені лисички. В кінці можна додати сметану або томатну пасту.
  2. Також можна приготувати тушкована картопля з грибами. Для нього необхідні картопля, морква, цибуля, гриби. У каструлю кладуть гриби, заливають невеликою кількістю води і тушкують до напівготовності. Потім додають цибулю і моркву і млоять 20-30 хвилин. Після до них відправляють очищений і нарізаний картопля і млоять на повільному вогні до готовності.
  3. Не варто забувати, що при годуванні грудьми можна і печені страви. Так можна запекти гриби в сметані в духовці. Для цієї страви потрібно: печериці або гливи, цибуля, сметана, масло рослинне. Гриби і цибулю подрібнити, згасити до напівготовності в сковороді. Потім заправити страву сметаною і поставити запікатися в духовці на 20-30 хвилин. Готову страву посипати свіжою зеленню.
  4. І останнє просте і поживне блюдо – це рис з печерицями. Для нього знадобиться: рис, печериці, цибуля, морква. Печериці, цибулю і моркву потрібно подрібнити і поставити нудитися на повільному вогні 20 хвилин. Потім до овочів додають рис і заливають кип’яченою водою, щоб була вище на 0,5-1 см. Залишити на слабкому вогні до готовності рису.

Як би не було велике ваше бажання поїсти даного делікатесу, потрібно оцінювати можливу небезпеку для незміцнілого організму малюка даної їжі. Звичайно, цей продукт досить цінний як багатий на поживні і корисні речовини, але скільки небезпеки він в собі таїть. Якщо хочеться його їсти, не варто собі відмовляти. Але для цього брати краще фермерські види (печериці та гливи). Цим ви убезпечите себе і дитину від отруєння і важких уражень шлунка і кишечника.