Дієта при нирковій недостатності – меню при хронічній і гострій формі захворювання

Одним з основних проявів ниркової недостатності є сильна інтоксикація всього організму.

Саме тому люди, які мають такий серйозний діагноз, повинні не тільки приймати виписані лікарем ліки і вчасно проходити процедури, що очищають кров, але і ретельно стежити за харчуванням.

Хворим необхідно постійно дотримуватися спеціальної дієти при нирковій недостатності, яка допоможе поліпшити роботу сечовидільної системи і запобігає розвитку небезпечних для організму ускладнень.

Що можна і що не можна їсти?

Щоб стабілізувати роботу нирок і відновити їх основні функції, хворому доведеться обмежити споживання продуктів, які містять:

  • білки (При нестабільній роботі нирок речовини, що виникають після розпаду білків, відкладаються в організмі у вигляді шлаків, в результаті цього розвивається інтоксикація, людина починає відчувати головні болі, слабкість і т.д.);
  • калій (Хворі нирки погано виводять калій з організму, надлишок цієї речовини сприяє появі болю в м’язах, розвитку тахікардії та інших проблем з серцем);
  • сіль (Хлорид натрію, який вживається у великих кількостях, затримує рідину в організмі, що збільшує навантаження на нирки);
  • фосфор (При надлишку фосфору, який також погано виводиться нирками при нирковій недостатності, з організму швидко починає виходити кальцій, в результаті чого у людини з’являються проблеми з кістками – остеопороз і ін., Виникають суглобові болі і т.д.).

У раціон людей з нирковою недостатністю обов’язково повинні входити:

  • корисні жири (найкраще вживати жири рослинного походження);
  • вуглеводи;
  • клітковина.

Обмежуючи споживання білків, солей і інших шкідливих речовин, людина повинна обов’язково отримувати разом з їжею вітаміни і мінерали, які в достатній кількості містяться в овочах, сезонних фруктах і ягодах.

принципи харчування

Хворі повинні дотримуватися наступних принципів харчування:

  • ні і завищувати добову калорійність їжі, яка повинна складати приблизно 2000-2800 кілокалорій (занадто мізерне харчування при нирковій недостатності може привести до зниження маси тіла, що погіршить самопочуття хворого; надлишок калорій може спровокувати ожиріння та розвиток гіпертонічного синдрому);
  • дотримуватися балансу поживних речовин: основну масу денного раціону повинні складати вуглеводи, на другому місці повинні стояти жири, білків в раціоні повинно міститися якомога менше;
  • харчуватися невеликими порціями, але часто (не менше 5-6 разів на день);
  • дотримуватися норм при вживанні небезпечних для здоров’я речовин: за добу хвора людина може спожити не більш 2-3 грамів солі, 30-100 грамів білків, 3-4 грамів калію, 1 грама фосфору;
  • вибирати способи готування, при якій їжа зберігає всі свої корисні властивості (продукти найкраще варити, запікати, тушкувати, готувати на пару);
  • контролювати прийом рідини (людям з нирковою недостатністю не можна вживати більше двох літрів рідини на добу).

Для вгамування спраги люди, яким заборонено пити багато води, можуть розсмоктувати в роті шматочок льоду.

перевага продукти

При проблемах з нирками хворим людям рекомендується вживати такі продукти:

  • макарони з твердих сортів пшениці;
  • крупи – гречку, рис, перловку і ін .;
  • молоко, кисломолочні продукти;
  • свіжі фрукти (виняток – банани), ягоди;
  • овочі – картоплю, буряк, кабачок, гарбуз, морква, томати;
  • петрушку, цибулю, кріп та іншу зелень;
  • нежирне м’ясо (яловичину), курку, індичку;
  • маложирную рибу;
  • курячі яйця (їх найкраще варити всмятку або ж робити з них омлети);
  • натуральний мед;
  • варення, джеми, муси з ягід;
  • вершкове масло;
  • рослинні масла – оливкова, кукурудзяна та ін .;
  • спеції – перець, лавровий лист, корицю;
  • прісну випічку;
  • морси, компоти, киселі з ягід і фруктів;
  • зелений чай;
  • шипшиновий відвар;
  • настої трав;
  • мінеральну воду з підвищеним вмістом гідрокарбонату.

заборонені продукти

Людям з нирковою недостатністю заборонені продукти з наступного списку:

  • сосиски, ковбаси, копчені вироби;
  • жирне м’ясо і риба;
  • субпродукти;
  • квашена капуста;
  • гриби;
  • консерви;
  • маринади;
  • сири;
  • боби, горох, квасоля;
  • щавель, кольорова капуста, хрін, редис, редька, шпинат;
  • здобне і листкове тісто;
  • солоні, гострі, жирні страви;
  • насіння і горіхи;
  • банани;
  • шоколад, шоколадні цукерки;
  • курага;
  • гірчиця;
  • пальмова олія;
  • алкогольні напої;
  • какао, каву, міцний чай;
  • мінералка з великим вмістом натрію.

