Дієта після видалення жовчного міхура: нове ставлення до харчування

Після будь-якого оперативного втручання на органах черевної порожнини потрібна корекція харчування. Видалення жовчного міхура – це операція, після якої необхідно не просто злегка змінити меню на деякий час або застосувати дієту. Виникає необхідність переглянути саме ставлення до їжі, змінити концепцію харчування. Це той випадок, коли від правильного меню і розподілу порцій протягом дня безпосередньо залежить благополуччя всієї системи травлення.

основи харчування

Одужання після операції з видалення жовчного міхура грунтується на кількох фундаментальних постулатах:

  1. Режим прийому їжі. Відтепер і назавжди збільшується кількість трапез протягом дня. Харчування проходить через приблизно рівні проміжки часу 5 – 8 разів на день. Мета такого нововведення – стимулювати виведення жовчі в дванадцятипалу кишку, запобігти застій в протоках і їх закупорку. Кожен прийом їжі рефлекторно включає перистальтику цих шляхів, а надходження поживних мас в кишечник відкриває сфінктер на кордоні жовчної протоки і дванадцятипалої кишки.
  2. Кількість їжі. Дуже важливо харчуватися по нормі продуктів на добу, що не перевищувати її. При частих прийомах їжі розмір порції обов’язково знижують. В середньому за одну трапезу енергетична цінність спожитих продуктів становить 200 – 300 Ккал. Перевищення цих показників неминуче призведе до набору ваги. Це загрожує підвищенням навантаження на травні органи і серцево-судинну систему.
  3. Якісний склад їжі. Дієта після видалення жовчного міхура передбачає меню з забороною або обмеженням на прийом деяких продуктів (жирні, солоні, гострі, консервовані, ненатуральні). Великі зміни зазнає процес приготування страв: перевагу віддають варінні і гасіння, приготування на пару, а смаження і копчення виключають.

Обмеження в найширшому діапазоні показані в перші дні після видалення жовчного міхура. Згодом відбувається розширення меню, харчування стає різноманітним і знову приносить задоволення.

Стаціонарний період реабілітації

На цьому етапі за харчуванням прооперованого пацієнта уважно стежать медичні працівники. Тому порушення зустрічаються рідко. Для первинного загоєння внутрішніх швів потрібна мінімальна активність в ШКТ, тому в першу добу харчування не положено. Показано змочування рідиною слизових в перші години, полоскання рота, починаючи з 7-ої години після видалення жовчного міхура, а потім питво (через 12 годин) невеликими дозами.

Дієта після видалення жовчного міхура методом лапароскопії, яким проводиться більшість операцій, передбачає швидке відновлення активності, а значить, і потреба в харчуванні.

З другої доби в меню пацієнта невеликі порції кашкоподібної їжі. Це можуть бути рідкі каші на воді або картопляне пюре без молока і масла, вівсяний або ягідний кисіль (некислий), протерті відварені овочі. Дієта в стаціонарі сувора, вона – основа успішної реабілітації.

амбулаторний період

Дієта в цей період переходить під контроль самого пацієнта. Лікар тільки дає рекомендації, що можна їсти після видалення жовчного міхура на цьому етапі, але не може відстежувати ні процес приготування, ні якість, ні періодичність. А між тим, меню, який одужує зазнає змін у бік збільшення різноманітності.

білки

У цей час уже можна включити в меню кисломолочні продукти невисокої жирності, зняте молоко. Поступово вводять рубане м’ясо (без жиру). Починають з птиці: з тушки курки або індички знімають шкіру з підшкірним жиром, і тоді їх м’ясо стає дієтичним. Потім додають телятину, нежирну свинину і яловичину.

Дуже хорошим продуктом для дієти є конина – жир, навіть прихований в ньому практично відсутня, смакові показники високі. Це відмінне джерело повноцінного білка, але в продажу зустрічається рідко.

