Грудне вигодовування – корисні поради мамі, що годує

Наші бабусі згадують, що раніше дітей годували грудьми тривалий час. Бувало таке, що до двох-трьох років. І це було звичайною практикою, як і те, що малюки росли здоровими навіть у сім’ях з низьким достатком. На жаль, сьогодні годування грудьми дитини до року – рідкість. Як стверджують фахівці з грудного вигодовування, у відсутності молока, його недостатній кількості винні самі жінки. Адже грудне вигодовування – ціла наука, вивчати яку потрібно до появи малюка на світ.

базові рекомендації

Всесвітня Організація Охорони здоров’я дає важливі поради годуючим матерям по налагодженню лактації. Це абсолютно нескладні правила, дотримання яких допоможе годувати малюка тривалий час і цим захищати його від негативних факторів ззовні:

  1. Прикладайте малюка до грудей відразу поле народження якомога раніше. Це бажано зробити в першу годину після появи на світло.
  2. Не годуйте дитину з пляшечок. Такий спосіб харчування викликає звикання. Немовля стає ледачим, адже смоктати з пляшки набагато легше, ніж добувати материнське молоко з грудей. Тому після пляшки дитя просто не візьме мамині груди.
  3. Спільне перебування крихти з мамою в одній палаті після пологів.
  4. Правильне прикладання дитини до грудей. Так він не буде ротиком заковтувати зайве повітря і травмувати груди.
  5. Годуєте крихітку на вимогу. Дотримання точного режиму годування сьогодні вважається пережитком радянських часів. По крайней мере, перші три місяці графік годування повинен бути вільним.
  6. Тривалість прийому їжі залиште на розсуд дитини. Адже один може наїдатися і засипати у грудях вже через 5 хвилин смоктання, другого для цього потрібно 10-12 хвилин.
  7. Більше часу приділяйте нічним годувань. Вони більш поживні і гарантують стійку лактацію.
  8. Немає необхідності допаювати малюка. Молоко для нього – і їжа, і питво. Крихітці вистачає рідини, що надходить з грудним молоком.
  9. Не варто пропонувати малюкові другу груди, якщо він не висмоктує всі з першої. Пізніше або далеке молоко є більш жирним і калорійним.
  10. Не варто мити молочні залози перед годуванням і після нього. Так можна спровокувати тріщини сосків.
  11. Часті зважування – причина переживань і нервозності мами. Не варто цього робити. Досить зважувати малюка один раз на місяць. Не частіше!
  12. Зціджуватися після кожного годування не рекомендується.
  13. Не можна вводити прикорм до шестимісячного віку.
  14. Рекомендується спілкуватися з консультантами з грудного вигодовування, більш досвідченими в цих питаннях жінками.

Про харчування лактирующей матусі

Саме воно визначає якість грудного молока. Тому жінки-первородкі цікавляться, що їм можна вживати, а про що треба тимчасово забути.

Перш за все, варто знати, що переїдання не збільшує лактацію, якість грудного молока від цього краще не стане. В ідеалі необхідно харчуватися 4-5 разів на день. Слід вживати ті продукти, які шлунок добре переносив ще до вагітності. Ніяких нових! Не потрібно експериментувати, слухаючи поради знайомих. Виключити треба будь-які алергени. А це цитрусові, яйця, мед, морепродукти. Також до мінімуму необхідно скоротити споживання тих, які здатні викликати бродіння і газоутворення.

М’ясо, риба, кисломолочні продукти повинні бути нежирними. Присутність овочів, фруктів, каш вітається щодня.

Гострі приправи (хрін, гірчиця) виключаються, як і часник. Вони впливають на смак материнського молока. Крихітці він може не сподобатися.

Годує мама повинна розуміти, що навіть найбезпечніші продукти у великій кількості можуть стати небезпечними. Якщо до вагітності у жінки не було алергії, її шлунок не відчував проблем при перетравленні певних продуктів, то, швидше за все, і при лактації проблем виникати не повинно. В протилежному випадку жінці потрібно бути вкрай обережною з раціоном. Генетика – річ серйозна. При наявності алергії і труднощів з травленням у мами їй рекомендується вести харчовий щоденник, щоб легше було відстежувати реакцію малюка на ті чи інші продукти харчування. Таким жінкам особливо важливо дотримуватися в раціоні принцип поступовості введення нових продуктів.