основи дієти

Призначати і коригувати дієту людям, що страждають від хвороб нирок, має право тільки лікар.

До кожного пацієнта лікар повинен застосовувати індивідуальний підхід.

Харчування для хворих підбирається з урахуванням результатів аналізів, форми захворювання (гострої або хронічної), загального стану організму, наявності супутніх захворювань, початкової маси тіла людини.

Дієтичний стіл №7

Спеціально для людей з нирковою недостатністю дієтологи розробили дієту №7, яка побудована на наступних принципах:

  • добова калорійність повинна варіюватися від 2700 до 2900 кілокалорій;
  • добова норма споживання білкової їжі розраховується так: 0,8 грама білка на 1 кілограм маси тіла хворого;
  • за добу можна вжити не більше 3-6 грамів солі, при цьому вся їжа повинна готуватися без додавання цієї спеції;
  • кількість рідини, що вживається за добу, не повинно перевищувати одного літра.

Дієта при нирковій недостатності у людей №7 має кілька модифікацій, які призначаються при різних формах перебігу захворювання:

  • : За добу можна вжити 20 грамів білка, 2100-2200 ккал, сіль необхідно виключити повністю, а кількість води, що випивається за день, може на 300 мілілітрів перевищувати кількість сечі, що виділяється;
  • : За добу дозволяється вжити 2-3 грами солі, 2600-2800 ккал, 40 грамів білкових продуктів, кількість рідини залишається таким же, як в дієті 7А;
  • Добова калорійність повинна складати 2500 ккал, обсяг рідини – 800 мілілітрів, кількість білків – 100 грамів, солі – 3-5 грамів;
  • Добова калорійність повинна складати 2800-2900 ккал, кількість солі – не більш як 2 грамів, кількість білка – 60 грамів, води – 800 мілілітрів.

При хронічній формі захворювання

Дієта при хронічній нирковій недостатності грунтується на дієтичному столі №7. Якщо хвороба почне прогресувати, рекомендується пацієнту дієта при хронічній нирковій недостатності №7а. При поліпшенні стану хворої може перейти на дієту 7Б, при цьому кілька разів на тиждень йому доведеться проводити розвантажувальні дні з дієтичного столу 7А.

Надниркованедостатність – одне з найсерйозніших захворювань ендокринної системи. Потрібно комплексне і наполегливе лікування, яке може розтягнутися на все життя.

Гостра надниркова недостатність виникає в разі, коли кора органу перестає виконувати свої функції. Симптоми захворювання швидко наростають, хворий може знепритомніти або навіть впасти в кому.

А про те як протікає і лікується надниркових залоз у дітей, читайте тут.

При гострій формі захворювання

Дієта при гострій нирковій недостатності має на увазі дотримання строгих правил. При сильних нападах хвороби хворому потрібно дотримуватися дієти 7А зі зниженим вмістом білка. Якщо через деякий час стан людини почне поліпшуватися, за погодженням з лікуючим лікарем він може перейти на дієтичний стіл №7, 7Б або 7Г.

Меню і рецепти

Раціон людини, що дотримується дієти №7, може бути дуже різноманітним.

Приблизний варіант меню хворого може виглядати так:

  • сніданок: молочна каша з рисом, салат з овочами, чай;
  • другий сніданок: Яйце, відварене всмятку, і фрукти;
  • обід: суп з овочами, яловичина на пару, макарони, запечене яблуко, компот;
  • вечеря: запіканка з гречки, сир, чай, ягідне варення;
  • паужін: стакан кефіру і прісна випічка.

Хворий може готувати різні страви з дозволених продуктів. Рецепти можна придумати самостійно або ж запозичити в куховарських книгах.

Одне з смачних і корисних страв – вегетаріанський плов з чорносливом і родзинками, приготувати його можна так:

  • взяти половинку морквини і невеликий пучок петрушки, трохи обсмажити на сковороді, а потім перекласти в казан, залити водою і тушкувати;
  • до готових овочів додати 150 грамів рису, налити трохи окропу і тушкувати до готовності крупи;
  • коли рис буде готовий, в казан потрібно додати по 10 грамів дрібно порізаного родзинок і чорносливу (сухофрукти найкраще заздалегідь промити і запарити окропом);
  • в плов потрібно покласти шматочок вершкового масла, а потім прибрати казан в розігріту духовку до повного випаровування води.

Відео по темі

Лікар-дієтолог вищої категорії про основні принципи дієти при нирковій недостатності:

Ниркова недостатність – не привід відмовляти собі в смачній їжі. Хворий, дотримуючись дієти при нирковій недостатності, меню може скласти для себе повноцінне, яке буде не тільки корисним, але і різноманітним.