Інші види м’яса також допустимі за умови видалення жирових прошарків: кролятина, баранина, лосятина, оленина, дичину після вимочування. Використання субпродуктів під час дієти обмежується печінкою (після ретельного вирізання сполучної тканини і жиру). Мізки вживати заборонено через високий вміст ліпідів.

Риба на амбулаторному етапі дієти дозволена нежирна. Слід надавати перевагу тріскові породи: тріска, пікша, путасу, минтай, судак.

вуглеводи

Вживання хліба обмежують 100 грамами в день. Його рекомендують їсти підсушеним або у вигляді сухарів. У складі хліба поки не повинно бути висівок і дріжджів.

Овочі в амбулаторний період вживають добре провареними щоб уникнути грубого впливу на органи шлунково-кишкового тракту.

Солодощі в меню після видалення жовчного міхура обмежені, але не заборонені: у чай додають цукор або мед. Категорично не можна після операції шоколад, на амбулаторному етапі дієти навіть чорний (какао).

жири

Повністю виключати ліпіди з меню не слід: деякі вітаміни без них просто не засвоюються організмом. Перевагу віддають рослинним жирам. Не обов’язково використовувати неодмінно дороге оливкову олію – не всім подобається його смак. Цілком можна вживати соняшникову або будь-яке інше звичне. Головне, щоб продукт був хорошої якості. Використання в харчуванні невеликої кількості олії в якості заправки до овочів після видалення жовчного міхура принесе тільки користь.

Джерелом ліпідів тваринного походження служать молочні продукти, навіть зі зниженим вмістом жиру.

Таблиця 1: Зразкове тижневе меню дієти раннього амбулаторного періоду після операції видалення жовчного міхура

понеділоквівтороксередачетверп’ятницясубота неділя
 сніданок каша з пластівців вівса на воді, чай з однією чайною ложкою меду, нездобне печиво типу галет
 перекус печене яблуко
 обід вегетаріанські щі, картопляне пюре, котлета рубана парова з яловичини, компот із сухофруктів
 перекус сир знежирений, відвар шипшини
 вечеря тушковані овочі, куряче м’ясо відварне, кисіль
 перед сном йогурт натуральний
 сніданок білковий омлет з 2-х яєць, кави зі знятим молоком, сухарик
 перекус банан
 обід суп вермішелевий на слабкому бульйоні з м’яса, тефтелі, пюре з кабачків, компот
 перекус бутерброд з знежиреним сиром, солодкий чай
 вечеря тріска відварна з овочевим гарніром
 перед сном ацидофілін з медом
 сніданок  каша ячна на знятому молоці, кава замінник на цикории з цукром, сухе печиво
 перекус  фруктове желе
 обід Борщ на слабкому бульйоні, яловичина тушкована з цвітною капустою, компот
 перекус трав’яний відвар, сухарики
 вечеря Парові котлети з путасу з картопляним пюре, овочевий сік
 перед сном Сир з медом, розведений фруктовий сік
 сніданок вермішель з сиром і морквою, зелений чай, галети
 перекус печене фруктове асорті
 обід суп з цвітної капусти на м’ясному бульйоні, кролик з гарніром з гречки, компот
 перекус відвар шипшини, бутерброд з сиром
 вечеря Перець солодкий, фарширований м’ясом, яйцем і рисом, фруктовий сік 50%
 перед сном  ряжанка
 сніданок Кашаячна на знятому молоці, чай чорний з медом
 перекус банан
 обід Суп рисовий на знятому молоці, котлети з овочевим гарніром, компот
 перекус кефір з медом, галети
 вечеря Сирна запіканка, чай
 перед сном М’ятний відвар, сухарик
 сніданок Гречана каша з яйцем, кава зі знятим молоком
 перекус груша печена
 обід Суп на слабкому кістковому бульйоні з овочами, макарони по-флотськи, компот
 перекус Сир з медом, чай
 вечеря Збитки відварна без шкіри, картопляне пюре, трав’яний відвар
 перед сном йогурт натуральний з варенням
 сніданок Бутерброд з сиром, сир знежирений, чай чорний з медом
 перекус 50% -ний фруктовий сік, галети
 обід Суп-пюре з гарбуза зі сметаною зниженої жирності, биточки парові з манки, компот
 перекус йогурт з фруктами
 вечеря М’ясо індички рубане з тушкованими овочами, зелений чай
 перед сном Трав’яний відвар, галети

