Дієтичне харчування при хворобі підшлункової та шлунка – дієта

При серйозному захворюванні шлунка і підшлункової пацієнтам, перш ніж буде призначений курс медикаментозної терапії, фахівці проведуть комплекс діагностичних заходів. Після цього гастроентеролог вибере найефективнішу схему лікування, яка передбачає обов’язкове дотримання дієтичного харчування. Перед фахівцем, який вибирає для хворого тип столу, ставиться кілька завдань: вплинути лікувальним харчуванням на клінічні прояви патології, відновити порушений метаболізм і нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту.

Що включає дієта для лікування хворого шлунка і підшлункової?

Харчування при хворобі підшлункової та шлунка має бути легким і в той же час збалансованим. У добовому раціоні хворого повинні бути присутніми всі мінерали і вітаміни, необхідні для повноцінної роботи організму.

Дієта при патологічних процесах в шлунково-кишковому тракті дозволяє використовувати такі продукти:

  • супчики, зварені на молоці, овочевому бульйоні (в них можна додавати овочі, крупи);
  • слизові каші (варять як на воді, так і на молоці);
  • яйця, приготовлені у вигляді омлету або некруто;
  • коров’яче молоко;
  • м’ясо і риба, які варилися протягом тривалого часу;
  • кисломолочні продукти;
  • білий хліб (дозволяється їсти черстві або підсушені хліб в будь-якій формі);
  • мінеральні води (без газу) лужні, неміцний чай.

Що заборонено їсти пацієнтам?

Дієта при різних хворобах шлунка і підшлункової забороняє включати в добовий раціон наступні продукти:

  • хліб в будь-якій формі, для випічки яких використовувалася борошно грубого помелу (зокрема чорний хліб);
  • кислі фрукти і ягоди, які мають щільну шкірку;
  • будь-які бобові;
  • гриби;
  • ріпа, редька, редиска;
  • продукти, у складі яких присутній груба сполучна тканина, здатна пошкодити слизову шлунка;
  • будь-які прянощі, заправки, приправи, соуси і т. д .;
  • шкідливі страви: смажені, копчені, солоні, перчені, жирні, пряні, гострі;
  • консервація і консерви;
  • наваристі бульйони з грибів, риби, птиці або м’яса (зокрема холодець);
  • напої, які містять алкоголь;
  • солодкі газовані напої, пакетовані соки, кава і т. д.

Які види дієт призначаються людям з патологіями шлунково-кишкового тракту?

Пацієнти, яким були діагностовані захворювання шлунка або підшлункової, повинні дотримуватися правильного режиму харчування. Їсти їм слід через кожні 3 години, в результаті виходить 5-6 прийомів їжі в день. Порції повинні бути маленькими, щоб не перевантажувати шлунково-кишкового тракту. Для кожного хворого гастроентеролог в індивідуальному порядку підбирає номер дієтичного столу: 1, 1а, 2, 15, 16.

Стіл під номером 1а

У добовий раціон пацієнти можуть включати наступні страви:

  • слизові супчики, зварені на знежиреному бульйоні з додаванням таких круп як рис, манка, вівсянка (вони повинні виходити легкими і слизовими, також їх можна перед вживанням пюрировать);
  • масло (вершкове) можна додавати в страви (в обмеженій кількості);
  • суфле, приготоване в паровій машині з повністю знежирених сортів риби, птиці або м’яса;
  • рідкі кашки (можна використовувати всі крупи, крім пшона), які перед вживанням були протерті через сито;
  • молоко;
  • яйця, приготовлені в паровій машині (омлети) 4
  • натуральні вершки;
  • сир можна їсти у вигляді суфле або запіканки (він перед використанням пропускається через сито);
  • різні рідкі киселі;
  • натуральний бджолиний мед;
  • шипшиновий відвар;
  • натуральні соки, які слід розводити кип’яченою водою і т. д.

Таке дієтичне харчування показано при таких патологіях як хронічна форма гастриту і виразкова хвороба, яка перейшла в гостру стадію. Тривалість лікувального харчування буде прямо залежати від самопочуття пацієнта. Гастроентерологи настійно рекомендують протриматися на такій їжі не менше тижня, після чого їм можна буде перейти на інший стіл.

Стіл під номером 1

Принцип цієї дієти полягає в тому, що хворі можуть вживати їжу як в непротертом, так і в протертому вигляді.

