Дієта при аднекситі: заборонені та рекомендовані продукти

Дієта не має першочергового значення при терапії сальпингоофорита, так як харчування не здатне впливати безпосередньо на інтенсивність і швидкість розвитку запального процесу. Однак, як на стадії лікування, так і на стадії відновлення після патологічного процесу, важливу роль має правильне харчування. Воно здатне підняти імунітет і нормалізувати вітамінно-мінеральний баланс, в результаті чого у організму з’являться сили для самостійного придушення інфекційно-запального процесу. Дієта при аднекситі не надто сувора, проте, вона накладає ряд обмежень на харчування, про які буде розказано в даному матеріалі.

рекомендовані продукти

Дієта при аднекситі повинна складатися з натуральних продуктів, бажано також, щоб вони були свіжими. Краще трохи знизити калорійність раціону, якщо у пацієнтки є зайва вага, так як нормалізація ваги – важлива частина активного і успішного одужання. Вживайте нежирні страви, приготовані без застосування приправ і масла, а також не гострі і володіють нормальною кислотністю.

фрукти

З чого складається раціон в цей період (лікування і відновлення після патології)? Дуже важливо відновити вітамінно-мінеральний баланс, і підняти імунітет. Тому варто віддавати перевагу фруктам, багатим вітаміном С – цитрусовим і деяким іншим. Вживати фрукти можна як в свіжому вигляді, так і у вигляді морсів або соків (тобто напоїв, приготованих таким способом, коли вітамінні соки не піддаються термічній обробці, яка руйнує максимум корисних речовин).

ягоди

До ягід пред’являються в дієті при даному захворюванні ті ж «вимоги», що і до фруктів. Ягоди, багаті вітаміном С і здатні підвищувати імунітет, це:

  1. Смородина, особливо чорна;
  2. Полуниця;
  3. агрус;
  4. журавлина;
  5. Будь-які кислі ягоди і ягоди червоних відтінків.

Ягоди можуть вживатися як в чистому вигляді в необмежених кількостях (за умови відсутності алергії), так і у вигляді морсів і соків, при приготуванні яких не використовувалася значна термічна обробка, зокрема, кип’ятіння. Ягоди також можуть вживатися і в вигляді десерту – перетертими з цукром (але не як варення, при якому використовується приготування при високих температурах).

Кисломолочні продукти

Таке харчування позитивно впливає на імунітет і мікрофлору кишечника і піхви. Воно має корисні бактерії і мікроорганізми, які відновлюють тканинний імунітет в органах за рахунок відновлення мікрофлори. За рахунок їх вживання досягається поліпшення стану тканин, і вони набувають більше ресурсів для самостійної боротьби з інфекцією, і її придушення. Бажано віддавати перевагу таким видам продуктів як нежирні йогурти, кефіри, сир. Від сиру і сметани краще відмовитися, так як вони досить жирні. Також не можна вживати жирні йогурти та кефіри.

М’ясо і риба

Звичайно, зовсім виключати з раціону ці складові не можна, так як вони містять тваринні білки, які необхідні для організму (в т. Ч. Для регенерації тканин), і які не можна замінити. Однак велика кількість такого білка здатне привести до набряків, посилення запалення і т. П. З цієї причини обсяги споживання м’яса і риби слід знизити. Перевагу потрібно залишати нежирним білим сортам риби і повністю виключити червону. М’ясо також має бути максимально пісним, і краще віддавати перевагу його білою різновиди.

зелень

Зелень, як і фрукти, овочі і ягоди, володіє цілим комплексом корисних речовин в складі. Віддавайте перевагу петрушці, так як вона багата на вітамін С. Також можна включати коріандр, базилік. Краще уникати надмірно пряних трав – кропу, розмарину, руколи і т. Д. Додавати такі трави в страви краще в свіжому вигляді, так як термічна обробка зменшить ряд їх корисних властивостей.

інші

В такому стані організму пацієнтки необхідно досить велика кількість клітковини. Отримати її можна з круп у вигляді гарнірів. Рекомендуються до вживання такі крупи як вівсяна, гречана, ячна і т. Д. Бажано уникати тільки манної крупи. Також багата клітковиною кукурудза. Хоча в цілому хліб при даному захворюванні відноситься до не самих корисних продуктів, зовсім виключати його з раціону не варто. Віддайте перевагу хлібу з цільнозернових сортів пшениці, а також житньому, «зерновому» і т. П.

рекомендовані напої

Що варто пити при такому діагнозі? В цілому, суворе обмеження накладається тільки на алкоголь – його не можна вживати зовсім (так як він знижує ефективність антибіотиків і веде до появи в організмі токсинів, здатних вплинути на перебіг запального процесу). Кава вживати краще вкрай рідко і не міцний. Що стосується чорного чаю – його також можна вживати досить рідко, і завареним не міцні. Навіть зелений чай краще пити неміцним.

Чим же замінити ці напої? Високої корисністю володіють соки і морси з ягід (натуральні). Надає тонізуючий ефект відвар шипшини. Також можна пити різні трав’яні настої, наприклад, липовий або ромашковий чай.

заборонені продукти

Які ж заборонені продукти в даний період? Відмовитися краще від наступних типів харчування:

  1. Жирні і висококалорійні продукти (сири, масла, жирні сорти м’яса, риби та птиці і т. П.);
  2. Приправи і соуси (надмірно пряні, жирні);
  3. Гостра їжа;
  4. Смажена їжа, так як в процесі смаження виробляються канцерогени;
  5. Страви, багаті консервантами (ковбаси, сосиски і т. П.);
  6. Надмірно багаті білком продукти, наприклад, курячі яйця;
  7. Здобне тісто, різні торти та кондитерські вироби, жирні або занадто солодкі вироби.

Необхідно повністю припинити приймати алкоголь (а також, курити).

тривалість дієти

Скільки за часом необхідно дотримуватися таку дієту? Оптимальним терміном вважається вага час з постановки діагнозу до закінчення лікувальних і відновних процедур, плюс ще півтора – два місяці.

приклад раціону

Стандартний раціон на один день, розрахований на 1800-2000 ккал, одержуваних за 4 прийоми їжі, може виглядати наступним чином:

  • Сніданок. Каша на воді (за винятком манної) – близько 200 г, йогурт – близько 150 грам, відвар шипшини – один стакан. На другий сніданок можна з’їсти жменю ягід або фрукт;
  • Обід. На перше бажано вжити близько 200 грам супу на овочевому бульйоні. На друге – невеликий шматок курячий грудки з відвареним рисом або овочеве рагу з тушкованих овочів + стакан свіжого соку;
  • Полудень. Овочевий салат – близько 150 грам;
  • Вечеря. Запечена або відварна біла риба – близько 100 грам з гарніром з відвареного рису або тушкованих овочів – 150 грам.

Харчування можна урізноманітнити, однак такий стандартний раціон є найбільш прийнятним при даному захворюванні і має оптимальну калорійність, високу натуральність і інші рекомендовані якості.