Чи можна при виразці шлунка пити цикорій

Цикорій є дуже поширеним рослиною, яка одержала широке застосування. Його використовують у харчовій промисловості для виготовлення кавового напою. Але, крім того, цикорій характеризується сечогінну, протизапальну, жовчогінну, судинорозширювальну, заспокійливою дією.

Завдяки цілющим властивостям ця рослина застосовують для лікування багатьох захворювань, серед яких і патології шлунково-кишкової системи. Однак в деяких випадках при виразці шлунка, не рекомендують вживати цикорій.

Спробуємо розібратися чому думки лікарів розходяться: одні рекомендують цикорій, а інші ні?

Чим корисно рослина

Цілющі властивості цикорію пояснюються його багатим складом.

Рослина характеризується великою кількістю корисних властивостей, серед яких можна виділити наступні:

  • Пектин, в складі рослини допомагає очистити організм від шлаків і токсинів, позбутися від запорів. Результативно нормалізує перистальтику кишечника.
  • Характеризується ранозагоювальну, а також протизапальною дією. Ефективно застосовується для нормалізації і відновлення пошкоджень на слизовій оболонці кишечника.
  • Вітамін С, в складі рослини відновлює функціональність імунної системи.
  • Сприяє виведенню надмірної жовчі, здатний розчиняти невеликі конкременти в жовчному.
  • Містить білок, який є будівельним матеріалом для багатьох тканин.
  • Має загальнозміцнюючі властивості, і корисно при багатьох хворобах шлунково-кишкової системи, що супроводжуються авитаминозами.
  • Цикорій сприяє стимуляції процесів обміну, функціональності серця, зниження артеріального тиску, нормалізації рівня холестерину.

Напої з даної рослини покращують функціональність підшлункової залози, збільшують рівень гемоглобіну в крові.

Крім того, дана культура здатна знизити рівень цукру в крові, тому її застосовують пацієнти, що страждають зайвою вагою і цукровим діабетом.

Основні показання до вживання

Завдяки своїм цілющим властивостям, цикорій використовують для лікування від таких станів:

  • запори і запалення в травній системі;
  • часті діареї і порушення стільця;
  • ожиріння, адже рослина сприяє прискоренню процесів метаболізму і нейтралізації жирових клітин.

Якщо комбінувати цикорій з протизапальними, а також антибактеріальні медикаментами, то хвороби в травній системі швидше виліковуються.

Чи можна пити цикорій при виразці шлунка?

Найчастіше рослину використовують для лікування патологій печінки і шлунково-кишкової системи. Кожен організм індивідуальний, тому перед застосуванням цикорію необхідно проконсультуватися з лікарем, щоб не нашкодити своєму організму.

При виразковій хворобі цикорій має протизапальну і протимікробну дію, покращує процес травлення. Однак ця рослина має сильний судинорозширювальний ефект, тому дозволено не всім.

Часто для лікування виразкової хвороби дану культуру використовують в складі багатьох зборів.

Трав’яний збір № 1

До складу цього збору входять: цикорій, кульбаба, оман і грицики. Для приготування все рослини змішати в однакових кількостях, взяти 1 ст. ложку отриманого збору і залити 300 мл холодної води. Залишити на 1,5 години, щоб суміш настоялась. Після закінчення терміну відвар кип’ятиться протягом 10 хвилин, після чого проціджують. Рекомендована разова доза: 2 ст. ложки. Приймати лікувальний відвар вранці і ввечері перед їжею.

Трав’яний збір № 2

До складу цього збору входять коріння осоту, а також цикорію, полин, верес, подрібнені стручки білої квасолі, квітки тисячелетнік, кропива, звіробій, хвощ польовий і золотарник. Всі інгредієнти змішати в однакових частках і взяти 2 ст. ложки отриманого збору, засипати в термос і залити 350 мл окропу. Дати настоятися 2 години, після чого процідити.

В результаті вийшла подвійна доза. Пити відвар щодня в однаковий час.

Рецепт настою з коріння

Для лікування від виразки шлунка використовують наступний настій. Взяти 1 ст. ложку подрібненого кореня рослини залити 200 мл гарячої води. Залишити настоюватися приблизно на 2 години, а після процідити. Пити по 100 мл перед їжею 4 рази на день.

кавовий напій

З коренів даної рослини можна приготувати ароматний кавовий напій. Для цього коріння потрібно підсушити в духовці. Починати сушити від температури +500 С, поступово збільшуючи її, до +1800 С. Коли вони стають золотисто-коричневого забарвлення і мають специфічний аромат – коріння готові. Дати їм охолонути і подрібнити в порошок. Зберігати порошок рекомендується в герметичній посуді.

Такий кавовий напій регулює діяльність травних органів, позбавляє від печії і запору. Щоб знизити шкідливий вплив натуральної кави, рекомендується змішувати його з порошком з цикорію.

Рецепти з цикорію приносять величезну користь, борючись з різними недугами. Однак їх прийом без консультації з лікарем, може нашкодити здоров’ю.