після реабілітації

Подальше життя подарує здоров’я і нові гастрономічні можливості дієти. У перші півроку відбувається практично повна адаптація організму до життєдіяльності без жовчного міхура. За цей час створюється алгоритм рефлекторної перистальтики і просування жовчі. Протоки формуються в потрібному розмірі і більше не розширюються.

На відновному етапі можливі рідкісні винятки з правил дієти – тестування організму на прийом тих чи інших продуктів. За реакцією організму вирішується питання про введення страви в меню або виключення.

Найголовніше в цей період – дотримання режиму харчування. При уявній благополуччя великі проміжки часу між прийомами їжі можуть обернутися шлунково-кишковим розладом, і то і приступом печінкової коліки. До цього часу дробове харчування вже не сприймається як незручність або частина дієти – воно стає елементом способу життя. Організм функціонує в установленому режимі, людина відчуває себе здоровим.

Таблиця 2: Продукти для дієти після видалення жовчного міхура в залежності від терміну після операції

Продукт \ період 1 – 1,5 месяцадо 6 – 12 месяцевот року
крупи подрібнені, подрібнені, добре розварені у вигляді каш і відварів Каші рідкі і в’язкі Каші і розсипчасті гарніри
Макаронні вироби дозволені
картопля рідке пюре відвареної і пюре відвареної і запечений
овочі термічно оброблені і подрібнені в пюре Тушковані дрібно нарізані, зрідка натуральні У будь-якому вигляді, крім смажених (тільки у виняткових випадках)
фрукти у вигляді пюре після запікання натерті натуральні У будь-якому вигляді (крім кислих сортів – потрібно підсолоджувати)
м’ясо нежирне, рубане, відварене, бульйон розведений або вторинний Нежирне влучно нарізане відварне або тушковане Запечене без жиру в фользі, тушковане або відварне шматком
риба худих сортів, рубана, відварна, бульйон заборонений, солона і копчена заборонена відварна, тушкована, припущена шматками, з бульйоном зрідка допускаються жирні сорти, свежепросольная
молочні продукти Не можна: масло, сметану, твердий і плавлений сир Дозволені: твердий сир з невисокою жирністю, сир, іноді сметана як добавка до страв (зниженої жирності), кисломолочні напої, зняте молоко Можна все продукти з невисоким вмістом жиру
спеції і смакові добавки можна сіль в невеликій кількості петрушка, кріп, м’ята дозволені в якості добавки в гарячі страви, часник тільки в відвареному вигляді,
гострий перець і гірчиця не рекомендуються
в мінімальних кількостях вводять в раціон
напої вода без газу, фруктові соки, наполовину розведені водою, чай трав’яні відвари, іноді натуральні соки, неміцний кава з молоком (нежирним) Як виняток – неміцні спиртні напої (рідко і небагато)
солодощі дозволені: мед і цукор в невеликих дозах, сухофрукти;

заборонені: здобна випічка, торти, шоколад, какао

Таким чином, харчування після видалення жовчного міхура стає предметом пильної уваги людини, який переніс операцію. При правильній організації раціону, обережний підхід і аналізі реакцій організму до кінця першого року обмежень залишається мало.

Всі обмеження перших періодів призводять організм в стан практичного здоров’я, стають частиною способу життя. Це і є шлях до одужання.

Корисне відео: Дієтичне харчування після холецистектомії