Пацієнтам, яким був призначений стіл №1, необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • щодня необхідно з’їдати їжі не більше 3 кг;
  • з добового раціону хворих повністю виключаються продукти, які здатні дратувати і травмувати слизову, а також стимулюють процес вироблення соляної кислоти;
  • всі страви, які подаються такої категорії хворих, повинні піддаватися або паровій обробці, або відварюватися;
  • харчуватися їм слід дрібно, кількість прийомів їжі не повинно бути менше 5 разів на день;
  • в раціоні може бути присутнім пшеничний хліб (вчорашній), тверде печиво, булочки (випечені з несдобного тесту);
  • сметана та інші кисломолочні продукти, зокрема некислий і нежирний сир (його слід використовувати в процесі приготування різних страв);
  • коров’яче молоко;
  • легкі супчики, в які додані перетерті овочі;
  • виключається з раціону білокачанна капуста;
  • можна варити слизові кашки, для яких підходять всі види круп, крім пшона;
  • риба, птиця і м’ясо (використовуються тільки нежирні сорти);
  • яйця, приготовлені всмятку або у вигляді парового омлету;
  • макарони;
  • пюре з різних овочів;
  • пудинги з гарбуза, кабачків і т. д.
  • овочі і фрукти краще піддавати тепловій обробці, після чого видаляти з них грубу шкірку і пюрировать;
  • можна в якості підсолоджувачів використовувати бджолиний мед, джем, зефір, пастилу;
  • корисні сирі соки з овочів, які видавлені власноруч і випиті не пізніше 20 хвилин після приготування;
  • шипшиновий відвар, рідкі киселі, компоти, несолодкий і неміцний чай і т. д.

Якщо пацієнт знаходиться в похилому віці, то гастроентеролог трохи корегує його дієту. Наприклад, замість м’яса йому рекомендується вживати рибу і яйця, з яких його організм буде отримувати необхідну кількість білка. 

Стіл під номером 2

Така дієта показана тим пацієнтам, які мають хронічну форму гастриту і при цьому у них виявлено секреторна недостатність.

В процесі лікувального харчування хворий повинен вживати необхідних вітамінно-мінеральні комплекси, а також в точності слідувати рекомендаціям гастроентеролога:

  • в меню пацієнтів можуть бути присутніми страви з різним ступенем термічної і механічної обробки;
  • в раціон слід включати білий і сірий сорти хліба (вчорашні), булочки (здобні), тверде сухе печиво за типом галетного;
  • як не дивно хворим дозволяється їсти варену ковбасу хорошої якості (використовувати для бутербродів);
  • сир в натертому вигляді (негострий);
  • оселедець, яка була попередньо вимочена в молоці або холодній воді;
  • супчики, зварені на нежирному м’ясному або рибному бульйоні;
  • овочеві крем-супи;
  • котлетки, приготовлені в паровій машині;
  • відварне м’ясо, птиця, риба;
  • яйця, приготовлені всмятку або у вигляді парового омлету;
  • овочеві рагу;
  • пудинги;
  • слизові кашки;
  • відварні макарони;
  • муси і желе;
  • какао, чай з додаванням невеликої кількості коров’ячого молока і т. д.

Стіл під номером 15

Ця дієта призначається тій категорії пацієнтів, у яких спостерігається аутоімунна форма гастриту.

Стіл розроблявся для людей, чиє захворювання знаходиться в хронічній стадії, так як в період загострення їм буде призначено більш жорстке харчування:

  • дієта не забезпечує хімічне і механічне щадіння слизової шлунка;
  • за кількістю білків, жирів і вуглеводів вона практично нічим не поступається меню здорової людини;
  • з раціону пацієнта слід виключити всі жирні сорти м’яса (баранину, яловичину, свинину, в тому числі і свиняче сало);
  • прянощі можна використовувати в процесі приготування страв в обмеженій кількості;
  • кількість прийомів їжі повинно досягати 5 раз в день;
  • забороняється їсти хворим випічку із здобного тіста, а також різні кондитерські вироби і т. д.

