Дієта при варикозі вен нижніх кінцівок: поради фахівців

Лікування варикозу – це обов’язково цілий комплекс терапевтичних заходів, що включають в себе медикаментозне лікування, оздоровчу фізкультуру, а іноді і хірургічне втручання. Для якнайшвидшого одужання повинна дотримуватися і певна дієта при варикозі нижніх кінцівок.

Навіть при лікуванні хвороби рекомендується переглянути свій спосіб життя для запобігання рецидиву цієї недуги. При цьому дотримання деяких правил в харчуванні грає дуже чималу роль. Фахівці рекомендують кілька типів дієт при варикозі. Кожному пацієнту дієта повинна підбиратися індивідуально, з урахуванням стану здоров’я та інших хвороб.

Дієта повинна не тільки сприяти лікуванню варикозу, але і не посилювати інші захворювання кожного конкретного хворого. Саме тому не можна займатися самолікуванням і обов’язково консультуватися зі своїм лікуючим лікарем.

У чому полягає суть дієти при варикозі

Головна мета дієти при даному захворюванні полягає в позбавленні від зайвої ваги і зменшення густоти крові. Перше дозволяє знизити навантаження на кровоносні судини, а друге є однією з причин і головних небезпек варикозу.

Щоб зробити кров менш густою, використовується певна дієта і режим пиття. За статистикою, величезна частка захворювань серцево-судинної системи з’являється у тих, хто споживає занадто мало рідини. В результаті цього організм позбавляється власної вологи, внаслідок чого кров стає дуже густий і з’являються тромби в кровоносній системі.

Фахівці стверджують – щоб заповнити втрати вологи в організмі і привести метаболізм до нормального стану, необхідно щодня випивати не менше двох літрів чистої води. Це самий простий і доступний спосіб для зниження густини крові.

Можна замінити чисту воду на несолодкий зелений чай або настій з трав. Дозволяються також свіжовичавлені соки з фруктів і овочів. З соків найкраще підходять з винограду, цитрусів, ягід або томатів.

Перед тим, як почати формувати свій раціон харчування, потрібно врахувати те, що найбільш корисними вживати натуральні продукти. Вони сприяють природному розведення і оновленню крові. Майже всі продукти харчування, які містять консерванти, стабілізатори, барвники, згущувачі тощо, необхідно виключити зі свого меню – вони сприяють загущення крові.

Крім впливу на кров, продукти харчування повинні сприятливо впливати на роботу печінки. Цей орган відповідає за багато реакції і процеси обміну речовин, які протікають в організмі людини. Крім того, печінка виробляє основні компоненти крові, і правильне функціонування печінки багато в чому впливає на її густоту.

Різні шкідливі звички, неправильне харчування, частий і неконтрольований прийом медикаментів негативно впливає на роботу печінки. Тому свій раціон необхідно сформувати таким чином, щоб виключити перенавантаження на печінку, а навпаки, полегшити її функціонування. З цією метою потрібно обмежити себе в жирної, копченої, консервованої та іншої важкої їжі. Всі ці продукти вимагають додаткові ресурси організму.

Щоб полегшити симптоми варикозної хвороби і запобігти її прогресування, необхідно відмовитися від шкідливих звичок, переглянути список прийнятих медикаментів і подумати, чи варто продовжувати їх приймати. Особливо йдеться про гормональні і сечогінних препаратах. Всі ці моменти роблять сильний вплив на густоту і в’язкість головною рідини організму.

Якщо пацієнт дотримується дієти при варикозному розширенні вен на ногах, краще завжди мати при собі два списки продуктів харчування. В одному переліку повинні бути вказані дозволені до вживання продукти, а в другому – категорично заборонені, вживання яких може завдати додаткової шкоди організму.

У яких речовинах і елементах найбільш потребує організм при лікуванні варикозу?

  1. Вітамін Е. Це речовина сприятливо впливає на еластичність кровоносних судин. Він в достатній кількості є в пророщених зернах, яєчних жовтках, різних рослинних оліях.
  2. Аскорбінова кислота. Цей вітамін допомагає зробити кров менш густою і в’язкою, позбавляє від запалення в венах. Аскорбінова кислота міститься в помідорах, різних ягодах, апельсинах, мандаринах, грейпфрутах, лимонах, ківі.
  3. Рутин. Ця речовина є основним компонентом для здоров’я кровоносних судин. Його багато міститься в тих же цитрусах (особливо в їх шкірці), чорній смородині, горіхах і зеленому чаї.
  4. Біофлавоноїди. Ці сполуки впливають на кровообіг у венах. Їх досить багато в темних сортах вишні та черешні.
  5. Мідь. Цей метал необхідний для утворення еластину в організмі. Еластин добре допомагає для профілактики появи судинних вузликів і зірочок. Великий вміст міді знаходиться в різних морепродуктах.
  6. Клітковина. Це основний дієтичний продукт, він корисний не тільки при варикозі, а й впливає на загальний стан організму і обміну речовин. Вона сприятливо впливає на функціонування системи травлення. Завдяки цьому запобігають запори – одна з причин розвитку варикозу. Ці компоненти в достатній кількості знаходяться в рослинних продуктах.
  7. Вода. Це найнеобхідніший продукт в дієті при варикозі на ногах. Він робить кров рідині, завдяки чому полегшується кровообіг і знижується навантаження на стінки судин.

