Чи можна пити кисіль при грудному вигодовуванні?

Цей напій на Русі був вельми популярним. Сьогодні безліч росіян продовжує його із задоволенням вживати. А ось які годують груддю матусі під сумнів піддають вибір будь-якої страви і напою в меню. І це можна зрозуміти, адже всі їх харчування відображається на дитині. Так чи дозволяється пити кисіль лактирующим жінкам? Що потрібно знати їм про цей напій? Як правильно його вживати? Відповімо на ці питання.

Склад і особливості напою

Кисіль – корисне і просте в приготуванні питво. Зазвичай його складовими є ягоди, фрукти, а також крохмаль. Він допомагає напою загуснути. Якщо ви готуєте фруктово-ягідний кисіль, то в ньому містяться вітаміни, кислоти, мінеральні речовини, глюкоза. Кисіль – напій вуглеводний. Адже вуглеводами є його компоненти. Це малина, чорна смородина, яблука, сливи, чорниця, абрикоси та інші фрукти. Вони можуть бути свіжими і замороженими.

Варто врахувати, що ягоди і фрукти в складі цього корисного напою часом можуть викликати у жінки, що годує, та й у малюка теж, алергічну реакцію.

Крохмаль як вуглевод не містить в собі цінних вітамінів, проте він калорійний і поживний. Користь його при грудному вигодовуванні в тому, що він допомагає жіночому організму перешкоджати появі виразки, запальних процесів, лікує гастрит. Напій знижує кислотність в шлунку. Він є засобом профілактики дисбактеріозу. Корисно і те, що напій насичує шлунок, надаючи жінці енергію, силу.

Але киселі часто готують не тільки з фруктів і ягід. Можна варити кисіль на молоці, вівсянці, що корисніше для шлунка, ніж киселі ягідні. Також компонентом киселю може бути не тільки картопляний крохмаль, а й рисовий. Молочний або вівсяний киселі для годуючої жінки більш безпечні, оскільки не містять потенційних алергенів, якими є ягоди.

Як правильно пити кисіль годувальниці

Якщо матуся або малюк мають схильність до алергії, то рекомендується вводити в раціон цей напій тільки з п’яти місяців. Він протипоказаний тим жінкам, у яких є проблеми зі стільцем – запори. Адже такий напій надає закріплює дію.

Дієтологи і фахівці з грудного вигодовування рекомендують додавати таке питво в раціон в ранкові години. Для початку краще готувати лактирующей жінці молочний кисіль. Для першого разу буде достатньо всього лише декількох ковтків. Спостерігайте за реакцією малюка після годування. Якщо вона позитивна, тобто немає здуття животика, запору, занепокоєння, то на наступний день, знову ж таки, в ранкові години можна випити половинку чашки молочного киселю. Далі, якщо все в порядку, можна випивати по чашці киселю в день.

Те ж саме стосується і вівсяного напою.

Готуємо яблучний кисіль

Якщо мама любить фруктові киселі, то їх фахівці з грудного вигодовування рекомендують готувати спочатку з яблук. Врахуйте, що краще для цього брати зелені, жовті плоди, але не червоні.

Необхідно взяти два фрукта, три столові ложки цукру, одну столову ложку крохмалю і стакан води. Яблука слід натерти на крупній тертці, змішати з цукром, залишити настоюватися на 30 хвилин. Вони пустять сік за цей час. Потім в суміш додають воду, в якій попередньо розмішаний крохмаль. Варять напій при постійному помішуванні до загусання. Дієтологи не радять після закінчення варіння додавати ще цукор в нього. Такий кисіль теж в меню лактирующей жінки потрібно вводити обережно, потроху, спостерігаючи за реакцією дитини.

Аналогічно готуються киселі з ягід – свіжих або заморожених. Чорничний, наприклад, буде корисний тим жінкам, які мають проблеми із зором. Кисіль з вишні хороший тим, що має антисептичні властивості. Він допомагає лікувати пневмонію, бронхіт, захворювання дихальних шляхів. Вівсяний рекомендується мамам, які мають проблеми з травленням.

Якщо жінка не хоче набрати зайву вагу, то зловживати таким напоєм не варто. Максимальна його доза на добу – дві чашки за умови нормальної переносимості малюком. Коли ж є необхідність зниження маси тіла, то краще обмежитися однією.