Чи можна вживати рис при гастриті: поради, рецепти

Гастрит – одне з найпоширеніших захворювань, адже з ним стикається практично кожен десятий житель нашої планети. Хвороба супроводжується запаленням слизових оболонок шлунка, тому дотримання деяких правил при складанні меню є однією з життєво важливих завдань. Найменше відхилення від дієти може спровокувати загострення і привести до виникнення виразок.

Особливості харчування при гастриті

Перш ніж обговорювати меню при цій хворобі, давайте згадаємо, що вона собою являє. Гастрит – запалення верхнього шару слизових оболонок шлунка. Найчастіше хвороба проявляє себе після прийому їжі, її симптоми такі:

  • гострий біль у верхній частині живота;
  • нудота;
  • порушення стільця;
  • погіршення загального стану пацієнта.

Всі ці явища відбуваються через порушення в процесі засвоєння поживних речовин організмом. Тому дотримання дієти є основною запорукою успішного лікування захворювання.

Існує дві основні форми цієї хвороби: гострий і хронічний гастрит. Від них залежить меню пацієнта. При гострій формі гастриту пацієнтові рекомендується виключити абсолютно всю їжу. Така міра необхідна для того щоб призупинити запальний процес і допомогти відновитися слизових оболонок.

При хронічній формі захворювання рекомендується уникати вживання смажених, солених, копчених, жирних страв, а також будь-який «важкої» їжі. Меню повинно складатися тільки з легкозасвоюваних, перетертих продуктів, які допомагають відновити захисну плівку слизових оболонок. Їжа повинна бути поживною, а також містити весь необхідний набір вітамінів і мікроелементів. Саме тому лікарі рекомендують вживати рис при гастриті, адже він є одним з кращих дієтичних продуктів.

Склад і властивості

Рис не тільки смачний, але і корисний продукт. Завдяки своїм властивостям він заслужив звання одного з найкращих в дієтичному харчуванні. Адже при всій своїй «легкості» і низькій калорійності, рис досить поживний і швидко насичує організм енергією.

До його складу входять такі корисні речовини:

  • вітаміни групи В;
  • залізо;
  • вітамін Е;
  • фосфор;
  • селен;
  • калій.

Рис – продукт багатий на крохмаль. А він відмінно вбирає і пов’язує рідина, а також виводить шкідливі речовини з організму. Крім того, в крупі міститься досить багато клітковини, яка створює густу захисну плівку на поверхні стінок органів шлунково-кишкового тракту. Тому рис рекомендують вживати при захворюваннях травної системи, особливо, це стосується гастриту. Але щоб продукт приносив максимальну користь дуже важливо правильно вибрати і приготувати крупу. Адже при цьому захворюванні дозволяється додавати в меню не всі страви з рису.

Як вибрати продукт

  • Білий рис – найпоширеніший сорт в нашій країні. Він може бути як довгастим, так і круглим. Вживати цей сорт при гастриті вельми корисно. Але все ж він трохи поступається за своїми властивостями бурому рису, який містить набагато більше вітамінів, селену, цинку, а також величезна кількість клітковини. Таку крупу рекомендують додавати в меню не тільки при гастриті, а й будь-яких інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту, і в якості профілактики подібних хвороб. 
  • Ще один вид крупи, який варто згадати – це червоний дикий рис. Цей сорт не менш корисний, ніж бурий, завдяки тому, що оболонка зернят і не виконує жодних і не шліфувати. Страви з такої крупи відрізняються багатим мінеральним складом і підвищеної поживністю.
  • Якщо ж ви не знайшли бурий або червоний рис, то можна вибрати і білий. Головне, щоб крупа була цільнозерновий, адже при гастриті «січка” не дуже корисна.

Правила приготування

Рис універсальний продукт, з якого можна приготувати безліч різноманітних страв. Але при гастриті варити крупу необхідно певним способом. Основні правила:

  • Перед приготуванням рис необхідно добре промити і залишити постояти на 2-3 години.
  • Крупу готують тільки на воді. Додати трохи молока можна лише в готову страву.
  • Каша для хворих на гастрит не повинна містити спецій або масла. У готову страву можна додати трохи солі або цукру, якщо немає протипоказань.
  • Рисова каша для лікування хвороби не повинен бути розсипчастою. Блюдо повинне мати вузький консистенцією.
  • Якщо каша вийшла дуже густий, а рис – твердим, то готовий продукт потрібно подрібнити за допомогою блендера або протерти через сито.
  • Ні в якому разі не їжте гарячу кашу. Всі продукти повинні вживатися тільки в теплому стані. Це потрібно для того щоб уникнути роздратування слизових.

Дієтичний рисовий суп

Для приготування вам будуть потрібні такі продукти:

  • Рис – 3 ст. ложки;
  • Вода – 400 мл;
  • Знежирене молоко – 200 мл;
  • Свіже куряче яйце;
  • Вершкове масло – 10 гр.

Процес приготування:

  1. Промийте крупу і замочіть її на кілька 2-3 години.
  2. Доведіть воду до кипіння і всипте в неї рис.
  3. Варіть крупу на середньому вогні протягом 30-40 хвилин. Рис повинен розваритися.
  4. Відкиньте кашу на друшляк або сито, і дайте стекти зайвої рідини в окремий посуд.
  5. Подрібніть готову крупу в блендері.
  6. В окремій тарі збийте молоко з яйцем.
  7. Змішайте кашу з молочно-яєчною сумішшю, додавши трохи цукру або солі за смаком.
  8. Добре перемішуючи, влийте відвар.
  9. До готового блюда додайте шматочок масла.

Вживати суп необхідно в теплому вигляді. Таке блюдо можна додавати в меню і при підвищеній кислотності. Але в цьому випадку підсолювати суп не рекомендується.

Рис – відмінний дієтичний продукт, який не тільки можна, а й потрібно вживати при гастриті. Страви, приготовані на основі цієї крупи, виходять ситними і корисними, але що ще важливіше, допомагають відновлювати слизові оболонки травних органів. Але перш ніж вводити той чи інший продукт в меню при гастриті, слід проконсультуватися з лікарем. Адже самолікування може призвести до неприємних наслідків.