Дієта при лікуванні варикозу на ногах

Ноги найчастіше піддаються ураженню варикозом. Основна причина цього полягає в високому навантаженні на нижні кінцівки. Протягом дня людина досить багато навантажує ноги – рухається, варто.

При спадкової схильності до варикозу необхідно намагатися підтримати нормальний тонус вен. Не варто давати зайве навантаження на ноги, необхідно носити компресійну білизну, збалансовано харчуватися і вживати достатню кількість рідини. Величезну роль грає ведення здорового способу життя.

При надлишку ваги головне завдання дієти при варикозному розширенні вен на ногах полягає в схудненні. При цьому фахівці рекомендують худнути не за допомогою голодування, а за допомогою збалансованого харчування. У раціоні має бути достатньо багато білкової їжі і як можна менше простих цукрів.

У дієті при варикозі на ногах особлива роль відводиться морепродуктів. Ці продукти харчування містять багато мінералів, необхідних для відновлення нормального стану кровоносних судин. Відня набувають еластичність, стають менш крихкими і проникними.

Корисно вживати:

  • шипшина;
  • горобину;
  • цитруси і інші «кислі» продукти.

У них містяться вітаміни Р і С, які стимулюють утворення колагену в тканинах. Ця речовина є одним з головних компонентів шкіри і судин. При нормальному надходженні в організм даних вітамінів стінки судин стають міцними і еластичними.

Основа здорової кровоносної системи – нормальна робота судин. Це запобігає появі проблем з тиском, набряків і варикозної хвороби.

Вже при перших ознаках появи варикозу вен нижніх кінцівок слід змінити свій раціон на користь їжі з високим вмістом вітамінів Р і С.

Раціон харчування при варикозі і підвищеному тромбоутворенні

Варикозне розширення вен часто супроводжується тромбофлебітом. Ця патологія викликається зайвої густотою крові і дуже небезпечно не тільки для здоров’я, але і для життя. Тому особливу увагу при даному захворюванні приділяється зниженню густоти крові. Терміни, що вживаються в їжу продукти, повинні бути багаті усіма елементами, що перешкоджають закупорювання і запалення вен.

Дієта при підвищеному тромбоутворенні включає в себе споживання рослинної їжі. Особливо рекомендуються:

  • ананаси;
  • кавуни;
  • дині;
  • імбир;
  • цибуля;
  • кориця.

Рекомендується обмежити:

  • банани;
  • боби;
  • м’ясо;
  • сою.

Дуже важливо максимально зменшити в своєму меню продукти, що містять багато вітаміну К. Цей вітамін збільшує показник коагуляції – згортання крові.

Обмежити споживання даного вітаміну дуже просто – він є практично у всіх зелених рослинних продуктах – салати, зелень, капуста. Крім того, його багато в яйцях, непастеризованном молоці, м’ясних і рибних продуктах. З трав’яних чаїв необхідно прибрати кропиву, листя малини, шипшина.

Основу раціону повинні складати кольорові овочі, різноманітні фрукти, молочні продукти, різні крупи. Зрозуміло, слід виключити вживання алкоголю.

Раціон при варикозі стравоходу

Варикозне захворювання стравоходу – це досить підступна патологія. Хворий довго може навіть не знати про не зовсім розвиненому недугу. Симптоми проявляються лише на пізніх, запущених стадіях.

При цьому типі варикозу дієта особливо важлива. Дієти при варикозі стравоходу повинні знижувати завантаженість на всій системі травлення, полегшувати проходження їжі.

  1. По-перше, кількість прийомів їжі потрібно розбити на 5-6 раз. Порції потрібно зробити зовсім невеликими. Краще їсти потроху, але частіше.
  2. По-друге, їжа повинна бути подрібнена і гарненько прожована. В ідеальному варіанті вживати напіврідкі страви, для уникнення додаткових травм стравоходу. Останній раз приймати їжу необхідно приблизно за чотири години до сну.

Дуже важливо обмеження:

  • жирної;
  • смаженої;
  • копченої їжі;
  • консервованої;
  • гострої та солоної їжі.

Такі страви найкраще взагалі прибрати зі свого раціону.

Позитивно позначаються розвантажувальні дні. У ці дні не можна вживати нічого, крім певного продукту і чистої води. Особливо рекомендуються розвантажувальні дні з вживанням дині, кавуни, свіжих фруктових і овочевих соків.

Всі страви при лікуванні цієї патології потрібно готувати на пару або в духовій печі. Лікарі рекомендують робити упор на рослинній і кисломолочної їжі, злакових.

Крім того, лікарі радять спати на невисокій подушці. Це необхідно для уникнення попадання вмісту шлунка і стравоходу трубку.

При будь-якому вигляді варикозу необхідно відразу звернутися до лікаря за консультацією. Природно, дотримання однієї лише тільки дієти не здатне вилікувати від цього захворювання, дієта повинна йти в комплексі з багатьма іншими оздоровчими заходами.

Це допоможе запобігти рецидиву і зіграє профілактичну роль. Особливо це стосується ведення здорового способу життя, фізичних навантажень, відмови від споживання алкоголю і тютюну.

Ці фактори роблять сильний вплив при варикозі вен. Вживати в їжу фрукти, рослинні продукти, морепродукти корисно не тільки при варикозі, а й для загального нормального стану організму.