Стіл під номером 16

Принцип цієї дієти практично нічим не відрізняється від столу № 1а, вона тільки була трохи доповнена:

  • включаються всі продукти, які дозволені столом №1а;
  • щодня пацієнт може їсти до 100г сухарів, зроблених з білого хліба;
  • з м’яса, риби та птиці можна готувати котлетки, тюфтельки, кнелі, фрикадельки і т. д .;
  • рекомендується ввести в раціон молочні, овочеві та круп’яні супчики;
  • всі страви перед вживанням необхідно перетирати, або пюрировать за допомогою блендера;
  • при приготуванні потрібно задіяти найбезпечніші для здоров’я кулінарні техніки: варіння, парову обробку і т. д.

Цей стіл гастроентерологи призначають тим категоріям хворих, у яких виразкова патологія шлунка або 12-ти палої кишки перейшла в гостру стадію. Дієта призначається і пацієнтом, яким був діагностований гастродуоденіт (хронічна форма) та інші захворювання шлунково-кишкового тракту. Дотримуватися лікувального харчування необхідно аж до досягнення ремісії (але, не менше 7 днів).

Як потрібно харчуватися після операції?

Пацієнти, які перенесли хірургічне втручання на органах шлунково-кишкового тракту, повинні включати в раціон продукти, з великим вмістом білка.

Також їм необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Їм слід їсти дуже маленькими порціями, не рідше 6 разів на день.
  2. Протягом перших 2-х місяців після операції, слід застосовувати метод механічного щадіння слизової шлунка, тобто всі страви слід перед вживанням перетирати або пюрировать.
  3. Якщо хворий проходив лікування дуже складних патологій, то дієтичне харчування триває протягом 4-6 місяців.
  4.  Обмежується добова доза рідини.
  5. Якщо у хворого спостерігається непереносимість будь-яких продуктів, то гастроентеролог коригує дієту з урахуванням особливостей його організму.

Як харчуватися при загостреному гастриті?

Хворі, у яких гастрит перейшов в гостру стадію, протягом перших двох днів повинні голодувати. Їм дозволяється пити теплі напої, наприклад, шипшиновий відвар, несолодкий і неміцний чай, чисту воду.

Після закінчення цього терміну вони повинні в харчуванні дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Після кількох днів лікувального голодування пацієнти можуть поступово ввести в раціон протерту їжу.
  2. Слід варити легкі супчики на воді або овочевому бульйоні.
  3. Всі овочі і фрукти повинні піддаватися термічній обробці.
  4. Показані при такій формі патології рідкі киселі, трав’яні збори, компоти.
  5. Що стосується молока, то воно може бути присутнім в раціоні, якщо у хворого немає індивідуальної непереносимості лактози.
  6. Для захисту слизової від агресивного впливу соляної кислоти потрібно регулярно пити рисовий відвар.
  7. Повністю виключаються на період загострення гастриту все запечені і тушковані блюда. Також заборонено їсти грибні, рибні та м’ясні бульйони.
  8. Табу накладається на весь термін лікувального харчування на консервацію, соління та інші гострі і солоні закуски.
  9. Заборонено вживати кондитерські вироби, листкову випічку, тістечка, будь-які солодощі, навіть молочне морозиво, в будь-якому вигляді шоколад.
  10. Не можна з таким діагнозом пити солодку газовану воду, каву, міцний чай.
  11. У добовому раціоні повинні бути присутніми слизові каші, зварені і перетерті овочі, яйця всмятку.
  12. М’ясо і рибу рекомендується використовувати для приготування страв в паровій машині: котлеток, зраз, тефтелькою і т. Д.
  13. Можна готувати макарони, пудинги з каш, сиру, овочів.
  14. У раціоні може бути присутнім вершкове масло, пшеничні хліб в будь-якій формі (свіжі заборонені), сухарі, галетное печиво.
  15. Як десертів пацієнти можуть використовувати желе, густі рідкі киселі, муси, пюре з фруктів і ягід, запечені яблука, гарбуз (в будь-якому вигляді).

профілактика

Всім людям, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту, гастроентерологи настійно рекомендують проводити профілактику сезонних загострень.

Для цього достатньо виконувати наступне:

  1. Після закінчення лікувальної дієти слід продовжувати обмежувати себе в шкідливих продуктах.
  2. Згубні звички, такі як вживання алкоголесодержащих напоїв і куріння, повинні бути залишені в минулому.
  3. Перед початком сезонів загострення хронічних патологій рекомендується самостійно перейти на щадну дієту, наприклад, стіл №15.