Дієта при цукровому діабеті 2 типу: продукти, меню, рецепти

При цукровому діабеті 2 типу відбувається порушення обміну речовин, в зв’язку з чим організм погано засвоює глюкозу. При неінсулінзавісімом діабеті значиму роль відіграє правильне, раціональне харчування, яке є основним методом лікування легких форм захворювання, так як на ЦД 2 типу формується в основному на тлі зайвої ваги. При середніх і важких формах хвороби харчування поєднується із застосуванням цукрознижуючих таблеток і фізичних навантажень.

Особливості харчування при ЦД 2 типу

Так як неінсулінозалежний діабет пов’язаний з ожирінням, головною метою у діабетика має бути схуднення. При скиданні зайвої ваги рівень глюкози в крові буде поступово знижуватися, за рахунок чого можна скоротити споживання цукрознижувальних препаратів.

Велика кількість енергії несуть в собі жири, практично в два рази перевищуючи білкову та вуглеводну енергію. У зв’язку з цим застосовують низькокалорійну дієту, щоб зменшити надходження жирів в організм.

Для цих цілей потрібно дотримуватися деяких правил:

  1. Пильно читати інформацію про продукт на етикетці, там завжди прописують кількість жирів;
  2. Перед приготуванням страв видаляти жир з м’яса, шкірку з птиці;
  3. Більше споживати свіжих овочів, а не варених (до 1 кг на добу), наслідках фруктів (300 – 400 гр.);
  4. Намагатися не додавати в салати сметану або майонез, щоб не додавати калорійність;
  5. Бажано готувати страви методом гасіння, варіння, запікання, уникати смаження на соняшниковій олії;
  6. Виключити з раціону чіпси, горішки.

При діабеті 2 типу потрібно дотримуватися розпорядку в прийомі їжі:

  • За день потрібно споживати їжу 5-6 разів, невеликими, дрібними порціями, бажано в один встановлений час;
  • Якщо відчуття голоду виникло між основними прийомами їжі, слід зробити перекус, наприклад, яблуком, склянкою нежирного кефіру;
  • Останнє споживання їжі повинно бути не пізніше, ніж за 2 години до сну;
  • Не можна пропускати сніданок, так як він допоможе підтримати стабільний рівень цукру протягом дня;
  • Заборонено прийом алкоголю, він може викликати гіпоглікемію (раптове зниження цукру);
  • Важливо контролювати розмір своїх порцій, для цього тарілку ділять на дві частини, в одну частину кладуть салати, зелень (містять клітковину) у другу – білки і складні вуглеводи.

Продукти харчування при цукровому діабеті 2 типу

Добре себе зарекомендували на ринку лікарських препаратів:

DiabeNot (капсули). Вони стабілізують рівень цукру і нормалізують вироблення інсуліну. Природно, дієту при цьому ніхто не скасовує.

У коробці йде 2 види капсул (див. Фото) з різною тривалістю дії. Перша капсула розчиняється швидко і усуває гіперглікемічний ефект.

Друга – засвоюється повільно і стабілізує загальний стан.

Пити 2 рази в день – вранці і ввечері.

До дозволеним продуктам відносять:

  • Нежирна риба, м’ясо (до 300 гр.); Гриби (до 150 гр.);
  • Молочнокислі продукти з невисоким вмістом жирів;
  • Фрукти, овочі та прянощі, які сприяють зниженню цукру і холестерину (яблука, груші, ківі, грейпфрут, лимон, гарбуз, капуста і імбир);
  • Крупи, злаки.

Продукти, які потрібно виключати з раціону:

  • Борошняні, кондитерські вироби;
  • Солоні, копчені, мариновані страви;
  • Швидкі вуглеводи (солодощі), замість них споживають замінники цукру;
  • Жирні бульйони, вершкове масло;
  • Фрукти – виноград, суниця, сухофрукти – фініки, інжир, родзинки;
  • Газовані, алкогольні напої.

Низкоуглеводная дієта при діабеті 2 типу

Для пацієнтів із зайвою вагою ефективно низьковуглеводну харчування. В ході досліджень відзначено, що якщо діабетик на добу буде вживати не більше 20 гр. вуглеводів, через 6 місяців рівень цукру крові знизиться, і людина зможе відмовитися від лікарських препаратів.

