Дієта при подагрі в період загострення

Подагра – це хронічне захворювання обміну речовин, пов’язане із зайвою накопиченням в організмі уратів – солей сечової кислоти. Подагра відноситься до недугам, на протягом яких у великій мірі впливає харчування. За допомогою правильної дієти можна попередити прогресування патології та значно полегшити стан хворого в разі загострення хвороби.
Дієта при подагрі

Сечова кислота є продуктом обміну пуринів. Ці речовини в організм людини надходять з їжею. Найбільша кількість пуринів міститься в:

  • М’ясних бульйонах.
  • Жирному червоному м’ясі (особливо отриманому від молодих тварин).
  • Рибних і м’ясних консервах.
  • Печінки.
  • Нирках.
  • Копченині.
  • Оселедця.
  • Сардини.
  • Грибах.

Ці продуті з меню людей, які страждають на подагру, виключають повністю. Крім цього, лікарі рекомендують хворим зменшити вживання солінь, бобових, листових овочів (шпинату, щавлю). Не рекомендується хворим на подагру є гострі приправлені страви і соуси, пити алкогольні напої, міцну каву і чай, ласувати шоколадом.

Крім того, якщо у хворих є проблеми із зайвою вагою, дієта повинна бути спрямована на поступове зниження ваги, оскільки нормалізація маси сприяє нормалізації обміну речовин в організмі. Однак варто зазначити, що різко знижувати калорійність раціону не можна. Меню повинно бути продумано таким чином, щоб в місяць вага зменшувався на 1 – 2 кг при звичайних фізичних навантаженнях. Для поліпшення виведення сечової кислоти з організму хворим необхідно вживати велику кількість рідини – мінеральні лужні води, відвар шипшини, просту столову воду, морси і компоти.