Чи можна пити кефір при годуванні новонародженого: користь молочнокислих напоїв при лактації

Після народження дитини необхідно з особливою обережністю вводити різноманітні продукти в раціон годуючої жінки. Багатьох молодих мам цікавить питання, чи можна пити кефір при грудному вигодовуванні.

Часто харчування мами не робить ніякого негативного впливу на стан здоров’я малюка. Але при годуванні більшості немовлят деякі продукти можуть дати несподівану реакцію у дитини. Серед можливих наслідків можуть бути алергічні прояви, коліки, діарея.

Про кефірі

Існує багато видів кисломолочних продуктів. Що вдає із себе кефір? Це кисломолочний напій, що отримується шляхом сквашування молока спеціальним кефірних грибків – симбіозом близько двох десятків бактерій. У процесі життєдіяльності ці мікроорганізми харчуються лактозою молока і виділяють масу корисних речовин.

Існує кілька типів напою в залежності від його свіжості: одноденний, дводенний і триденний. З кожним днем ??властивості його міняються. При схильності до запорів вибирають найсвіжіший одноденний кефір. Він надасть м’яку проносну дію. При схильності до діареї кращий постояв продукт.

Жирність варіюється від 0% до 3,2%. Стандартний і найбільш поширений показник – 2,5%. Такий напій вважається найбільш корисним і оптимальним за складом. Деякі виробники готують кефір з цільного молока, тому жирність його змінюється від партії до партії.

Скисло молоко? На здоров’я!

Під час грудного вигодовування організм годуючої мами відчуває потребу в поживних речовинах. Кефір при лактації допоможе заповнити їх недолік.

  • Білки жири вуглеводи. Напій має збалансований склад основних поживних речовин. При годуванні новонародженого груддю якісне харчування годуючої матері має першорядне значення.
  • Багатий вітамінно-мінеральний склад. Незбиране молоко містить велику кількість корисних речовин. При сквашивании молока кефірний грибками їх зміст примножується в результаті синтезу додаткових речовин мікроорганізмами. Тому користь кисломолочного продукту на порядок вище.
  • Низький вміст лактози. Для людей, що не переносять молочний цукор, а значить, не мають можливості вживати молоко, кефір стає справжньою знахідкою. Після сквашування лактози в напої практично не залишається. Чим довше він стоїть, тим молочного цукру стає менше. Зміст вуглеводів на упаковці вказується до внесення закваски. Мами з лактазной недостатністю можуть без побоювання насолоджуватися чудовим напоєм при годуванні груддю.
  • Прибуток. Різка гормональна перебудова після пологів цілком може спровокувати виникнення симптомів дисбактеріозу у молодої мами. Вміщені в кефірі лактобактерії матимуть позитивний вплив на самопочуття матері при годуванні. Безсумнівним плюсом виступає зміцнення імунітету, який, як відомо, чимало залежить від стану мікрофлори кишечника. Мати, що годує особливо сильно потребує міцному здоров’ї. Багато виробників додатково збагачують кисломолочні продукти біфідобактеріями.

Як уникнути неприємностей

Незважаючи на те що кефір дуже корисний для здоров’я і повинен бути присутнім в меню мами при годуванні грудьми, в перший місяць життя дитини варто проявити обережність.

Багато вагітні жінки намагаються забезпечити дитину всім необхідним. Якщо майбутня мати пила кисломолочні продукти під час вагітності у великих кількостях, ризик виникнення алергії у новонародженого зростає. Тому в перший місяць після пологів не слід надмірно захоплюватися.

З плином часу малюк підростає, імунна система стає міцнішою, і настане момент, коли кефір при годуванні буде приносити одну тільки користь.

Іноді мами сумніваються, чи можна кефіри при грудному вигодовуванні, адже при сквашивании молока побічним продуктом стає етиловий спирт. Відомо, що алкоголь строго протипоказаний при грудному вигодовуванні і може викликати негативний вплив на розвиток дитини.

Це необгрунтовані побоювання:

  1. По-перше, зміст спирту в продукті мізерно мало, особливо в свіжому напої. Дійсно, у міру все більшого сквашування його стає більше. Тому, вибираючи одноденний кефір, грудної дитини може бути повністю спокійна за фізичний і психічний розвиток свого скарбу.
  2. По-друге, в організмі будь-якої людини постійно виробляється певна кількість спирту. Тому надходження невеликої кількості алкоголю не представляє ніякої небезпеки.

Новонароджені діти часто страждають від такої недуги, як лактазная недостатність. Фермент лактази необхідний для перетравлення молочного цукру – лактози.

Проявом непереносимості служать наступні симптоми:

  • підвищене газоутворення;
  • діарея;
  • поганий набір ваги;
  • особливо сильні коліки.

Ці симптоми можна сплутати з реакцією на вживання кисломолочних продуктів.

Тому іноді можна зустріти твердження, що при виявленні лактазной недостатності слід відмовитися від вживання кефіру. Це невірне рішення. Кефір не містить лактози, а в грудному молоці вона буде присутня в будь-якому випадку. У такій ситуації буде правильним призначення препаратів ферменту лактази. Згодом кількість власного ферменту у грудничка зросте до норми, і проблема нестачі буде вирішена.

При виявленні повної відсутності ферменту педіатр допоможе підібрати хорошу безлактозную молочну суміш, оскільки одними препаратами в цьому випадку не обійтися.

Організація правильного харчування годуючої жінки – запорука природного вигодовування немовляти повноцінним грудним молоком.