Дієта при захворюванні шлунково-кишкового тракту: рецепти

Дієта при захворюваннях шлунково-кишкового тракту – відмінний спосіб поліпшити самопочуття і уникнути різних ускладнень. Не секрет, що шлунково-кишковий тракт людини розділений на кілька відділів. Саме тому не існує універсальної дієти. Залежно від тяжкості захворювання і наявності алергічних реакцій у людини раціон змінюється.

Попередньо медик повинен ознайомитися з даними анамнезу і діагнозом хворого.

Що можна їсти при захворюваннях шлунково-кишкового тракту

Існують стереотипи, що при дотриманні дієти варто відмовитися від всіх смачних страв. Однак дана думка помилкова. Харчування при захворюваннях шлунково-кишкового тракту має бути збалансованим. Крім того, пацієнт повинен отримувати необхідну кількість різних поживних речовин. Дуже важливо, щоб дієтичне харчування будувалося таким чином, щоб пацієнт отримував потрібну кількість білків, жирів і вуглеводів. Існує шість груп продуктів, які повинні бути присутніми в раціоні хворого:

  1. Овочі.
  2. Фрукти.
  3. Молочні продукти.
  4. М’ясо та птиця.
  5. Риба.
  6. Каші.

Овочі можна вживати в будь-якій кількості. Дані продукти найкраще готувати на пару або запікати. Не варто вживати цибулю або баклажани, так як вони можуть викликати роздратування в органах шлунково-кишкового тракту.

Фрукти теж можна вживати в необмежених кількостях. Рекомендується їсти яблука, груші, банани, кавуни, дині. З раціону краще зовсім виключити цитрусові. Це пов’язано з тим, що в даній групі продуктів міститься кислота, яка може привести до подразнення слизової оболонки шлунка.

М’ясо слід вживати пісне. Відмінно підійде яловичина. М’ясо ні в якому разі не можна смажити і заправляти великою кількістю спецій. Крім м’яса слід регулярно вживати нежирну птицю, наприклад, курку або індичку.

Альтернативою м’яса може стати риба. Віддавайте перевагу нежирної риби, наприклад, щуки або судака. Червону рибу слід вживати вкрай рідко. Найкраще готувати рибу на пару або запікати в духовці.

Для стабілізації роботи шлунка і кишечника слід регулярно вживати кисломолочні продукти. Віддавайте перевагу нежирним продуктам, наприклад, знежиреному сиру або йогурту. В якості напою можна використовувати кефір.

У раціоні повинні бути присутніми і вуглеводи. Кращим джерелом вуглеводів є різні каші. У них міститься велика кількість клітковини. На дієті при захворюваннях шлунково-кишкового тракту можна їсти вівсянку, гречку або дикий рис. Не варто додавати в каші багато масла або спецій.

Які продукти слід виключити з раціону

Харчування при різних захворюваннях шлунка і кишечника має бути збалансованим. Існує ряд продуктів, які можуть привести до запалення слизової оболонки шлунка.

Серед заборонених продуктів є деякі овочі, наприклад, білокачанна капуста або баклажани. Крім того, з раціону слід повністю виключити жирне м’ясо або рибу.

Під забороною знаходяться і жирні кисломолочні продукти. Наприклад, ряжанку або сметану вкрай небажано вживати, перебуваючи на дієті. Також в раціоні не повинен бути присутнім жирний сир. Дані продукти можуть завдати непоправної шкоди організму і тільки ускладнити перебіг хвороби.

Гострі страви та спеції повинні повністю покинути раціон. Наприклад, перець чилі, імбир і гірчиця можуть провокувати розвиток виразки шлунка. Слизову оболонку шлунка дратують і деякі соки, наприклад, віногадний або яблучний.

При різних захворюваннях шлунково-кишкового тракту ні в якому разі не можна вживати газовані напої. Багато людей дотримуються думки, що відмінною заміною газованій воді послужить дієтична Кока-Кола. Однак ця думка помилкова. У багатьох дієтичних напоях знаходяться різні цукрозамінники, наприклад, аспартам або цикламат. Дані речовини, при попаданні на слизову шлунка, починають розкладатися і утворюють канцерогени.

У раціоні не повинно бути присутнім напоїв з великим вмістом кофеїну. Наприклад, кава краще замінити зеленим чаєм або відваром шипшини.

Зразкове меню дієти

Перед складанням дієтичного меню слід обов’язково проконсультуватися з лікарем. Гастроентеролог повинен врахувати індивідуальні особливості та переваги пацієнта. Меню на тиждень може бути в такому вигляді:

  1. Понеділок. Сніданок – вівсяна каша на молоці, 100 г знежиреного сиру, зелений чай. Обід – курячий бульйон, 200 г пісної яловичини, відвар шипшини. Полудень – два яблука. Вечеря – рисова каша, булочка з висівками.
  2. Вівторок. Сніданок – знежирений йогурт, салат з яблук і груш. Обід – запечена риба, салат зі свіжих овочів. Полудень – банан, склянка кефіру. Вечеря – гречана каша, 100 г запеченої індички.
  3. Середовище. Сніданок – знежирений сир, заправлений 2 ложками меду. Обід – парові котлети, картопляне пюре. Полудень – груша або банан. Вечеря – рисова каша, 150 г вареної курки.
  4. Четвер. Сніданок – вівсяна каша на молоці, терте яблуко. Обід – овочевий бульйон, 150 г відвареної яловичини. Полудень – груша або яблуко. Вечеря – запечена риба, овочевий салат.
  5. П’ятниця. Сніданок – три курячих яйця, булка з висівками. Обід – рибна запіканка, рисова каша. Полудень – 3 дієтичних хлібця. Вечеря – рибне філе з овочами на пару.
  6. Субота. Сніданок – вівсяна каша з сухофруктами. Обід – салат з шпинату і бринзи. Полудень – шматок кавуна. Вечеря – парові котлети, салат з огірків і помідорів.
  7. Неділю. Сніданок – знежирений йогурт, чотири перепелиних яйця. Обід – запечена риба, рисова каша. Полудень – шматок сирної запіканки. Вечеря – сендвіч з індичкою.

Рецепти на дієті

Існують численні рецепти, які допоможуть кілька урізноманітнити раціон на дієті. Поживним і смачним блюдом є манна каша з ваніллю. Для її приготування слід узяти трохи молока, манну крупу, ваніль і трохи цукру. Для початку додайте в каструлю приблизно 300 г молока і доведіть продукт до кипіння. Після цього додайте в каструлю трохи манної крупи і ретельне перемішайте масу. У процесі приготування додайте в кашу трохи цукру і ваніліну.

Ще одним хорошим стравою є дієтичний суп. Для його приготування візьміть картопля, морква, селера, баклажани і трохи рисової крупи. Картопля і кабачки наріжте маленькими кубиками, а моркву подрібніть на терке.В киплячу воду додайте всі овочі і рис. В якості заправки можна використовувати оливкову олію.