Така дієта підходить для діабетиків, які ведуть активний спосіб життя. Через пару тижнів дотримання лікувального харчування у пацієнтів відзначаються поліпшення в показниках артеріального тиску, ліпідного профілю.

Найпоширеніші дієти з низьким вмістом вуглеводів:

  1. Південний пляж. Головна мета такого харчування – це навчитися контролювати почуття голоду, знизити масу тіла. Початковий етап дієти включає строгі обмеження, дозволено споживати тільки білки і деякі овочі. При наступному етапі, коли вага стала знижуватися, вводять інші продукти. До них відносять: складні вуглеводи, пісне м’ясо, фрукти, молочнокислі продукти.
  2. Дієта клініки Майо. Основний продукт, який застосовують в цій дієті – жиросжигающий суп. Готують його з 6 головок ріпчастої цибулі, пари томатів і зелених болгарських перців, невеликого качана свіжої капусти, пари кубиків овочевого бульйону і пучка селери. Приготований суп слід приправити гострим перцем (кайєнським, чилі), за рахунок цієї особливості і спалюються жирові відкладення. Споживати такий суп можна без обмежень, додаючи в кожний прийом один фрукт.
  3. Гликемическая дієта. Така дієта допоможе уникнути діабетикові різких коливань рівня глюкози в крові. Основне правило – 40% калорій зобов’язані потрапляти в організм від необроблених складних вуглеводів. Для цих цілей соки заміщають свіжими фруктами, білий хліб – цельнозерим і т.д. Інші 30% калорій повинні потрапляти в організм за рахунок жирів, тому щодня людина з ЦД 2 типу має споживати пісне м’ясо, рибу, птицю.

Хлібні одиниці при цукровому діабеті 2 типу

Щоб спростити розрахунок калорій, для людей з цукровим діабетом 2 типу була розроблена спеціальна таблиця, по якій можна підрахувати потрібну кількість вуглеводів, вона отримала назву хлібна одиниця виміру (ХЕ).

Таблиця зрівнює продукти за змістом вуглеводів, вимірювати в ній можна абсолютно будь-які продукти харчування (хліб, яблуко, кавун). Щоб діабетикові вирахувати ХЕ, потрібно на заводській етикетці упаковки продукту знайти кількість вуглеводів на 100 гр., Поділити на 12 і скорегувати по масі тіла.
Меню на тиждень при цукровому діабеті 2 типу

Хворий на діабет протягом всього свого життя повинен дотримуватися дієти. Але вона повинна бути різноманітна і включати всі поживні речовини, наприклад:

ПОНЕДІЛОК ЧЕТВЕР

сніданок Другий сніданок
  • Хліб (25 гр.);
  • 2 ст. ложки перловки (30гр.);
  • зварене яйце;
  • 4 ст. ложки салату з свіжих овочів (120гр.);
  • Зелений чай (200 мл.);
  • Яблуко, свіже або запечене (100гр.);
  • 1 чайна ложка рослинного масла (5 гр.)
  • Несолодке печиво (25 гр.);
  • Чай (250 мл.);
  • ? банана (80гр.).
обід Полудень
  • Хліб (25 гр.);
  • Борщ (200 мл.);
  • Котлета на пару з яловичини (70 гр.);
  • Пару ст. ложок гречаної крупи (30 гр.);
  • Овочевий або фруктовий салат (65 гр.);
  • Фруктово-ягідний морс (200 мл.)
  • Хліб з цельнозерой борошна (25 гр.);
  • Салат з овочів (65 гр.);
  • Томатний сік (200 мл.)
вечеря Друга вечеря
  • Хліб (25 гр.);
  • Відварну картоплю (100 гр.);
  • Шматочок відвареної нежирної риби (165 гр.);
  • Салат з овочів (65 гр.);
  • Яблуко (100 гр.)
  • Нежирний кефір (200 мл.);
  • Несолодке печиво (25 гр.)

