Дієта при гострому гастриті шлунку, зразкове меню, що можна

Гастрит – захворювання вкрай неприємне. Не тільки тому, що воно болісно, ??адже при патології спостерігається запалення слизового шару шлунка, а звідси дискомфорт, неможливість нормально харчуватися, маса обмежень. Прикро те, що в багатьох випадках гастрит викликає наша недбалість по відношенню до власного здоров’я. Звичайно, є ще бактерія Helicobacter pylori, яку вважають основним збудником захворювання. Вона спокійно живе в шлунку і 12-палої кишки людини, активізуючись, як тільки імунітет знижується, розмножуючись і виділяючи при цьому токсини, які руйнують слизову оболонку.

Однак крім шкідливої ??бактерії є наші шкідливі звички, яким ми із задоволенням потураємо, стресові ситуації, перекушування на ходу і точки швидкого харчування з такою смачною і такий некорисної їжі. А в результаті ми хапаємося за живіт, біжимо до лікаря – і сідаємо на вимушену дієту для відновлення слизового шару.

Загострення патології – правила харчування

Навіть якщо ви пили всі призначені пігулки, дотримувалися режиму харчування, позбулися багатьох шкідливих звичок і приблизно сиділи на дієті, не факт, що захворювання не активізується знову. Небезпека хронічних гастритів якраз і полягає в тому, що при найменшому порушенні симптоми повертаються. І доводиться думати про харчування при загостренні гастриту.

Дієта при загостренні хронічного гастриту не особливо відрізняється від дієти, яка призначається при гострій формі патології. Важливо пам’ятати, що в перший день стінки шлунка сильно запалені, тому найкращий варіант – утриматися від прийому будь-якої їжі, обмежившись нехолодной мінералкою без газу, теплим чаєм або шипшинової відвару. Обсяг рідини, що випивається в добу повинен складати близько 2 л. Далі можна переходити до більш поживним складам, не забуваючи основні правила – ніякої солі і спецій, продукти варимо або паримо, вживаємо їжу потроху.

Головний принцип дієти при загостренні гастриту – виключити роздратування слизового шару, що означає:

  • їжа повинна легко перетравлюватися, кращий варіант – протерта їжа;
  • температура їжі повинна відповідати встановленим режимом – не вище і не нижче 35-400С;
  • виключаємо агресивні речовини, запалюється слизова шар – сіль, перець, приправи і спеції;
  • прибираємо з меню жирні продукти, смажені страви, компоненти, які шлунок переварює насилу – горіхи, насіння тощо.

Правила прийому їжі залишаються такими ж, як і при хронічному гастриті – харчуємося дрібно, порції невеликі, щоб уникнути переїдання. Однак і почуття голоду бути не повинно. Ідеальний варіант при загостренні гастриту дієта номер 5а, вона спеціально розроблена фахівцями на випадки гастритів, ентеритів, колітів і при рецидивах шлунково-кишкових патологій. Зазвичай сувору дієту необхідно дотримуватися від 7 до 14 днів.

Дозволені і заборонені продукти

Подивимося, чого не можна і що можна їсти при загостренні гастриту. Після розвантажувального дня в наступний період, не дивлячись на встановлені обмеження меню цілком можна скласти досить різноманітне. До дозволеним продуктам відносять:

  • Хліб (білий, вчорашній) і здобні випічку, яка цілком допускає начинку з яєць, нежирного сиру, рису і перекрученого вареного нежирного м’яса.
  • Супи, в основі яких овочеві або вторинні бульйони. Однак навіть для вторинного відвару м’ясо або риба береться нежирних сортів. Заправити такі супи можна овочами, вермішеллю (бажано з твердих сортів пшениці), крупами (кращий варіант – рис і гречка).
  • Нежирні сорти риби і м’яса, при цьому з птиці необхідно знімати шкірку, а з м’яса ретельно вибирати сухожилля. Ковбаси включати в меню небажано, однак молочні сосиски цілком припустимі – якщо ними не зловживати.
  • Овочі практично без обмежень – але тільки відварні і очищені.
  • Каші (вони поряд з супами стають чи не основним пунктом меню) – варимо на воді, можна розбавити її на третину нежирним молоком.
  • Макарони (знову ж – тверді сорти пшениці), пудинги.
  • Яйця всмятку, парові омлети.
  • Некислі фрукти (краще зосередитися на бананах, яблуках і грушах, роблячи з них пюре), желе, несолодкі і некислі киселі, компоти, неміцний чай, рідко кави з молоком, чаї трав’яні.

Подивимося, що їсти при загостренні гастриту ні в якому разі не можна. З ужитку в період дієти необхідно виключити:

  • Свіжий, житній хліб, здобне і листкове тісто.
  • Кислі, газовані, спиртні напої, магазинні соки (особливо в пакетах).
  • Молоко жирне, сметану (можна їсти виключно як добавку при приготуванні страв).
  • Консерви, маринади, соління, копчення, спеції, приправи (в тому числі гірчицю і хрін).
  • Яйця круто або смажені.
  • Овочі сирі (гриби небажані навіть у відварному вигляді, як і бульйон з них), часник і цибулю, редиску і редька.
  • Всі бобові, перловка і пшенка.
  • Жирне м’ясо, риба, сало, жир топлений і кулінарний.
  • Жирні десерти, шоколад, торти і тістечка.

Меню – як смачно і безпечно поїсти

Якщо ви вже сиділи на дієтах при гастриті, то складнощів з складанням у вас не буде. Однак якщо з гострим гастритом ви зіткнулися вперше, розглянемо зразкове меню при загостренні гастриту.

Ранок можна почати з рисових котлеток на пару, або з нежирного сирка, присмачене сметаною. Як варіант – манний парової пудинг, вівсяна каша або білковий омлет на пару. Запити сніданок можна неміцним чаєм з молоком, шипшиновим або ромашковим відваром. До напою можна подати сухарик або галетное печиво.

В обід подаються різноманітні супи на перше – овочеві, з нежирного м’яса птиці, з додаванням круп або вермішелі. На друге як гарнір макарони, рис або плов з відварною куркою, можна подати парові зрази з м’ясом, гречані котлетки з м’ясом. На третє – киселі, компоти, чай.

увечері можна подати тушковані овочі з м’ясом, рибне нежирне філе на пару, морквяний запіканку з сиром і сметаною, вареники з начинкою з сиру або картоплі. В якості напою – фруктові киселі, неміцний чай, трав’яний настій.

У проміжках між основними прийомами їжі необхідні перекушування, в них можна включати яблука запечені, пудинги, желе і суфле, натуральні нежирні йогурти, банани або груші, нежирний сир, чай з галетним печивом або з несолодкими сухариками.