Гриби при гастриті: користь і шкода

Будь-які їстівні гриби мають відмінні смакові якості, при цьому вони дозволяють людям дуже швидко знайти відчуття ситості. У них у великій кількості містяться корисні для людського організму мікроелементи. Незважаючи на явні переваги грибів, їх лікарі забороняють їсти при багатьох захворюваннях, особливо шлунково-кишкового тракту. Така заборона найімовірніше пов’язаний з тим, що для шлунка така їжа є занадто важкою, так як вона важко перетравлюється.

Чому потрібно виключати гриби з раціону?

Пацієнти, яким була діагностована така патологія як гастрит, повинні відразу ж перейти на лікувальне харчування. Відповідна дієта, яка призначається гастроентерологом, передбачає список заборонених і дозволених продуктів. Такий категорії хворих категорично протипоказано їсти їжу, яка важко перетравлюється шлунком. 

Гриби при гастриті відносяться до категорії заборонених продуктів з наступних причин:

  1. У будь-яких видах присутня у великій кількості хітин. Ця речовина людський організм практично не засвоює. При цьому на його присутності в шлунку ускладнюється процес засвоєння і корисних речовин, які вкрай необхідні організму для його повноцінної роботи. Саме через хітину фахівці вважають гриби абсолютно марним продуктом, який не повинен бути присутнім в раціоні людей, що мають патології шлунково-кишкового тракту.
  2. Продукт, занадто довго перетравлюється органом. Будучи занадто важкою їжею, гриби підсилюють процес вироблення шлункового соку. В результаті на слизову органу починає виявлятися посилений вплив кислотою, що в кінцевому підсумку призводить до загострення.
  3. Вони в процесі росту накопичують всі шкідливі речовини, які вловлюють з повітря. Якщо гриби виростали в екологічно несприятливій місцевості, то на стіл пацієнтам може потрапити блюдо, яке містить у величезній концентрації токсини, радіацію та інші шкідливі речовини.

винятки

Якщо у людини патологія перейшла в стан стійкої ремісії, і на протязі тривалого часу не було загострень, то він може ввести в свій раціон невелику кількість продукту. Він може їсти, наприклад бульйон, зварений з цих лісових або тепличних «дарів». Категорично забороняється такої категорії хворих вживати гриби в смаженому вигляді, так як їм протипоказана на будь-якій стадії розвитку захворювання така шкідлива їжа.

Якщо пацієнт вип’є чашку грибного бульйону і після цього відчує важкість у шлунку, то йому рекомендується випити таблетку панкреатин, Омезу або Фесталу. Ці препарати допоможуть їжі швидше засвоїтися, і людина перестане відчувати дискомфорт.

Плануючи ввести в раціон цей важкий продукт, люди, у яких діагностовано будь-яка форма гастриту, повинні знати про особливості вживання грибів:

  • при патології, яка знаходиться в хронічній стадії, можна щодня їсти не більше 200 м наприклад, глив (через вміст великої кількості клітковини їх слід вживати з граничною обережністю);
  • забороняється їсти гриби в солоному і маринованому вигляді, так як висока концентрація спецій може спровокувати загострення патології;
  • будь-які гриби необхідно їсти тільки разом з гарніром, так як в змішаному вигляді вони будуть краще засвоюватися;
  • білі гриби в стані ремісії дозволяється їсти в тушкованому вигляді, також пацієнти можуть їх є у вигляді супів;
  • гливи можуть при гастритах задіяні в якості цілющого засобу (вичавлюється сік, який в свіжому вигляді вживається по столовій ложці за півгодини до їди 3 рази в день);
  • якщо у людини гастрит супроводжується підвищеним рівнем кислоти, то йому потрібно їсти вкрай обережно навіть легкий бульйон;

грибні напої

Крім лісових грибів існує кілька видів мікроскопічних грибків, які знаходяться в наступних видах напоїв:

  • рисовому;
  • молочному;
  • чайному.

Регулярне вживання таких цілющих засобів зробить благотворний вплив на організм пацієнта, особливо якщо у нього є проблеми з шлунково-кишкового тракту. Людям необхідно знати ще про один корисному властивості таких напоїв. Вони надають омолоджуючу і тонізуючу дію на організм.

Напій з чайного гриба

Таке цілющий засіб дуже легко можна приготувати в домашніх умовах. В першу чергу слід роздобути фрагмент такого грибка, який можна попросити у друзів, сусідів, родичів або виростити самостійно.

Вживати зілля потрібно наступним чином:

  1. Якщо патологічний процес супроводжується підвищеним рівнем кислоти, то перед вживанням пацієнт повинен в напій додати невелику кількість натурального меду. Бджолиний продукт відмінно справляється з різними кислотами, присутніми в цілющої рідини, і швидко нейтралізує їх дію.
  2. Якщо у людини гастрит супроводжується зниженим рівнем кислоти, то цілющий засіб можна вживати без будь-яких добавок.

Таке зілля дозволяє пацієнтам оздоровити і омолодити весь організм, відновити корисну мікрофлору в кишечнику і шлунку. Його регулярне вживання дозволяє максимально знизити запальні процеси. 

Напій з молочного гриба

Таке зілля надає благотворний вплив на шлунок і весь шлунково-кишкового тракту.

Готується напій дуже просто:

  1. Скляну банку наливається кип’ячене і охолоджене молоко, після чого в нього додаються молочні культури.
  2. Процес сквашування буде проходити протягом доби, але час може змінюватися в залежності від кількості молока і бажання пацієнта отримати ту чи іншу консистенцію.
  3. Після приготування молочний напій проціджують через капроновое сито, при цьому заважати його можна тільки дерев’яною ложечкою.
  4. Залишилися на ситі гриби промиваються під теплою проточною водою і перекладаються в чисту банку, після чого заливаються новою порцією молока.
  5. Якщо людина якийсь час не планує готувати напій, то йому слід промити молочний грибок, перекласти його в невелику скляну ємність і залити очищеною водою. Можна замість води використовувати молоко, але в цьому випадку термін зберігання істотно зменшиться.
  6. У молочному зілля міститься приблизно 20 видів корисних мікроорганізмів і бактерій. Його слід вживати мінімум по 100 мл на голодний шлунок (максимум 200мл). Така терапія може проводитися тільки в період ремісії. Молочний продукт провокує збільшення кислотності соку (шлункового).

Напій з рисового гриба

У готовому продукті містяться крупинки, які нагадують рисові зернятка. Щоб приготувати зілля необхідно використовувати чистий скляний посуд, закваску і воду (некип’ячену). Після того як зілля пройшло процес сквашування, його слід процідити і використовувати в лікувальних цілях. Завдяки вживання такого напою люди, які мають різні форми гастриту, можуть істотно поліпшити свій стан і прискорити процес одужання. Вживати цілющий засіб потрібно протягом декількох тижнів, щодня. Разова доза становить 200мл. Його випивати необхідно за 60 хвилин до їжі, 3 рази в день.