ВІВТОРОК П’ЯТНИЦЯ

сніданок Другий сніданок
  • Хліб (25 гр.);
  • Вівсянка (45 гр.);
  • Шматочок тушкованого м’яса кролика (60 гр.);
  • Салат (60 гр.);
  • Чай з лимоном (250 мл.);
  • Шматок сиру твердого сорту (30 гр.)
  • 1 банан (160 гр.)
обід Полудень
  • Хліб (50 гр.);
  • Суп з фрикадельками (200 мл.);
  • 1 відварну картоплю (100 гр.);
  • Шматочок звареного яловичого мови
    (60 гр.);
  • 2 – 3 ст. ложки салату (60 гр.);
  • Фруктово-ягідний компот без додавання цукру (200 мл.)
  • Апельсин (100 гр.);
  • Чорниця (120 гр.)
вечеря Друга вечеря
  • Хліб (25 гр.);
  • Томатний сік (200 мл.);
  • Салат (60 гр.);
  • Сосиска (30 гр.);
  • Гречка (30 гр.)
  • Несолодке печиво (25 гр.);
  • Нежирний кефір (200 мл.)

Середа, субота

сніданок Другий сніданок
  • Хліб (25 гр.);
  • Тушкована риба з овочами (60 гр.);
  • Салат зі свіжих овочів (60 гр.);
  • Кава без цукру (200 мл);
  • Банан (160 гр.);
  • Шматок сиру твердого сорту (30 гр.)
  • 2 млинця (60 гр.);
  • Чай з лимоном, без цукру (200 мл)
обід Полудень
  • Хліб (25 гр.);
  • Овочевий суп (200 мл.);
  • Гречка (30 гр.);
  • Тушкована куряча печінка з цибулею (30 гр.);
  • Овочевий салат (60 гр.);
  • Фруктово-ягідний морс без цукру (200 мл)
  • Персик (120 гр.);
  • 2 мандарина (100 гр.)
вечеря
  • Хліб (12 гр.);
  • Рибна котлета (70 гр.);
  • Печиво несолодке (10 гр.);
  • Чай з лимоном без цукру (200 мл);
  • Овочевий салат (60 гр.);
  • Вівсянка (30 гр.)

неділя

сніданок Другий сніданок
  • 3 вареника з сиром (150 гр.);
  • Кава без кофеїну, цукру (200 мл.);
  • Полуниця свіжа (160 гр.)
  • Хліб (25 гр.);
  • ? омлету (25 гр.);
  • Салат з овочів (60 гр.);
  • Томатний сік (200 мл.)
обід Полудень
  • Хліб (25 гр.);
  • Гороховий суп (200 мл);
  • Куряче філе з овочами (70 гр.);
  • Шматок запеченого пирога з яблуками (50 гр.);
  • 1/3 гуртки соку (80 мл);
  • Салат олів’є (60 гр.)
  • Свіжа брусниця (160 гр.);
  • Персик (120 гр.)
вечеря Друга вечеря
  • Хліб (25 гр.);
  • Перловка (30 гр.);
  • Парова котлета з телятини (70 гр.);
  • Томатний сік (250 мл);
  • Салат з овочів або фруктів (30 гр.)
  • Хліб (25 гр.);
  • Нежирний кефір (200 мл)

Рецепти страв при цукровому діабеті 2 типу

1) Суп з квасолі. приготувати:

  • 2 літри овочевого бульйону; Жменя стручкової квасолі;
  • 2 картоплі; Зелень, цибуля ріпчаста 1 головка.

Бульйон доводять до кипіння, додають дрібно порізану цибулю, картоплю. Проварюють протягом 15 хвилин, потім додають квасолю. Через 5 хвилин після закипання вимикають вогонь, додають зелень.

2) Дієтичне кавове морозиво з авокадо. Буде потрібно:

  • 2 апельсина; 2 авокадо; 2 ст. ложки меду;
  • Ст. ложка какао – бобів;
  • 4 столові ложки какао – порошку.

На тертці натерти цедри 2 апельсинів, видавити сік. У блендері змішати сік апельсина з м’якоттю авокадо, медом, какао – порошком. Викласти отриману масу в скляну ємність. Зверху покласти шматочок какао – бобів. Поставити в морозилку, через півгодини морозиво готове.

3) Тушковані овочі. Буде потрібно:

  • Болгарський перець 2 штуки; Ріпчасту цибулю 1 головка;
  • 1 кабачок; 1 баклажан; Невеликий качан капусти;
  • 2 томата; Овочевий бульйон 500 мл.

Всі компоненти потрібно нарізати кубиками, помістити в каструлю, залити бульйоном і поставити в духовку. Гасити треба протягом 40 хв. при 160 градусах.